REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leidimus gaminti dezinfekcinį skystį artimiausiu metu gaus 11 įmonių, Vyriausybė svarsto laikinai drausti kai kurių vaistų, medicininių kaukių eksportą, riboti kainas, sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Leidimus gaminti dezinfekcinį skystį artimiausiu metu gaus 11 įmonių, Vyriausybė svarsto laikinai drausti kai kurių vaistų, medicininių kaukių eksportą, riboti kainas, sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

REKLAMA

Šie klausimai sprendžiami siekiant užtikrinti apsisaugojimą nuo koronaviruso plitimo.

„Pagal biurokratinę tvarką, norint gaminti dezinfekcinį skystį, leidimą išsiimti įmonei iki gamybos trukdavo keturis mėnesius. Dabar – dvi dienas. Pirmadienį duotos visos formulės to skysčio gamybai, dėl leidimų gavimo kreipėsi 11 įmonių – ir didesni, ir mažesni gamintojai. Buvome informuoti Vyriausybėje, kad leidimai iki vakaro bus išduoti“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė kancleris. 

Tai patvirtino ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anot jo, dabar nuo pačių įmonių priklausys, kada į parduotuves ši priemonė atkeliaus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad ministerija pirks 100 tonų skysčio – įsigijimai planuojami kitą savaitę, jei ateinantį antradienį lėšų skyrimui iš rezervo ir pačiam sprendimui pritars Vyriausybė.

REKLAMA

Pasak A. Verygos, gydymo įstaigoms dezinfekcinių priemonių netrūksta, tuo metu švietimo, kultūros įstaigoms rekomenduojama pačioms įsigyti skysčio rinkoje, kai jo bus pateikta papildomai. Ministerijos perkamos priemonės, anot A. Verygos, atsidurs valstybės rezerve ir bus duodamos, jei reikės, gydymo įstaigoms.  

„Kai tik gausime pinigus, bus pradėtas įsigijimas, ir jis iš esmės turėtų būti įvykdytas kitą savaitę“, – sakė A. Veryga.

Pasak A. Verygos ir A. Stončaičio, kai kurios įmonės gamybą jau pradėjo. Kancleris nurodė, jog  tariamasi su savivaldybėmis ir įmonėmis, kad savivaldybės tiesiogiai iš įmonių galėtų užsisakyti dezinfekcinio skysčio be tarpininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ministro, gamintojai skysčio pasirengę pagaminti iki 2 tūkst. tonų per mėnesį, tačiau tokių kiekių Lietuvai nereikia. 

„Mes nupirksime tik tiek, kiek, manome, kad yra rizika. Ir jei nors kurios įstaigos pritrūks, rinkoje negaus – kad galėtumėme pasirūpinti“, – sakė jis.

Ministras ir kancleris taip pat ragino gyventojus nekelti panikos bei pirkti tiek dezinfekcinių ir kitų priemonių, kiek jų realiai gali reikėti.

A. Veryga pažymėjo, kad minimi leidimai neleis įmonėms skysčio eksportuoti, nes tam reikalingos sudėtingesnės procedūros.

Nori riboti prekių išvežimą, kainas

„Vertinama ir, matyt, tikimasi, kad šiandieną bus priimti sprendimai – galbūt bus valstybės apribojimas dėl kai kurių prekių išvežimo iš Lietuvos. Tai gali būti kai kurių vaistinių preparatų ribojimas, siekiant suvaldyti reikiamu laiku situaciją, galbūt kitų prekių, kurios tiesiogiai reikalingos valstybės poreikiams užtikrinti“, – sakė kancleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, konkretus prekių sąrašas bus pateiktas iki ketvirtadienio vakaro.

„Pirmiausia, tai yra kai kurie vaistiniai preparatai, lygiai taip pat gali būti laikinai apribotas medicininių kaukių, respiratorių išvežimas, galbūt kai kurių vienkartinių instrumentų, reikalingų medicininiam tyrimui“, – sakė A. Stončaitis. 

Anot jo, panašių sprendimų imasi ir kitos šalys. Kancleris teigė, kad veiksmai koordinuojami ir su kitomis valstybėmis.

„Girdime pastaruoju metu iš ūkinių subjektų, pavyzdžiui, prekybos centrų, kad būtų verta ir teisinga apriboti kainas kai kurių prekių. Tokie pasiūlymai girdimi. Be abejo, reikia vertinti, visi veiksmai pirmiausia turi būti teisėti, tai Finansų ministerija vertina tokius siūlymus, bet sprendimų kol kas nėra“, – pabrėžė A. Stončaitis.

REKLAMA

A. Veryga savo ruožtu tvirtino, kad kalbama apie eksporto ribojimą vaistams, kurie reikalingi koronaviruso simptomams gydyti.

„Turite suprasti, kad kažkur įvykus protrūkiams, jei išauga poreikis, yra toks dalykas kaip paralelinis eksportas. Vaistų gamintojams gali kilti noras, ypač jei kainos kur nors būtų pasiūlomos didesnės, paimti tuos preparatus išvežti. Turime pasisaugoti“, – sakė A. Veryga.

Jo teigimu, šiuo metu kai kurios gydymo įstaigos jau pačios siuva medicinines kaukes, svarstoma, kad vienkartinius akinius dezinfekavus galima būtų naudoti daug kartų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų