REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Pasaulio sveikatos organizacija didina koronaviruso rizikos vertinimą. Virusas jau išplito 49 šalyse, todėl rizika tik didėja. Įvairios pasaulio šalys kovoja su naujuoju virusu, bet kai kur, tarkime Irane, tikrasis mastas slepiamas ir nuo gyventojų, ir nuo tarptautinių agentūrų. 

669

Pasaulio sveikatos organizacija didina koronaviruso rizikos vertinimą. Virusas jau išplito 49 šalyse, todėl rizika tik didėja. Įvairios pasaulio šalys kovoja su naujuoju virusu, bet kai kur, tarkime Irane, tikrasis mastas slepiamas ir nuo gyventojų, ir nuo tarptautinių agentūrų. 

REKLAMA

Kinijoje daugėja aukų

Kinija šeštadienį pranešė dar apie 47 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirtį, tad bendras šio protrūkio aukų skaičius šalies žemyninėje dalyje padidėjo iki 2 835 žmonių.

Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija taip pat pranešė apie 427 nustatytus naujus užsikrėtimo atvejus, kurių buvo daugiau negu ankstesnę dieną. Nuo protrūkio pradžios pernai gruodį koronaviruso infekcija COVID-19 buvo diagnozuota 79 251 žmogui.

Per pastarąją parą vienas užsikrėtęs asmuo mirė Pekine, kitas – Henano provincijoje, o dar 45 mirė Hubėjaus provincijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Visi, išskyrus keturis, nauji užsikrėtimo atvejai buvo užregistruoti Hubėjuje, įskaitant 420 žmonių, kuriems infekcija buvo diagnozuota provincijos sostinėje Uhane, tapusiame šio protrūkio pirminiu židiniu.

REKLAMA

Penktadienį buvo skelbta apie 327 naujai užsikrėtusius žmones; šis skaičius buvo mažiausias per daugiau kaip mėnesio laikotarpį.

Pasaulio sveikatos organizacija anksčiau šią savaitę pažymėjo, kad šiuo metu per parą nustatomų naujų užsikrėtimo koronavirusu skaičius užsienyje yra didesnis negu Kinijoje.

Hubėjaus provincijoje jau ilgiau kaip mėnesį taiko griežtą karantiną 56 mln. žmonių, o visoje šalyje imamasi precedento neturinčių pastangų protrūkiui sustabdyti.

Pareigūnai sako, kad šalis padarė pažangą kovoje su virusu SARS-CoV-2, bet suvaržymai lieka galioti, įskaitant mokyklų uždarymą. Kita vertu, kai kurios įmonės pamažu jau atnaujina darbą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV užfiksuotas ketvirtas nežinomos kilmės užsikrėtimo koronavirusu atvejis 

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai penktadienį pranešė apie ketvirtą atvejį šalyje, kai asmuo užsikrėtė naujuoju koronavirusu, nors nebuvo išvykęs į užsienį ir neturėjo kontaktų su jokiu žinomu susirgusiu žmogumi.

Tikėtina, jog tai rodo, kad liga COVID-19 pradėjo nepastebimai plisti šalyje.

Naujausias pacientas yra jaunesnis kaip 18 metų berniukas, gyvenantis šiaurės vakarinėje Vašingtono valstijoje. Vietos tarnybos nurodė, kad jo tyrimo dėl koronoviruso infekcijos rezultatas buvo „spėjamai teigiamas“, bet daugiau detalių nebuvo paskelbta.

Šiuo metu berniukas laikomas izoliuotas savo namuose Snohomišo apygardoje. Jo vidurinė mokykla bus uždaryta iki kovo 3 dienos; joje bus atliktas kruopštus valymas, nurodė Vašingtono valstijos sveikatos apsaugos departamentas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau penktadienį viruso infekcija, kurios šaltinis nėra žinomas, buvo diagnozuota žmogui, gyvenančiam vakarinėje Oregono valstijoje. Yra žinoma, kad šis suaugęs pacientas, dabar jau hospitalizuotas, turėjo kontaktų su žmonėmis vienoje pradinėje mokykloje.

Oregono sveikatos apsaugos valdybos direktorius Patrickas Allenas žurnalistams sakė, kad šis atvejis irgi laikomas „spėjamu“.

JAV tarnybos užsikrėtimo atvejus laiko „spėjamai teigiamais“, kol tyrimų rezultatai dar nėra patvirtinti Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC).

„Tikėjomės to ir buvome tam pasiruošę“, – pabrėžė jis.

Pareigūnai sakė, kad minėta pradinė mokykla bus uždaryta iki kovo 4 dienos. Joje bus atliktas kruopštus valymas, o sveikatos pareigūnai apklaus darbuotojus ir tėvus.

REKLAMA

Dar du kiti koronaviruso „išplitimo bendruomenėje“ atvejai šią savaitę buvo užfiksuoti kaimyninėje Kalifornijos valstijoje. Abu šie pacientai yra pagyvenę žmonės, gyvenantys valstijos šiaurinėje dalyje ir užsikrėtę nuo nežinomų nešiotojų.

„Šis naujas atvejis rodo, kad esama išplitimo bendruomenėje požymių, bet mastas dar neaiškus“, – sakė Santa Klaros apygardos visuomenės sveikatos apsaugos tarnybos direktorė Sara Cody (Sara Koudi), kai anksčiau penktadienį buvo paskelbta apie antrąjį tokį užsikrėtimo atvejį, kai infekcija buvo preliminariai diagnozuota vienai senyvai moteriai.

„Žinome, kad virusas čia yra, kad jis išplitęs tam tikru lygiu, bet vis dar nežinome, kokiu laipsniu“, – pridūrė specialistė.

REKLAMA

Kalifornijoje abu užsikrėtimo atvejai nustatyti netoli Silicio slėnio, kur įsikūrusios tokios technologijų milžinės kaip „Apple“, „Google“ ir „Tesla“.

Jungtinėse Valstijose gausėjant virusu SARS-CoV-2 užsikrėtusių žmonių didėja nuogąstavimai, kad protrūkis gali išplisti visoje šalyje.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas  per rinkimų kampanijos renginį Pietų Karolinoje nesureikšmino šios epidemijos grėsmės Amerikai ir apkaltino savo oponentus demokratus kurstant isteriją.

„Ruošiamės blogiausiam, – kalbėjo jis. – Mano administracija ėmėsi agresyviausių veiksmų per naujausių laikų istoriją, kad neleistų išplisti šiai ligai Jungtinėse Valstijose.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas pavadino pranešimus apie koronavirusą demokratų „naujuoju pramanu“.

„Demokratai politizuoja koronavirusą. Jie jį politizuoja, – tvirtino jis. – Jie nieko nenutuokia. Jie net nesuskaičiuoja savo balsų Ajovoje.“

CDC duomenimis, ketvirtadienį Jungtinėse Valstijose buvo daugiau kaip 60 žmonių, kuriems yra diagnozuota COVID-19.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas ketvirtadienį sakė, kad infekcija diagnozuota 33 žmonėms ir kad penki jų išvyko iš valstijos.

Nuo protrūkio pradžios Kinijoje gruodį koronavirusu pasaulyje užsikrėtė daugiau kaip 84 tūkst. žmonių, apie 2 870 jų mirė.

Irane koronaviruso aukų skaičius net 210

BBC gavo informacijos iš Irano sveikatos priežiūros sistemos šaltinių, kad koronaviruso aukų skaičius jau daugiau nei 210. Tiesa, oficialiai skelbiama, kad aukų tėra paie 30.  Oficialus virusu užsikrėtusių asmenų skaičius – 388, visgi valdžios skelbiama informacija iraniečiai netiki. 

Dauguma aukų – iš sostinės Teherano ir Komo miesto, kur ir prasidėjo ligos proveržis. Irano valdžia gina savo atsaką į viruso plitimą ir neigia slepianti tikruosius skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų