REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis, todėl nerimas šalyje tik dar labiau išaugo. Augančią įtampą jau anksčiau pastebėjo ir pirkėjai, ir prekybininkai, kadangi trečiadienį kai kuriose parduotuvėse gerokai aktyviau perkami ilgo galiojimo produktai, o dalyje prekybos vietų jų netgi pritrūko. Prekybininkai sako tam yra pasiruošę ir prekių nepritrūks, be to, netrukus pirkėjai pamatys ir naujovių.

Lietuvoje užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis, todėl nerimas šalyje tik dar labiau išaugo. Augančią įtampą jau anksčiau pastebėjo ir pirkėjai, ir prekybininkai, kadangi trečiadienį kai kuriose parduotuvėse gerokai aktyviau perkami ilgo galiojimo produktai, o dalyje prekybos vietų jų netgi pritrūko. Prekybininkai sako tam yra pasiruošę ir prekių nepritrūks, be to, netrukus pirkėjai pamatys ir naujovių.

REKLAMA

Kaip dėl kilusios koronaviruso panikos elgiasi gyventojai ir kaip tam pasiruošę prekybininkai, naujienų portalo tv3.lt studijoje kalbėta su gausiausius parduotuvių tinklus turinčiais prekybininkais. Studijoje viešėjo „Maxima LT“ atstovė spaudai Rima Aukštuolytė ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indre Baltrušaitienė.

„Maxima LT“ atstove spaudai sako, kad šiuo metu žmonės perka daugiau negendančių produktų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai neslėpsiu, perka daugiau. Savaitės pradžioje, kai prasidėjo ta banga, siejome tikrai su akcijomis, nes tiems produktams turėjome labai gerą akciją. Šiandien pasižiūrėjome trečiadienio pardavimus ir matome, kad jie 15 procentų didesni negu pernai tuo pačiu laikotarpiu.

REKLAMA

Yra akivaizdi tendencija, pardavimai yra išaugę ir konkrečiai tos kategorijos yra ilgo vartojimo prekės“, – teigė R. Aukštuolytė.

Ji vardijo, kas perkama dažniausiai.

„Tai yra ryžiai, žirniai, kas yra labai įdomu, mėsos ir žuvies konservai, taip pat cukrus, sviestas, bet jis taip pat gali būti siejamas su akcija, nes šiuo metu yra prekybos tinkle, žinoma, makaronai, konservai – tai tie produktai, kuriuos galima ilgai vartoti“, – pridūrė „Maximos“ atstovė spaudai. 

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė taip pat vardina matanti gausesnius pardavimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tam tikrų produktų pirkimas, taip, jis yra gerokai padidėjęs, akivaizdu. Mes tą matome iš savo kasdienių ataskaitų, tai, matyt, atvykus į bet kurį prekybos tinklą, manau, žmonės tą mato ir pastebi. Ko perka daugiau, tai būtent to ilgesnio galiojimo produktai: grikiai, makaronai, įvairios kruopos, ilgo galiojimo konservai. Tai būtent jų žmonės dabar perka daugiau“, – pastebėjo I. Baltrušaitienė.

Paklausus, ar lentynoje pasigedus vieno ar kito produkto, pirkėjai juos išvys artimiausiu metu, abi pašnekovės tikino, kad produktų sandėliuose yra ir asortimantas yra nuolat papildomas.

„Tikrai galiu patikinti visus žmones, kad darysim viską, kad lentynos neištuštėtų ir nebūtų defecito. Dabar žmonės panikuoja ir galvoja, kad nebebus prekių ir nebus galima apsipirkti, tai to tikrai nebus. Mūsų kolegos reaguoja į kasdien besikeičiančią rinką ir kiekvieną dieną yra daromi naujų prekių pirkimai, bendraujama su pirkėjais ir stengiamasi atliepti į tą pasiūlą“, – kalbėjo „Iki“ komunikacijos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai iš anksto ruošėmės, stebėjome situaciją, užsakymus esame padidinę kelis kartus. Mūsų iššūkis – tai suspėti krauti tas prekes, nes čia tikrai yra iššūkis, todėl mes matome tas tuščias lentynas ir todėl mes tiesiog paliekame padėklus, kad žmonės patys galėtų imti blokais, ko jie nori. Taip yra paprasčiau. 

Ką šiek tiek jaučiame, tai būtent dėl tų dezinfekcinių skysčių, kur yra nesudėtingiau negu su maisto produktais, nes juos irgi žmonės perka ir reikia galvoti, kaip užpildyti tas lentynas dezinfekciniais skysčiais“, – įsitikinusi R. Aukštuolytė.

Prekybininkai ruošia naujovių

Tiek „Maxima", tiek „Iki" atstovės komentavo, kad prekybininkai galvoja apie įvairius galimus scenarijus ir jiems ruošiasi.

REKLAMA

„Mes ruošiamės maksimaliai ir apgalvojame tą scenarijų, kas būtų, jeigu tai tikrai ir toliau tęstųsi, bet nežinoma, kas bus, tai kai bus, tada ir reaguosim“, – mano R. Aukštuolytė.

„Aš gal norėčiau dar paantrinti. Taip, situacija yra labai nauja, ji „sprogusi“ iš esmės tokia prieš pusantros paros, gal prieš dvi labiau, bet mes, mažmenininkai, esame pripratę dirbti labai greitai ir dirbti dinamiškoje rinkoje, tai tie skaičiai, kuriuos gauname iš rinkos, mes tikrai prie jų taikomės ir taip mes daugiau pasirūpiname didesniu kiekiu tų prekių, kad žmonės tiesiog juos gautų. Tai yra mūsų pagrindinis tikslas“, – pabrėžė I. Baltrušaitienė.

REKLAMA

Paklausus, ar darbuotojai turi klausimų ir kreipiasi  į prekybos tinklo vadovybę, galbūt sulaukiama klausimų ir iš pirkėjų prekybos tinklų atstovės sakė:

„Mes nelaukiame, kol jie kreiptųsi, patys inicijavome, turime veiksmų planą, kuriuo remiamės, ir, atsižvelgdami į jį, imamės tam tikrų priemonių. Viena iš jų – žmonių informavimas, kaip elgtis šios situacijos metu. Tai apima ir dezinfekavimo visas priemones, ir netgi, kaip tas rankas dezinfekuoti. Čia sekame visą Sveikatos apsaugos ministerijos ir visų atsakingų institucijų informaciją, dalijamės visais savo kanalais – tiek parduotuvėms, tiek sandėliams. Tikrai tai yra prieinama ir, kas svarbiausia, parūpiname priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ir parduotuvėse padažninome dezinfekavimą. Dezinfekuojame ir pirkinių krepšelius, ir vežimėlius. Jau netrukus turėsime tokią priemonę: prikabinsime dezinfekantus prie vežimėlių ir krepšelių, kad žmonės patys galėtų išsipurškti rankenas. Tai iš tikrųjų vykdome savo veiksmų planą. Tai nepasidaro per dieną, bet mes jau ruošiamės kurį laiką ir pamažu tai pamatysite mūsų parduotuvėse“, – komentavo R. Aukštuolytė.

„Šioje situacijoje labai svarbu papildomai nekelti panikos, nes yra tikrai daug žmonių, kurių pečiai yra įsitempę, ir jie nežino, ką daryti, tai mes stengiamės savo viduje taip pat nekelti papildomų veiksmų – neuždėti kaukių įeinant į parduotuves ir panašiai. Dezinfekavimas – taip, viena iš pagrindinių priemonių kovai su visais virusais, jau nekalbant apie šitą. Bet ir ta pati gripo epidemija, kuri yra Kaune, žmonės kalba, kad ir Vilniuje tuoj bus paskelbta. 

REKLAMA

Tai yra identiškai tie patys būdai, kaip jos išvengti, todėl mes savo kolegoms irgi primename, kaip plauti rankas, netgi papildomai su spausdinta medžiaga, kad jie matytų, tam tikrose vietose iškabinti dezinfekantai, kad žmonės galėtų nusivalyti savo rankas. Tos priemonės yra, bet, sakau, labai svarbu nepersistengti ir iš to padaryti panikos burbulo“, – įsitikinusi I. Baltrušaitienė.

Rankų higiena (nuotr. 123rf.com)

Visgi, kol kas prekybos centrai neplanuoja kasininkams išdalinti kaukių, nes visų pirma jos nėra veiksmingos, o virusai gali patekti ir per, pavyzdžiui, akis, be to, tai išgąsdintų pirkėjus.

Perklausus, kokius scenarijus prekybininkai yra aptarę, „Maxima" atstovė sakė:

„Mes galvojame, kas būtų, pavyzdžiui, jeigu žmogus, kuriam galimai nustatytas virusas, lankėsi mūsų parduotuvėje ir jis tą pasako. Tai kokių tada mes veiksmų imamės? Tai ta pati visos parduotuvės dezinfekcija, higieniniai veiksmai, ką turėtumėme padaryti. Taip pat dėl tų pačių darbuotojų, jeigu nutinka taip, kad yra įtarimai, tai vėlgi ekstra tyrimai, kurie parodo per kelias valandas, ar yra kažkoks virusas, ar ne. <...> Panikos dirbtinai nekeliame, kol to nėra. Kažkokių tokių apokaliptinių scenarijų nekuriame, sekame informaciją“, – aiškino pašnekovė R. Aukštuolytė.

REKLAMA

„Aš manau, kad taip pat yra labai svarbu pasitikėjimas valstybės institucijomis, kurios jau nurodys, jeigu kažkas konkrečiai atsitiktų, ką reikėtų daryti ir į kur kreiptis. Kadangi mes esame tarptautinio tinklo dalis ir mūsų akcininkai yra vokiečiai, mes turime parduotuves tiek Austrijoje, tiek Čekijoje, tiek toje pat Italijoje, tai, žinoma, mes bendraujame ir dalijamės ta jau jų turima patirtimi, kaip tą reikėtų daryti. Taip, tie planai yra, bet jie yra tokie vidiniai ir labai aiškiai, detaliai nurodantys, ką daryti vienu ar kitu atveju ir kaip suvaldyti“, – komentavo „Iki“ atstovė.

Pasiteiravus, ar prekybininkai džiaugiasi dėl koronaviruso padidėjusiais negendančių maisto prekių pardavimais, pašnekovės buvo atviros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš galiu jums nuoširdžiai pasakyti – tai yra daugiau didelė problema nei didelis džiaugsmas. Todėl, kad tas visas kruopas vėl sukrauti į lentynas, vėl atvežti iš sandėlio, vėl jas tvarkyti užima labai daug laiko, žmonės jaučia įtampa, jie persidirba. Žinom, kaip būna, kai žmonės persidirba. Tai nėra naudinga.  Bet koks panikos kėlimas nenaudingas visiems – tiek didiesiems prekybos centrams, tiek visiems žmonėms“, – pridūrė pašnekovė. 

„Tai nepamirškime, ką mes dar sakome. Tai yra ilgo vartojimo prekės. Tai žmonės gali užsipirkti visiems metams į priekį. Bet tai vėlgi, jeigu perka dabar, ar pirks po mėnesio, ar po dviejų, kai bus praėjusi šita panika?“ – klausė R. Aukštuolytė.

REKLAMA

Ateinantiems apsipirkti prekybininkai pirmiausia pataria įvertinti, ar nusipirkti produktai nesuges ir ar žmonės turės pakankamai laiko jiems suvartoti.

„Aš manau, kad geriau nepanikuoti, gyventi, kaip gyvenot, bet jeigu jums norisi nusipirkti papildomai 5 pakelius makaronų, jums nuo to bus ramiau, tai tikrai galima tą daryti. Tikiu, tiek mes, tiek mūsų konkurentai užtikrinsim, kad tų makaronų bus ir rytoj, ir poryt. Tiesiog ramiai dezinfekuoti rankas, stengtis vėdinti patalpas, čiaudėti į alkūnę, o ne į delną ir laikytis kitų higieninos patarimai“, – kalbėjo I. Baltrušaitienė.

„Prisipirkus per daug maisto, jis gali būti iššvaistytas. Tai yra tikrai opi problema ir didesnė, nei mes turime šiuo metu su dabartine panika. Linkėčiau pagalvoti ir įsivertinti, ar tikrai tiek, kiek perkate, jums reikia ir jūs tą suvartosite. Taip pat ir dėl dezinfikavimo įpročių – išsiugdykime įpročius dezinfekuoti rankas ir palaikyti tas higienos taisykles“, – apibendrino R. Aukštuolytė.

REKLAMA

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt skelbė, kad trečiadienio rytą patikrinus „Barboros“ asortimentą, į akis krito daugelio kruopų trūkumas. Prekybininkai atsiprašė šiuo metu neturintys kai kurių rūšių grikių, perlinių, manų, avižinių kruopų, tačiau tai paaiškino vykstančiomis akcijomis ir nuolaidomis, o ne žmonių nerimu dėl koronaviruso.

„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė trečiadienį taip pat pripažino, kad jos atstovaujamame tinkle taip pat padidėjo prekyba negendančiais produktais.

Italijoje kilus koronaviruso protrūkiui, kai kuriuose prekybos centruose žmonės ėmė masiškai pirkti produktus, dalies jų neliko, tačiau lentynos yra nuolat papildomos.

REKLAMA
REKLAMA

Atmintinė. Kaip saugotis koronaviruso ir ką daryti užsikrėtus

Toliau plintant koronavirusui ir nerimui dėl galimybės juo užsikrėsti, specialistai primena, kada išties reikėtų sunerimti ir trumpai pateikia pagrindinius patarimus, kaip saugotis užkrato.

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. 

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagrindinės rekomendacijos:

Jei 14 dienų laikotarpiu keliavę į Šiaurės Italijos regionus ar Kiniją arba turėję artimą kontaktą su ten buvusiais asmenimis, pajutote minėtuosius panašius į gripo simptomus, kreipkitės į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje; nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA

Taip pat – stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų