REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stringa Nidos „Agilos“ rekonstrukcija

Stringa Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pastato rekonstrukcijos darbai. Dėl to Neringos savivaldybė kaltina į teismą besikreipusią įmonę „Statybų kodas“, susijusią su buvusia „Agilos“ rangove „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“). „Statybų kodas“ tvirtina, kad bendrovė nesiekia stabdyti darbų.

Stringa Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pastato rekonstrukcijos darbai. Dėl to Neringos savivaldybė kaltina į teismą besikreipusią įmonę „Statybų kodas“, susijusią su buvusia „Agilos“ rangove „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“). „Statybų kodas“ tvirtina, kad bendrovė nesiekia stabdyti darbų.

REKLAMA

„Statybų kodas“ teismui apskundė esą neteisėtas pernai skelbto konkurso sąlygas, tačiau Neringos meras Darius Jasaitis sako, kad bendrovė piktnaudžiauja teise kreiptis į teismą ir keršija savivaldybei.

„Tai reikštų, kad ši įmonė neturi jokio suinteresuotumo pirkimu, o tik piktnaudžiauja teise kreiptis į teismą, siekdama tiesiog sustabdyti kurortui be galo svarbaus objekto darbus“, – pranešime sakė D. Jasaitis.

Anot savivaldybės, „Statybų kodas“ nebuvo prisijungusi prie konkurso paskyros centriniame viešųjų pirkimų portale, ir tai rodo, kad įmonė net nežadėjo pateikti pasiūlymo.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu bendrovės teisininkas Ilanas Ostrovskis tokią informaciją neigia ir pabrėžia, kad teismo neprašoma stabdyti darbų. Pasak jo, jis pats prie pirkimo paskyros yra prisijungęs iki šiol.

REKLAMA

„Pirmiausia „Statybų kodas“ nesiekia sustabdyti „Agilos“ darbų. Mes teismo neprašėme nei taikyti laikinųjų apsaugos priemonių, nei kitaip siekiame darbų sustabdymo“, – BNS sakė I. Ostrovskis.

Jis pabrėžė ir tai, kad „Agilos“ rekonstrukcijos darbai turėjo prasidėti vasario 3 dieną, bet nėra pradėti iki šiol. Anot „Statybų kodo“ atstovo, į teismą kreiptasi dėl neteisėtų pirkimo sąlygų.

„Ieškinys yra paduotas dėl to, kad Neringos savivaldybė paskelbė statybos darbų viešąjį pirkimą pagal neteisėtas sąlygas, neteisėtai vykdė pirkimą, dėl ko buvo pažeistos mūsų teisės ir galimybes pateikti konkurencingą pasiūlymą. Ar mūsų argumentai yra teisingi, nustatys teismai“, – sakė I. Ostrovskis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlymus konkursui pateikė devyni tiekėjai, juo domėjosi, bet pasiūlymų nepateikė dar 21 tiekėjas. Pasak savivaldybės, visiems potencialiems tiekėjams pirkimo sąlygos buvo aiškios.

Susijusi su buvusia „Irdaiva“

Neringos savivaldybė 8,6 mln. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Irdaiva“, „Kortas“ bei „Virmalda“ dėl „Agilos“ rekonstrukcijos pasirašė dar 2015 metais. 

Tačiau savivaldybė sutartį pernai liepą nutraukė, kilus abejonių dėl rangovo faktiškai atliktų ir planuojamų darbų apimties. Iki tol įmonės spėjo tik nugriauti 1969 metais pastatytą „Agilos“ pastatą.

Nutraukusi sutartį su „Irdaiva“, savivaldybė spalį paskelbė naują rangovo konkursą. 

Galiausiai šiemet sausį pasirašyta nauja beveik 6,4 mln. eurų vertės sutartis su naują konkursą laimėjusiomis bendrovėmis „Gilesta“ ir „Imstata“ – jos darbus turės atlikti per 18 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neringos savivaldybė teigia, kad „Statybų kodas“, kurio akcininkas, kaip ir „Active Construction Management“, yra Irmantas Kubilius, kerštauja dėl prarastos „Agilos“ rekonstrukcijos sutarties.

„Šios dvi įmonės yra betarpiškai susijusios. Jas sieja vienintelis akcininkas, tad, be abejonės, „Statybų kodo“ veiksmai, teikiant visiškai nepagrįstus  ieškinius, yra bandymas daryti spaudimą Neringos savivaldybei ir, žinoma, kerštauti sustabdant Neringai svarbaus objekto rekonstrukciją“, – sakė D. Jasaitis.

Be to, savivaldybė pabrėžė, kad iškėlus bankroto bylą „Active Construction Management“, į „Statybų kodą“ perėjo nemažai bankrutuojančios įmonės darbuotojų.

REKLAMA

„Tikėtina, kad iš bankrutuojančios įmonės tiesiog buvo pervesti darbuotojai į „Statybų kodą“. Beveik tris kartus  išaugo ir „Statybų kodo“ darbuotojų darbo užmokestis –  taip galėjo būti atstatytas bankrutuojančioje įmonėje anksčiau  dirbusių darbuotojų darbo užmokestis“, – teigia savivaldybė.

Tačiau I. Ostrovskis teigia, kad savivaldybė „ieško priešų“ ir neturi kaip pateisinti savo neteisėtų veiksmų.

Nepaisant to, jis pripažino, kad iškėlus bankroto bylą „Active Construction Management“, iš šios įmonės į „Statybų kodą“ perėjo dirbti nemažai darbuotojų.

„Iš tiesų, dalis buvusios „Irdaivos“ statybos darbininkų yra įdarbinti „Statybų kode“, tačiau tai yra absoliučiai teisėta ir pagrįsta – mūsų bendrovė yra besiplečianti statybos įmonė ir, suprantama, kad mums reikia naujų statybos darbų kvalifikuotų specialistų“, – sakė I. Ostrovskis.

REKLAMA

2019 metų pradžioje Nidoje baigtas griauti kultūros centro pastatas ir turėjo būti pradėtas statyti naujas 1,4 tūkst. kv. metrų ploto centras. Darbus planuota baigti 2021 metais, kuomet Neringa taps Lietuvos kultūros sostine.

Kino teatras „Agila“ Nidoje pastatytas 1969 metais. Pastaraisiais metais jame vyksta dauguma kurorto renginių, festivalių, tarptautinių susitikimų ir iniciatyvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų