REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Asociatyvi (nuotr. SCANPIX)

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta sako, kad koronovirusas gali sumažinti Lietuvos ekonomikos augimą keliomis dešimtosiomis procento. 

669

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta sako, kad koronovirusas gali sumažinti Lietuvos ekonomikos augimą keliomis dešimtosiomis procento. 

REKLAMA

Jo teigimu, Lietuvos ūkio augimo sulėtėjimas bus kelis kartus mažesnis nei prognozuojamas pasaulinis pokytis.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) sumažino pasaulio ekonomikos augimo 2020 metais prognozę nuo 2,9 iki 2,4 proc., 

S. Krėpštos teigimu, viruso poveikis labiausiai paveiks Kinijos ir aplinkinių valstybių, Pietų Korėjos, Australijos ekonomiką.

„Sunku atspėti, neturint prognozavimo modelio ir nematant pirmųjų mėnesių duomenų, kurie ateitų iš mūsų įmonių vartojimo rodiklių. Bet jei dabar tikimasi, kad pasaulis lėtės apie pusę procento, tai akivaizdu, kad tikrai Lietuvos ekonomikos sulėtėjimas, jeigu jisai būtų, tai keliais kartais mažesnis – kalbame apie vieną kitą dešimtąją procento pagal dabartinę situaciją“, – Žinių radijui antradienį sakė S. Krėpšta. 

Pasak jo, Europa bus paveikta dėl importo trikdžių, nes iš Kinijos atgabenama nemažai detalių, elektronikos priemonių. Tuo metu Lietuvoje poveikis būtų didesnis, jei viruso protrūkiai išplistų Vokietijoje ar Prancūzijoje, kur šalies gamintojai eksportuoja savo produkciją. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes daugiau importuojame iš Kinijos negu eksportuojame, tai reiškia, labiausiai galėtų būti poveikis įmonėse, kurios importuoja elektronikos elementus ir jų gamyba gali šiek tiek užstrigti. Tačiau tiesioginio ryšio su Kinija neturime, dabar svarbiausia, kad virusas neišplistų Europoje ir ypač didžiosiose rinkose – Prancūzijoje ar Vokietijoje, kur mūsų gamintojai nemažai eksportuoja. Tada poveikis būtų didesnis“, – teigė Gitano Nausėdos patarėjas. 

REKLAMA

Pasak jo, ar situacija turės įtakos ir planuojamam kitų metų Lietuvos biudžetui, bus galima vertinti rugpjūčio-spalio mėnesiais. 

Visame pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 90,9 tūkst. koronaviruso atvejų, mirė daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 48 tūkst. jau pasveiko. Vienintelis Lietuvoje koronaviruso atvejis buvo patvirtintas praėjusį penktadienį Šiauliuose iš Italijos grįžusiai moteriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų