REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalia Gedimino kalno esančiame Pilininko name atrastas iki šiol nežinomas rūsys.

Šalia Gedimino kalno esančiame Pilininko name atrastas iki šiol nežinomas rūsys.

REKLAMA

„Mes iki šiol žinojome, kad yra trys rūsiai, kurie buvo naudojami ir anksčiau, bet yra ir ketvirtas rūsys, kuris mums buvo naujiena“, – BNS sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė Rūta Kačkutė.

Rūsys atrastas pernai metų pabaigoje, kartu su juo atrasti ir iki šiol nežinomi keturi mūriniai tuneliai – įėjimai į rūsius.

„Buvo atrasti keturi mūriniai tuneliai – įėjimai į namo rūsius. Iki šiol jie nebuvo žinomi“, – teigė muziejaus direktorė.

Pasak jos, taip pat buvo išsiaiškinta, kada Pilininko namas galėjo būti pastatytas. 

„Išsiaiškinome tai, kad pats Pilininko namas buvo statytas greičiausiai XVI amžiaus pabaigoje ar XVII amžiaus pradžioje. Yra visokių teorijų, kas galėjo būti tas pilininkas tuo metu, kai jis buvo statomas“, – pasakojo R. Kačkutė.

Ji teigė, kad atrastas rūsys padės atskleisti iki šiol istorikams ir archeologams nežinomų detalių apie tai, kaip atrodė šalia esantis kiemas ir pats pastatas, taip pat galbūt atrasti įdomybių ir pačiame rūsyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai tikėtina. Įdomu tai, kad mes žinosim, kokia buvo forma pastato, kaip atrodė kiemas. Manau, kad iš tikrųjų pasistūmėsim su mokslu“, – sakė muziejaus vadovė.

REKLAMA

Anot R. Kačkutės, atrastą rūsį prireiks atkasti, kadangi šiuo metu jis užverstas žemėmis, o tam prireiks sutvirtinti sieną, kuri remiasi į Gedimino kalną.

„Mes turime atsikasti tą ketvirtąjį rūsį, o tam mums reikia sutvirtinti pastato sieną, nes Pilininko namas kaip ir turėjo sulaikyti kalną. Atkasant rūsį, bus daug grunto iškasta, tai mums reikia tą sieną priremti ir tada tą gruntą kasti“, – teigė Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė R. Kačkutė.

Pilininko namo restauracijai ir ekspozicijos įrengimui skirta apie 3,5 mln. eurų, didžiąją dalį sudaro Europos Sąjungos lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų