REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijoje koronavirusą diagnozavus 152-iem pacientams, Lietuvos oro uostų atstovai pirmadienį susitiko su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais aptarti papildomas apsaugos priemones oro uostuose. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai nuo vakar ne tik išplėtė prevencinių priemonių taikymą, bet ir ragina permąstyti kelionių maršrutus. 

Italijoje koronavirusą diagnozavus 152-iem pacientams, Lietuvos oro uostų atstovai pirmadienį susitiko su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais aptarti papildomas apsaugos priemones oro uostuose. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai nuo vakar ne tik išplėtė prevencinių priemonių taikymą, bet ir ragina permąstyti kelionių maršrutus. 

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Romualda Lingienė pabrėžė, kad šiandien posėdyje išplėstas susirgimų atvejų apibrėžimas visoms institucijoms atrišo rankas.

„Nuo šiandien atsakingoms institucijoms bus leidžiama apklausti ne tik iš Kinijos Uhano provincijos atvystančiuosius, bet ir tam tikrų Italijos regionų. 

Dabar specialistai kaip tik laukia oro uoste lėktuvo iš Milano, jis toks šiandien, mano žiniomis, yra vienintelis. Lėktuve turėtų būti nuo 150–180 keleivių. Jų bus paprašyta užpildyti specialias korteles ir specialistai dvi savaites domėsis jų būkle, informuos apie prevencines priemones – jei yra galimybė, likti namuose, dirbti nuotoliniu būdu arba gauti dviejų savaičių nedarbingumą. Anketą dėl nedarbingumo gavimo galima rasti ir NVSC interneto svetainėje“, – sakė ji ir pridūrė, kad jau vienas lėktuvas iš Milano atskrido vakar naktį, keleiviai buvo įspėti tiek žodžiu, tiek raštiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Jos aiškinimu, skrydžiai iš Milano vyksta ir į Kauno oro uostą, į Vilnių iš to regiono turima apie 14 skrydžių per savaitę.

R. Lingienė taip pat informavo, kad rastas sprendimas dėl termovizorių.

„Yra mobilus temovizorius, kurį būtų galima naudoti iškart lėktuve arba stacionariai. Vieną termovizorių pasiskolinome iš Kauno technologijos universiteto, du kitus dar išsinuomosime. Svarbu tai, kad šie termovizoriai be kitų paskirčių skirti ir žmogaus kūno temperatūrai matuoti. Visus tris jau šiandien gauname, juos tik fiziškai reikia atsivežti“, – sakė ji.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis pabrėžė, kad taip pat yra kreiptasi į Valstybės ekstremalių situacijų komisiją.

„Jau dabar yra paskelbta valanda, bus aptarti tie klausimai, kurie jau liečia ne SAM kompetencijas. Tęsiame prevencinį darbą, reaguojame į pokyčius, kurie vyksta plintant koronavirusui. 

Visos tarnybos yra pasiruošusios ir dirba. Jei pasitaiko, kad vienas kitas mėginys papuola dėl nusiskundimų į panašių simptomus kaip srgant koronavirusu, jie operatyviai ištiriami, kol kas nė vienas atvejis neužfiksuotas“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, jei karantinavimas būtų rimtas ir reikalingas, svarstoma, kad protingiausia tą būtų padaryti vienoje iš specializuotų įstaigų, kurių Lietuvoje yra penkios.

„Jos yra pasiruošusios priimti ir ne po vieną žmogų, kalbame ir su Savivaldybių asociacija, kaip jie galėtų prisidėti, jei saviizoliacijai būtų reikalingos atskiros patalpos, jei atvykęs vienas žmogus neturi galimybės pabūti atskirai be kontakto su kitais asmenimis", – kalbėjo A. Šešelgis. 

Viceministras pabrėžė, kad keliaujantieji turėtų rimtai pergalvoti, ar tai yra neišvengiamai būtina, ar nevertėtų atidėti kelionės, kol neišeina prognozuoti karantino paskelbimo kitose šalyse ir išvengti karantino grįžus namo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prašome nepanikuoti ramiai įsivertinti galimybes ir būtinybę važiuoti ir prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Jis neslėpė, kad itin daug nerimo kelia ir penktadienį turinčios įvykti krepšinio varžybos tarp Kauno „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani Exchange Olimpia“. 

Sveikatos apsaugos ministro patarėjos Linos Bušinskaitės pastebėjimu, taip pat yra sutarta bendradarbiauti su mobiliųjų tinklų operatoriais.

„Keliaujantiems kraštiečiams po Italijos regionus bus siunčiamos trumposios žinutės su svarbiausia informacija, kur reikėtų kreiptis, kokias anketas užpildyti, nereikėtų nustebti ar piktintis dėl to“, – sakė ji.

REKLAMA

Italija ėmėsi plataus masto priemonių

Italijoje nuo koronaviruso jau mirė keturi asmenys. Pirmadienį pranešta, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus – 84 metų vyras.

Dauguma Italijos atvejų užregistruota Lombardijoje – klestinčiame regione šalies šiaurėje. Juos galima susieti su 38 metų vyru, kurį pareigūnai vadina „pirmuoju pacientu“. Italų tyrėjai minučių tikslumu bando atsekti šio vyro judėjimą pastarąsias kelias savaites: kur jis miegojo, valgė, vaikščiojo. Taip bandoma nustatyti visus žmones, galėjusius turėti kontaktų su juo.

Italijos valdžia nuo sekmadienio ėmėsi plataus masto priemonių viruso plitimui šalyje pažaboti. Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.

REKLAMA

Italija sausio pabaigoje, pirmoji iš Europos valstybių, paskelbė nepaprastąją padėtį dėl COVID-19, paaiškindama, jog taip siekia paspartinti pasiruošimus užkirsti kelią pavojingo naujo koronaviruso protrūkiui.

Be to, Kinija pirmadienį nutarė atidėti savo parlamento sesiją, turėjusią prasidėti kovo pradžioje, šaliai mėginant suvaldyti naujojo koronaviruso epidemiją, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Toks sprendimas yra pirmasis nuo 1966–1976 metų Kultūrinės revolikucijos. Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas naują parlamento sesijos pradžios datą paskelbs vėliau, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinijoje mirusiųjų nuo naujojo koronoviruso infekcijos pirmadienį padaugėjo iki 2 592, Nacionalinei sveikatos apsaugos komisijai pranešus dar apie 150 aukų, iš kurių visos, išskyrus vieną, buvo užregistruotos epidemijos epicentre – Hubėjaus provincijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų