REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ramina visuomenę dėl toliau plintančio koronaviruso ir skelbia apie toliau plečiamas prevencines priemones.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ramina visuomenę dėl toliau plintančio koronaviruso ir skelbia apie toliau plečiamas prevencines priemones.

REKLAMA

„Situacija keičiasi ne dienomis, o valandomis, todėl esame priversti imtis naujų iniciatyvų ir norime, kad kuo greičiau oficialūs raštai, jei yra būtini, pasiektų reikiamas institucijas. Kad visi turėtų reikiamą informaciją, kaip suvaldyti situacijai“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Jis priminė, kad dabar kaip tik yra slidinėjimo sezonas Italijoje, kuris apima ir koronavirusu užkrėstus regionus.

„Kodėl taip skubame? Jei vakar turėjome informaciją, kad yra virš 150 užkrėstų, šiandien jų jau 270, virusas pasiglemžė jau septynias gyvybes. Išsiųstos rekomendacijos mokykloms ir darželiams. Paprašyta mokyklų ir tėvelių atsakingai pasižiūrėti į tai, jei yra vaikų, kartu su tėvais, kurie lankėsi tuose regionuose. Nors vaikai mažiau serga, bet gali lengvai perduoti virusą.

REKLAMA
REKLAMA

Jau minėta, kad darbdaviai turėtų leisti dirbti nuotoliniu būdu arba gauti nedarbingumą, vengti masinių susibūrimo vietų. Viskas tiksliai numatyta, kaip reikėtų elgtis, tam ten niekur nereikia eiti, užtenka bendrauti telefonu ir elektroniniu paštu“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Anot A. Šešelgio, kitas svarbus dalykas, kadangi viskas įvyko vakar, gaunama daug klausimų iš žmonių, kurie atvyko iš Italijos užvakar. 

„Taigi kreipėmės į Užsienio reikalų ministeriją ir pradės gauti žinutes visi, kurie buvo Italijoje 14 dienų laikotarpiu, kuriuos mobiliųjų ryšių operatoriai atseks. Ir gaus visas rekomendacijas“, – sakė viceministras.

Jis pridūrė, kad rekomendacijos pasieks ir šeimos gydytojus. 

„Primenama, kad nereikėtų panikuoti, visgi yra gripo sezonas ir visas eilines procedūras reikėtų atlikti kaip įprastai ir nereikėtų kiekvieno atvejo sieti su koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat bus teikti rekomendacijos, kaip elgtis pavėžėjams, kurie aptarnavo keleivius iš oroi uostų, kurie nesigilina į situaciją, bus rekomendacijos pateiktos naudoti dezinfekcinius skysčius, kad už kelis eurus įsigytų dezinfekcinę priemonę“, – sakė A. Šešelgis.

Jis pridūrė, kad visi atvejai, dėl kurių vakar buvo atlikti tyrimai, yra neigiami.

SAM atstovai pabrėžė, kad nėra jokio pagrindo nerimauti, nuolat atnaujinama operacija, reaguojama operatyviai.

„Ypač prašome dirbančiųjų PSPC, kad nekeltų panikos, nes daug žmonių ateina stresuodami, nors nebuvę išvykę, bet baiminasi, kad gali būti užsikrėtę, daug žmonių siunčiami išsitirti „dėl viso pikto“. Bet jam pačiam kyla grėsmė, jei sveikas žmogus eina išsitirti į infekcinių ligų skyrių. Tad dėl eilinių paprastų simptomų nevertėtų to daryti“, – sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė priminė, kad vakar buvo sutikti du lėktuvai iš Italijos viruso paveiktų regionų, buvo atliktas pilnas screeningas, tą atliko NVSC specialistai kartu su visuomeninių organizacijų atstovais. 

„Per abu oro uostus buvo apklausta virš 200 keleivių, visiems išmatuota temperatūra. Taip pat užpildyta daugiau nei 200 anketų tų asmenų, kurie atvyko kitais būdais, o ne lėktuvu. Daliai žmonių irgi reikės nedarbingumo, tai reiškia, kad mūsų specialistai su jais susisieks. Šiandien NVSC stebimi 790 žmonių, atvykusių tiek lėktuvu, tiek kitais būdais iš Italijos, tiek Kinijos. Nes dar yra nepasibaigęs inkubacinis laikotarpis. Dėl nedarbingumo yra kreipęsi 88 žmonės, tie kurie buvo užpildę anketas oro uostuose", – sakė ji.

REKLAMA

R. Lingienė priminė, kad reikėtų atsakingai įsivertinti simptomus ir kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą arba savo šeimos gydytoją.

„Nors, atrodo, jau nebepatogu kartoti, bet jei nebuvote Kinijoje ar šiauriniuose Italijos regionuose dviejų savaičių laikotarpiu, tai įtarti sau koronaviruso ir skambinti 112 nėra jokio pagrindo", – pabrėžė ji.

Specialistės pastebėjimu, nemažai yra tokių, kurie skuba kreiptis į gydytojus dėl skaudančios galvos, tačiau jie turėtų kreiptis bendrąja tvarka į šeimos gydytojus. 

„Jie irgi turėtų prisiimti atsakomybę ir nesuversti visko trečio lygio ligoninėms, nes jos yra „užsikišusios“. Taip nesant ekstremalios situacijos gali sutrikti paslaugų teikimas ir neišgelbėtos žmonių gyvybės.  Tai, kad dabar daug atvejų dėl viruso yra atmetami, rodo, kad gydytojų siunčia žmones išsitirti be reikalo“, – įspėjo ji.

REKLAMA

R. Lingienė kartu paragino kreiptis į NVSC specialistus tuos, kurie atvyko iš Italijos ne lėktuvu. 

Viceministras pabrėžė, kad keliaujantieji turėtų rimtai pergalvoti, ar tai yra neišvengiamai būtina, ar nevertėtų atidėti kelionės, kol neišeina prognozuoti karantino paskelbimo kitose šalyse ir išvengti karantino grįžus namo. 

„Prašome nepanikuoti ramiai įsivertinti galimybes ir būtinybę važiuoti ir prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Jis neslėpė, kad itin daug nerimo kelia ir penktadienį turinčios įvykti krepšinio varžybos tarp Kauno „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani Exchange Olimpia“. 

Sveikatos apsaugos ministro patarėjos Linos Bušinskaitės pastebėjimu, taip pat yra sutarta bendradarbiauti su mobiliųjų tinklų operatoriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keliaujantiems kraštiečiams po Italijos regionus bus siunčiamos trumposios žinutės su svarbiausia informacija, kur reikėtų kreiptis, kokias anketas užpildyti, nereikėtų nustebti ar piktintis dėl to“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų