REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai ankstų žiemiškai apniukusį rytą prieš kelias savaites laidos „Prieš srovę“ žurnalistai važiavo į Dievogalos kaimą Raseinių rajone pas Darijų ir Laimą net nežinojo, ko tikėtis. Iš poros prieš kelis mėnesius buvo atimti visi 4 vaikai. Tad žurnalistai manė, kad ras apleistus, landyne paverstus namus, kuriuose alkoholikai tėvai vieną po kito gimdo niekam nereikalingus vaikus.

Kai ankstų žiemiškai apniukusį rytą prieš kelias savaites laidos „Prieš srovę“ žurnalistai važiavo į Dievogalos kaimą Raseinių rajone pas Darijų ir Laimą net nežinojo, ko tikėtis. Iš poros prieš kelis mėnesius buvo atimti visi 4 vaikai. Tad žurnalistai manė, kad ras apleistus, landyne paverstus namus, kuriuose alkoholikai tėvai vieną po kito gimdo niekam nereikalingus vaikus.

REKLAMA

Tačiau atvykę žurnalistai rado tvarkingus ir jaukius namus be jokių girtavimo pėdsakų. Tik štai vaikų kambarys šiandien tuščias. O susijaudinę tėvai apimti nerimo neranda sau vietos.

„Norėjome paklausti vaikų teisių, kodėl su mumis yra taip elgiamasi? Kodėl reikalaujami beprotiški pinigai vaikų išlaikymui? Juk mes norime patys juos užauginti. Atsistoti, atsikelti iš liūno, o ne žlugdyti, kaip jūs dabar tai darote“, – laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo Darijus.

Pasak poros, vaikų teisės ne tik atėmė vaikus, bet dar pareikalavo mokėti daugiau kaip tūkstantį eurų per mėnesį už jų išlaikymą. Nors ir netekę teisių į savo vaikus, tėvai vis tiek privalo juos išlaikyti. Pora nesupranta, kaip jiems, bedarbiams kaimo žmonėms, gauti tokius pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokių pinigų sumokėti aš neturiu galimybių, o kadangi aš jų nesumokėsiu, vaikų aš neatgausiu. Kiekviena instancija pasakys, kad jūs nesugebėjote išlaikyti vaikų“, – sakė Darijus.

REKLAMA

Darijus pasakojo, kad jo didžiausia svajonė yra susigrąžinti vaikus ir prieš televizijos kameras pažadėjo, kad yra pasiruošęs daryti viską, o svarbiausia – nebegerti.

„Mes – alkoholikai, nors šiandien nebegeriame nė lašo. Užtektų, kaip žmonės sako – kamštį nuo butelio pauostyti ir vėl atkristume. Šiandien viską atiduotume, kad, tuomet vasaros pradžioje, nebūtume susigundę taurele tų „velnio lašų“, kurie atima ir valią, ir sveiką protą“, – savo bėdos sutuoktiniai Darijus ir Laima jau nebeslepia ne tik nuo tarnybų, bet ir nuo savęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Sau sakiau ir dabar sakau – tikrai nebegersiu. Išvis net nežiūrėsiu į tą pusę. Tas stikliukas daug ką padaro“, – laidoje pripažino Laima.

Pernai vasarą netekę savo keturių vaikų sutuoktiniai visgi atsipeikėjo, savo noru nuvyko gydytis nuo alkoholizmo ir šiandien svaigalų nevartoja jau pusę metų.

Tik štai vaiko teisių tarnybos Darijaus ir Laimos ryžtas blaiviai gyventi, net ir medikų pažymos, kad pora savo noru sėkmingai gydėsi nuo alkoholizmo – neįtikino.

Vaikų teisių gynėjai kreipėsi į teismą su prašymu apriboti tėvų teises ir priteisti iš bedarbių kaimiečių daugiau kaip tūkstantį eurų vaikų išlaikymui – po 1000 eurų per mėnesį iš bedarbių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie, tie vaikų teisių gynėjai, sako, kad mums padeda, o iš tiesų neria kilpą ant kaklo, kiša peilį po kaklu“, – graudinosi keturių vaikų mama.

Laima pripažino, kad po gydymo jie per visas šventes gėrė tik limonadą. Esą vaikų teisių tarnybos teigė, kad vos pora išsigydys, jų vaikai grįš namo. Tačiau vietoj to pora gavo krūvą dokumentų ir žinią, kad jie vaikų nebeatgaus. Moteris pripažino, kad atsidūrė neviltyje.

Teismo nutartyje parašyta, kad nuspręsta apriboti tėvų valdžią ir priteisti iš sutuoktinių alimentus vaikų išlaikymui – po 130 eurų iš kiekvieno tėvo už kiekvieną vaiką. Vaikų keturi, o tėvų du. Vadinasi, iš viso Darijus su Laima privalo valstybei mokėti po 1040 eurų per mėnesį ir dar sumokėti už praeitus mėnesius atgaline data. Vaikai iš namų buvo paimti birželį, o tai reiškia, kad jau vien šiandien sutuoktiniams yra susidariusi beveik dešimties tūkstančių eurų skola.

REKLAMA

„Gal vaikų teisių specialistė, ta, kuri tokį ieškinį teismui surašė, gyvena ne Lietuvos provincijoje, o kur nors Vokietijoje ar Norvegijoje. Gal ji nežino, kokia Lietuvoje minimali alga ir kad kaime darbo nė su žiburiu nerasi?“, – svarstė vaikų netekę tėvai.

Dievogalos kaime tokių pinigų sutuoktiniai akyse nėra matę. Darijaus ir Laimos kišenėse švilpia vėjai. Vyras vieną kitą eurą užsidirba ėmęsis atsitiktinių darbų pas ūkininkus, o žmona gauna bedarbio pašalpą – 260 eurų. Ir tai yra visos šeimos pajamos.

„Mūsų kaime tikrai darbo nerasi, o Raseiniuose nuomuotis būstą, alimentų sumokėti ir dar patiems išsilaikyti šansų nėra“, – kalbėjo Laima ir pripažino, kad daugiausia, kiek jie abu su vyru galėtų uždirbti, yra 600 eurų.

REKLAMA

Darijus ir Laima vienas kitą pamilo, susituokė ir vienas po kito gimė keturi vaikai. Prieš trejus metus gautas apleistas socialinis būstas po truputį virto jaukiais namais ir jiems, ir jų vaikams. Tačiau, pasak Darijaus, jų vaikai buvo atimti tada, kai jie šventė žmonos trisdešimt trečiąjį gimtadienį ir truputį išgėrė.

„Dėl vaikų ir laikomės – nevartojame. Be abejo, vaikų teisės mąstė, kad paims tuos vaikučius, padarys apribojimą, priteis beprotiškus alimentus bedarbiams, kai darbų aplink nėra, ir užsigers. Bus pretenzija visam laikui atimti tuos vaikučius. Bet ne, mes laikomės, net nemąstome apie jokį gėrimą. Mes norime vieno – susigrąžinti vaikus namo“, – laidoje pasako Darijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutuoktiniai savo kaltės neneigia.

„Nors alkoholio nevartojome jau kuris laikas, tą dieną nusipirkome alaus. Jei ne tas nelemtas mano gimtadienis, šiandien mūsų vaikai būtų namuose“, – graudinosi Laima.

Radę neblaivius tėvus tarnybos visus keturis vaikus skubiai išvežė.

„Mes ir nesakome, kad vaikus reikėjo palikti – mes buvo neblaivūs, tas tiesa. Bet kodėl jų dokumentuose parašyta tiek daug netiesos? Tarsi norėta pavaizduoti, kad mūsų namai – tikra landynė, o vaikai išbadėję, purvini ir net blusų sukandžioti. Juk teisėja, nagrinėdama mūsų bylą, į mūsų namus nevažiuos patikrinti, ar vaiko teisių gynėjos jai neprimelavo?“, – pasakojo Darijus.

REKLAMA

„Jos viena kitai prieštarauja. Paėmė vaikų teisės, išvežė vaikus. Ikiteisminėje byloje parašyta, kaip paimti vaikai – pakankamai mergaitės švarios, tik nesušukuoti plaukai. Mums neleido netgi perrengti vaikų. Per pusvalandį mes nuvažiuojame iki vaikų globos namų ir viskas labai greitai pasikeičia – mergaitės nebešvarios, prasmirdusios, nesušukuotos, išbadėjusios, sukapotos blusų. Taip parašyta byloje, bet taip gyvenime nebuvo – pas mus blusų nėra. Mergaitės kaip tik pavalgiusios buvo“, – pasakojo Darijus ir piktinosi, kad vėliau tokiais dokumentais vadovavosi teismas.

Darijus su Laima šiandien tikina, kad net ir išgėrę vaikais rūpindavosi, jie niekuomet nebūdavo nei alkani, nei purvini, ar, gink Dieve, sumušti.

REKLAMA

„Jokių skandalų ar muštynių mūsų namuose niekada nebuvo“, – sakė Darijus ir Laima, o jų žodžius laidos „Prieš srovę“ žurnalistams patvirtino Raseinių policijos pareigūnai.

Tačiau sutuoktiniai neneigia, alkoholizmas – sunki liga, todėl jiems reikia pagalbos, o ne bausmės.

„Ar atėmę vaikus be jokios vilties juo susigrąžinti, ir dar priteisę mokėti milžiniškus pinigus valstybei – daugiau negu tūkstantį eurų per mėnesį – valdininkai mums padeda išbristi iš alkoholizmo liūno, ar vis tik riša mums akmenį po kaklu, kad vėl į jį – į tą liūną – prasmegtume?“, – retoriškai klausė sutuoktiniai.

„Aplink darbų nėra. Netgi tų vienetinių, dieninių darbų nėra. Niekas tavęs nesamdys, jeigu tu nesi išgeriantis žmogus. Už tuos vienetinius, dieninius darbus tie, kas samdo, po darbo duoda alaus, užperka, duoda cigarečių, pavalgyti vakarienę ir viso gero. Aš žinau vieną žmogų kaime, kuris iš tvarto išmeta mėšlą ir už tai gauna du eurus“, – situaciją kaime apibūdino Darijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tėvai, net jei vaikai iš jų atimti, vis tiek turi pareigą juos išlaikyti. Tokie įstatymai“, – laidos „Prieš srovę“ žurnalistams sakė Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė.

„Bet kodėl vaikų teisės neatsižvelgia į tai, kad tie žmonės, tėvai visomis išgalėmis kabinasi į tą gyvenimą, bando tuos vaikus susigrąžinti, bando kažkaip kurtis tame namelyje, bet jie yra bedarbiai? Net darbo aplink nėra, jie tikrai neturi pinigų. O pagal tą teismo sprendimą jie jau dabar yra skolingi kokius aštuonis tūkstančius eurų. Tai kaip jie kada nors gyvenime tuos pinigus susimokės?“, – specialistės klausė žurnalistė.

REKLAMA

„Aš jums dar kartą kartoju, kad mes rūpinamės ir užtikriname vaikų interesus, o galutinį sprendimą priima teismas“, – atsakė Neringa Martišienė.

Visą pokalbį su Darijumi ir Laima pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų