REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

39-erių šiaulietei diagnozavus koronavirusinę infekciją nerimo banga nusirito per visą šalį. Nepaisant to valdžios atstovai ragina išlaikyti sveiką protą ir išlikti sąmoningais laikantis prevencinių priemonių, idant pavyktų suvaldyti didesnį galimą ligos protrūkį. Savo ruožtu šeimos gydytojas Valerijus Morozovas perspėja, kad visa esmė – 4 dienos. „Ar buvo izoliacija? Jei taip – tai plitimo šansai maži. Jei ne – tai blogai“, – savo socialinio tinklo paskyroje sako jis.

39-erių šiaulietei diagnozavus koronavirusinę infekciją nerimo banga nusirito per visą šalį. Nepaisant to valdžios atstovai ragina išlaikyti sveiką protą ir išlikti sąmoningais laikantis prevencinių priemonių, idant pavyktų suvaldyti didesnį galimą ligos protrūkį. Savo ruožtu šeimos gydytojas Valerijus Morozovas perspėja, kad visa esmė – 4 dienos. „Ar buvo izoliacija? Jei taip – tai plitimo šansai maži. Jei ne – tai blogai“, – savo socialinio tinklo paskyroje sako jis.

REKLAMA

Jo teigimu, dar vakar kiekvienas miestas buvo tikras, kad slaptai (pageidautina rūsiuose) jėga laikomi sergantys, kad visuomenė nieko nesužinotų.

„Vien Vilniuje jau antradienį buvo apsikrėtę bent trijų ligoninių gydytojų vaikai ir iš Naujosios Vilnios psichiatrinės ligoninės rūsių paleido visus pavojingiausius pacientus, kuriuos saugojo su Kalašnikovo automatais, o sutalpino ten bent 8 coronavirusinius, – ironizuodamas dėstė jis. –

REKLAMA
REKLAMA

Kas dabar bus? Žlugs sistema ir visi užsikrės? Persipildys ligoninės ir poliklinikos? Panika ir jau nebe grikių, bet ir avižų stygius parduotuvių lentynose (makaronus ir ryžius, kaip suprantu, ignoruoja iš keršto atitinkamai italams ir kinams)? Viskas priklauso nuo mūsų pačių, nuo užsikrėtusios elgesio iki diagnozės ir nuo institucijų reagavimo."

REKLAMA

Dėstydamas faktus gydytojas pabrėžė, kad svarbiausias – izoliacijos faktas.

„Turime patvirtintą coronoviruso atvejį. Nusileido Kaune vasario 24, nuvažiavo į Šiaulius. Vasario 27 patvirtintas viruso faktas. Esmė – 4 dienos. Ar buvo izoliacija? Jei taip – tai plitimo šansai maži. Jei ne – tai blogai.

Ką padarė visi su patvirtintu kontaktavę ir sukarščiavę? Izoliavosi ir skambino 112 – tada gerai. Atėjo į poliklinikas – tada blogai", – rašė gydytojas.

Jis pabrėžė, kad kreiptis į medikus reikia ne tam, kad nustatytų ir tyrimus padarytų, o tam, kad būtų išaiškintas ir užkirstas visas plitimo kelias.

REKLAMA
REKLAMA

„Niekas tyrimų be reikalo nedarys, nes pajėgumai tiems tyrimams yra labai maži. Pats nekeliavai, su keliavusiais nekontaktavai, bet sukarščiavai – tada nėra ko tirtis tos coronos, o reikia gydyti peršalimą ar gripą.

Tavo vaikas kontaktavo su kitu vaiku, kuris kontaktavo su kažkuo, kas kur nors keliavo? Nėra ko tirtis tos coronos, o reikia gydyti peršalimą ar gripą. Pats keliavai – „prisiduok“ 112. Kontaktavai su tuo, kam nustatė koronavirusą – „prisiduok“ 112", – priminė jis.

Dažnas pyko dėl ribojimo jų kelionių, nes, na, koks jūsų reikalas kur aš važiuoju ir su kuo bendrauju. Kiti pyko dėl neribojamų kelionių, nes, na, kas jiems leidžia visur keliauti ir mus apkrėsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir visi pyko dėl valdžios darbo – ir vieni ir kiti.

Dar pyko visi dėl Žalgirio, Žalgirio vadai pradžiai pyko dėl to, kad gali neleisti, vėliau, kad leidžia, o Milano treneris pyko, kad leido, bet tikrina.

Grįžę iš visokių Milanų pyko, kad negali eiti į darbą ir ėjo, o jų bendradarbiai pyko, kodėl jie einą.

Kodėl reikia likti namuose? Kad neplatinti viruso. Pikta? O kam labiau pikta: grįžusiam iš kelionės sužinojus, kad reikia būti namie.

Ar tam, kuris sužinojo, kad jį užkrėtė tas, kam buvo rekomenduota likti namie, bet jis vis tiek ėjo į darbą?" – klausė V. Morozovas.

Jis priminė, kad gydymosi receptų buvo šimtai: ką gerti, ką čiulpti, kaip gulėti, kokią temperatūrą palaikyti kambaryje, kad žūtų niekadėjas.

REKLAMA

„Raginimai bėgti į ligonines, raginimai niekam nieko nesakyti ir oriai mirti namuose, vis tiek nepagydomą. Ir visą tai rekomendavo draugės pažįstama rezidentė, kaimyno draugas gydytojas ar vyro „Facebook'o" draugas profesorius iš JAV.

Lengvai formai (kurios yra virš 80 procentų) gydymo nereikia. Čiulpkite ką norite, visiškai nebūtinai tą patį, ką ir kažkieno pažįstamą rezidentė (kas ten tas rezidentes žino, ką jos čiulpia). Šilti skysčiai ir ramybė – vieninteliai bet kokio viruso moksliškai patvirtinti nespecifiniai vaistai. O specifinių nėra", – aiškino gydytojas.

Jis pabrėžė, kad atsiradus dusuliui, stipriam galvos skausmui, oro trūkumui reikia kreiptis per 112 į ligoninę.

REKLAMA

„Ne į polikliniką. Kodėl vis kartoju, kad į polikliniką nereikia eiti? Nes jokių tyrimų neatliks, siuntimų nerašys, o kiekvieną atvykusį izoliuoti, tada visus kabinetus kelias valandas dezinfekuoti, visus pacientus buvusius koridoriuje susirašyti ir jiems rekomenduoti saviizoliuotis. Plius, kadangi vidutinis laikas vienam pacientu 10–15 minučių – tai kelioms valandoms uždaryti kabinetą per didelė prabanga", – rašė gydytojas.

Portalas tv3.lt primena rašęs, kaip paskelbus apie pirmąjį užsikrėtimo atvejį pasikeis kasdienis žmonių gyvenimas.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso:

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį  su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų