REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italija dėl koronaviruso uždarė mokyklas ir universitetus

papildytas 10:33 val.

 Italija trečiadienį uždarė visas mokyklas ir universitetus, bandydama stabdyti mirtinai pavojingo naujojo koronaviruso plitimą, o Vokietija tuo metu perspėjo, kad ligos protrūkis jau virto pandemija.

 Italija trečiadienį uždarė visas mokyklas ir universitetus, bandydama stabdyti mirtinai pavojingo naujojo koronaviruso plitimą, o Vokietija tuo metu perspėjo, kad ligos protrūkis jau virto pandemija.

REKLAMA

Visame pasaulyje naujuoju virusu užsikrėtė daugiau kaip 90 tūkst. žmonių, o maždaug 3,2 tūkst. mirė. Atvejų užregistruota maždaug 80-yje valstybių ir teritorijų.

Kalifornijoje gubernatorius Gavinas Newsomas po pirmo valstijoje užregistruoto mirties atvejo, bendrą JAV mirties atvejų skaičių padidinusio iki 11, paskelbė nepaprastąją padėtį. Vienam kruiziniam laivui, kurio keleiviams ir įgulos nariams pasireiškė ligos simptomai, nebuvo leista priartėti prie kranto.

Didžioji dauguma užsikrėtimo ir mirties atvejų yra Kinijoje, kur virusas SARS-CoV-2 praėjusių metų pabaigoje atsirado.

Virusui plintant kitos šalys taip pat ėmėsi ekstremalių priemonių. UNESCO trečiadienį paskelbė, jog 13 valstybių uždarė mokyklas, kuriose mokosi 290,5 mln. vaikų, o dar devyniose valstybėse uždarytos kai kurios mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

Nors laikinas mokyklų uždarymas per krizes nėra naujas dalykas, UNESCO vadovė Audrey Azoulay sakė, kad „dabartinio švietimo sutrikimo pasaulinis mastas ir greitis yra beprecedenčiai ir, jei [tai] tęsis, gali kilti pavojus teisei į švietimą“.

REKLAMA

Italija, kur mirties atvejų skaičius padidėjo iki 107 ir yra didžiausias už Kinijos ribų, stiprindama kovos su virusu priemones nurodė iki kovo 15 dienos uždaryti mokyklas ir universitetus.

Pietų Korėja, kur užsikrėtimo atvejų skaičius – beveik 6 tūkst. – yra didžiausias už Kinijos ribų, naujo trimestro pradžią atidėjo iki kovo 23-osios.

Japonijoje uždarytos beveik visos mokyklos, premjerui Shinzo Abe paraginus atšaukti visas kovo mėnesio pamokas. Kovo pabaigoje prasidės pavasario atostogos, kurios turi baigtis balandžio pradžioje.

Prancūzijoje šią savaitę buvo uždaryta maždaug 120 mokyklų.

Ekonominė grėsmė 

Nuogąstavimai dėl viruso plitimo ir perspėjimai dėl apsaugos priemonių trūkumo paskatino panišką pirkimą, kaupimą ir vagystes.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kol kas pandemijos nepaskelbė, tačiau Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas pavartojo terminą „pasaulinė pandemija“, reiškiantį, kad virusas plinta keliuose regionuose tarp vietos gyventojų. 

Vokiečių ministras perspėjo, kad „protrūkio viršūnės dar nepasiekėme“.

Tūkstančiai žmonių trečiadienį buvo įstrigę laive „Grand Princess“ prie Kalifornijos krantų, pareigūnams atidėjus jo sugrįžimą, kol bus atlikti tyrimai jame esantiems keleiviams ir įgulos nariams.

71 metų vyras, buvęs tame laive per ankstesnę jo kelionę į Meksiką, užsikrėtęs SARS-CoV-2 mirė.

„Grand Princess“ priklauso kompanijai „Princess Cruises“, kurios karantinuotas laivas praėjusį mėnesį stovėjo prie Japonijos krantų. Tame laive virusas buvo nustatytas daugiau kaip 700 žmonių, kurių šeši mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsikrėtimo atvejų šiuo metu sparčiau daugėja ne Kinijoje, o užsienyje. Kinija ketvirtadienį pranešė apie 31 naują mirties atvejį ir 139 naujus užsikrėtimo atvejus; iš viso Kinijoje jau užregistruota 3 012 mirties ir daugiau kaip 80 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Pekinas dabar rūpinasi dėl atvejų, susijusių su iš užsienio atvykstančiais žmonėmis. Kol kas tokių atvejų yra 20, jie susiję su tokiomis šalimis kaip Italija ir Iranas. Kinija dabar reikalauja iš smarkiai paveiktų šalių atvykstančių žmonių patiems laikytis karantino.

Nuo Vakarų Europos iki Rytų Azijos prekybos centruose ir vaistinėse pastarosiomis savaitėmis šluojamos tokių prekių kaip medicininės kaukės, tualetinis popierius ir rankų dezinfekavimo priemonės, atsargos.

REKLAMA

Baiminantis recesijos krito akcijų kursas, bet Azijos akcijos ketvirtadienį toliau kilo po pasaulinių priemonių paskatinto šuolio Volstryte.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) paskelbė numatantis 50 mlrd. dolerių (45 mlrd. eurų) pagalbą mažų pajamų ir kylančių rinkų šalims kovoti su epidemija, kurią laiko „rimta grėsme“, galinčia sulėtinti pasaulinį augimą ir apriboti jį skaičiumi, mažesniu už praėjusių metų 2,9 procento.

„Tvyrant nežinomybei... geriau padaryti daugiau, nei padaryti nepakankamai“, – sakė TVF vadovė Kristalina Georgijeva, kuri epidemiją pavadino „pasauline problema, reikalaujančia pasaulinio atsako“.

Jungtinėse Valstijose, kur mirties atvejų skaičius trečiadienį padidėjo iki 11, Kongrese buvo pasiektas susitarimas kovai su protrūkiu skirti daugiau kaip 8 mlrd. dolerių (7,2 mlrd. eurų).

REKLAMA

Jokių bučinių

Virusui toliau žygiuojant per pasaulį vyriausybės skuba griežtinti prevencijos pastangas.

Italijoje protrūkis toliau plečiasi nepaisant griežtų priemonių, įskaitant karantiną 11-oje miestelių šalies šiaurėje, kuriuose gyvena 50 tūkst. žmonių.

Tarp naujų Italijos priemonių yra mėnesio trukmės, visai šaliai taikomas draudimas žiūrovams dalyvauti sporto renginiuose ir patarimas žmonėms vengti pasisveikinant bučiuoti į skruostą ar spausti ranką.

Premjeras Giuseppe Conte sakė, kad šalis su protrūkiu galės dorotis, kol jis smarkiai nesiplės.

„Tačiau eksponentinio augimo atveju ne tik Italija, bet ir bet kuri kita pasaulio valstybė negalėtų valdyti situacijos“, – sakė jis feisbuke paskelbtame vaizdo pranešime apie naujus suvaržymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irane, kur nuo SARS-CoV-2 mirė 92 žmonės, uždarytos mokyklos, atšaukti dideli kultūriniai ir sporto renginiai.

Šalys toliau varžo tarptautines keliones.

Izraelis privalomas karantino priemones, jau galiojančias keliautojams iš Italijos ir kai kurių Azijos šalių, nuo šiol taikys ir žmonėms iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Austrijos ir Šveicarijos.

Saudo Arabija trečiadienį dėl naujojo koronaviruso epidemijos keliamo pavojaus laikinai uždraudė atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umrą) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus. Šis precedento neturintis žingsnis kelia naujų abejonių dėl kasmetinės hadžo piligriminės kelionės.

Net kino industrija nebuvo apsaugota nuo epidemijos – naujo filmo apie Džeimsą Bondą „No Time To Die“, turėjusio pasaulio kino teatruose pasirodyti ateinantį mėnesį, kūrėjai trečiadienį paskelbė, kad padidėjus susirūpinimui dėl koronaviruso protrūkio juosta bus išleista lapkritį.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų