REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas surengė neeilinį posėdį dėl sausio pradžioje sumedžiotos stumbrės ir tos medžioklės aplinkybių. Medžioklei vadovavęs girininkas patvirtino, kad stumbrę sumedžiojo valstietis Jonas Slapšinskas, tačiau aplinkosaugininkai kol kas taško šioje istorijoje nededa.

Antradienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas surengė neeilinį posėdį dėl sausio pradžioje sumedžiotos stumbrės ir tos medžioklės aplinkybių. Medžioklei vadovavęs girininkas patvirtino, kad stumbrę sumedžiojo valstietis Jonas Slapšinskas, tačiau aplinkosaugininkai kol kas taško šioje istorijoje nededa.

REKLAMA

Komiteto nariai domėjosi ir konkrečia – sausio 3 dieną vykusia – medžiokle, ir visų komercinių medžioklių vykdymo tvarka bei valstybės gaunama nauda. Politikai kelia klausimą dėl medžioklių ir medžiotojų registravimo, sumedžiojamų gyvūnų apskaitos, šios informacijos viešinimo.

Konservatorė Aistė Gedvilienė apgailestavo, kad aplinkos ministras Kęstutis Mažeika nedalyvauja, nors klausimas ir rezonansinis. Politikė medžioklei vadovavusio girininko Jono Leikos klausė, kiek medžioklėje dalyvavo medžiotojų, kiek buvo sumedžiota gyvūnų ir, ar kiekvienas medžioklės dalyvis gavo čekį, kuris patvirtintų, kad dalyvis susimokėjo už komercinę medžioklę.

J. Leika sakė, kad sausio 3 d. ir jos metu dalyvavo 24 medžiotojai ir jis pats. Medžioklės vadovo teigimu, kad medžioklės metu, be stumbrės, buvo sumedžioti elniai, danieliai, vilkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Po to, kai buvo sumedžiota stumbrė, ar turėjo, pagal taisykles, būti sustabdoma medžioklė, nes įvyko tokia nelaimė, sumedžiotas Raudonosios knygos gyvūnas? <...> Bet iš sumedžiotų gyvūnų skaičiaus matyti, kad medžioklė buvo tęsiama“ – kalbėjo A. Gedvilienė.

REKLAMA

J. Leikos teigimu, kai įvyksta nelaimingas atsitikimas, tada medžioklė stabdoma, tačiau stumbrės sumedžiojimas buvo medžioklės taisyklų pažeidimas. J. Leika gavo leidimą iš Aplingos apsaugos departamento tęsti medžioklę, o stumbrę nušovęs J. Slapšinskas saugojo vietą, kur įvyko medžioklės pažeidimas.

Konservatorius Paulius Saudargas teigė, kad kyla klausimas, kodėl kilo teorijų, kad į stumbrę šovė ne J. Slapšinskas, o kitas medžiotojas. Pasak jo, jei į stumbrę šovė J. Slapšinskas, šios medžioklės negrinėjimas būtų kitoks.

„Kitas yra detektyvas. Kodėl ir kurio metu kilo diskusija, <...> kad šovė ne tas medžiotojas“, – kalbėjo P. Saudargas.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas klausė, ar galima paneigti šias teorijas, kad stumbrę nušovė ne J. Slapšinskas, o kitas medžiotojas.

J. Leika užtikrino, kad stumbrę nušovė J. Slapšinskas, o ne kitas žmogus. Pasak medžioklei vadovavusio vyro, J. Slapšinskas į stumbrę šovė iš medžioklės bokštelio, kitų žmonių toje vietoje tuo metu nebuvo.

„Atėjęs žmogus iškart prisipažino“, – tvirtino medžioklės vadovas.

P. Saudargas klausė, ar įvykį tyrusiam Aplinkos apsaugos departamentui nekilo klausimų, ar tikrai stumbrę sumedžiojo J. Slapšinskas.

Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Gricius teigė, kad medžioklė tiriama, renkami duomenys ir medžiaga bus teikiama ikiteisminiam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai turėsime daugiau informacijos, galėsime pasakyti“, – sakė V. Gricius.

Mišrios frakcijos narys Andrius Mazuronis klausė, ar tikrai buvo galima sumaišyti stumbrę su šernu ir, ar buvo patikrintas J. Slašinsko blaivumas.

„Kiek teko kalbėti su medžiotojais, tai neįmanoma sumaišyti“, – tvirtino politikas.

J. Leika teigė, kad iš J. Slapšinsko buvo paimtas šautuvas ir patikrintas blaivumas. Girininko teigimu, „visi protingi“ nagrinėti šį įvykį, o J. Slapšinskas stumbrę su šernu galėjo supainioti, nes jam „taip susišvietė“.

Medžioklės vadovas teigė, kad žiniasklaidoje buvo svarstoma, kad medžiotojai norėjo sumedžioti stumbrę. J. Leika tikino, kad iš tokių pasvarstymų ir kyla įvairios teorijos.

REKLAMA

Pasak A. Gedvilienės, viename medžioklės dalyvio interviu, buvo minėta, kad J. Leika įspėjo medžioklės dalyvius, kad ganosi stumbrė su stumbriuku.

„Kodėl iš karto nebuvo keliamas klausimas, kad kažkur yra likęs stumbriukas be motinos? Nes nuo to priklauso baudos dydis. Ar tai nebuvo daroma sąmoningai?“ – klausė konservatorė.

J. Leika teigė, kad medžiotojams buvo pasakyta apie stumbrus, o ne stumbrę ir stumbriuką. Girininkas tvirtino, kad jam kilo įtarimų, kad galėjo likti vienas stumbriukas be motinos, tačiau jo nerado.

Surengti neeilinį posėdį paprašė komitetui priklausantys konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Paulius Saudargas, liberalas Simonas Gentvilas, Socialdemokratų frakcijos narys Linas Balsys. Anot jų, minėta medžioklė sulaukė didelio rezonanso, tačiau atsakymų ir aiškesnio situacijos paaiškinimo visuomenė iki šiol negauna.

REKLAMA

Į posėdį pakviesti buvo Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos departamento, Valstybinių miškų urėdijos, VMU Panevėžio regiono padalinio, Panevėžio apskrities policijos atstovai, medžioklei vadovavęs Krekenavos girininkas Jonas Leika, medžioklėje dalyvavę Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Sinkevičius, buvęs europarlamentaras Zigmantas Balčytis, verslininkai Gintautas Pangonis, Virginijus Kantauskas, Utenos rajono tarybos narys Jonas Slapšinskas, kiti. Iš medžioklėje dalyvavusių asmenų atvyko tik J. Leika.

Stumbrę sumaišęs su šernu sausio 3 dieną vykusioje medžioklėje prisipažino nušovęs Utenos tarybos narys „valstietis“ J. Slapšinskas, jam už tai anksčiau skirta 12,2 tūkst. eurų bauda. Ją politikas sumokėjo. Tačiau paaiškėjus, kad patelė buvo neseniai atsivedusi jauniklį, kuris vėliau nugaišo, bauda politikui turėtų padidėti iki 36,6 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stumbro patelė sumedžiota Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

Tyrimą dėl nušautos stumbrės atlieka Panevėžio apskrities policija, ji vertina Panevėžio aplinkosaugininkų veiksmus. Tačiau aplinkosaugininkai žadėjo kreiptis į prokuratūrą, kad tyrimas būtų pradėtas ir dėl pačio stumbrės sumedžiojimo.

Stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų sąrašą kaip saugomas žinduolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų