REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda (nuotr. Fotodiena.lt/Pauliaus Peleckio)

Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia susitikimus su parlamentinių partijų lyderiais, šiandien jis susitinka su opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Konservatorių lyderis pavasario Seimo sesijos metu perims opozicijos lyderio lazdelę. 

8

Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia susitikimus su parlamentinių partijų lyderiais, šiandien jis susitinka su opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Konservatorių lyderis pavasario Seimo sesijos metu perims opozicijos lyderio lazdelę. 

REKLAMA

Po susitikimo prezidento patarėjas Povilas Mačiulis sakė, kad prezidentas džiaugiasi, jog konservatoriai tiki gerovės valstybės idėja. Buvo kalbama, pasak jo, apie konkrečius veiklos rodiklius ir priemones.

„Prezidentas ir konservatorių lyderis daug kalbėjo apie artimiausią pusmetį, prezidentui nėra svarbu ar tai opozicinė partija, ar esanti valdančiojoje daugumoje. Prezidentas tikisi, kad vyks aktyvus darbas, kalbėta apie įstatymines iniciatyvas, viešųjų pirkimų tobulinimą“, – aiškino prezidento patarėjas.

G. Landsbergis išėjęs iš susitikimo su prezidentu sakė, kad jame buvo kalbėta apie įstatymus ir ateities planus.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo įstatymų iki Šimonytės

„Pirmam valstybėje [prezidentui] turėjau progą įteikti programos metmenis, kurią rengiame. <..> Švietimo ir ekologijos programų dalis įteikėme“, – pasidžiaugė konservatorių lyderis.

REKLAMA

Atsakydamas į klausimą ar jau aišku, kas ves konservatorių sąrašą rinkimuose, jis sakė, kad Ingridos Šimonytės atsako dar neturi, todėl visos galimybės yra atviros. 

„Kai tik bus aišku, kas bus pirmas numeris konservatorių sąraše, iškart pranešiu. Ingrida Šimonytė gali būti numeris vienas. Kai bus atsakymas, jei jis bus, pranešime. O galimybė egzistuoja. Yra kvietimas vieta paruošta, o Ingrida kada apsispręs, tai apsispręs“, – sakė G. Landsbergis, patikinęs, kad partija jau yra apsisprendusi ir laukia I. Šimonytės žinios. Kada bus atsakas iš I. Šimonytės, jis sakė nežinantis, bet laiko, pasak G. Landsbergio, dar yra. 

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo susitarimas tolsta

Konservatorių lyderis su prezidentu taip pat aptarė artėjančią Seimo sesiją, nuomonės dėl daugelio iniciatyvų, pasak G. Landsbergio, sutapo, priešpriešos nėra. O štai prabilęs apie švietimo susitarimą jis įsiaudrino.

„Keblus klausimas, dėl švietimo susitarimo reikia. Yra keletas dalykų dėl ko partijos nesutaria, dėl mokyklų tinklo, pedagogų ar kelių klausimų. Dėl likusių dalykų partijos sutaria. Manau 80 proc. švietimo klausimų Lietuvoje jau yra sutarta dabar. Švietimas turi mažinti socialinę atskirtį. <..> Yra klausimų, kokiomis priemonėmis tai norima daryti, pradedama diskusija apie tinklo pertvarką. <..> Mano pagrindinis klausimas artėjant rinkimams, ar mes galime turėti susitarimą, kuris imtų klausimą iš esmės ir pradėtume ieškoti rimtų sprendimų, ar tai bus deklaracijos? <..> Kol kas nematau aiškaus dokumento, teksto, žmonių, kurie norėtų ieškoti kompromiso dėl sunkių klausimų, tik žmones, kurie nori kalbėti apie lengvus klausimus“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medžioklė erzina, o koalicijos ašis aiškėja?

Atsakinėdamas į klausimą apie medžiokles, jis tikino, kad jau ne kartą buvo kalbėta apie medžioklių „lapų“ atvertimą, paviešinimą. 

„Tai yra ypatingai erzinantis visuomenę klausimas. Mes labai susirūpinę, kad premjeras du kartus yra pažadėjęs visuomenei, kad lapai bus atversti, kad ten nėra nieko slapto.  O skandalai iškyla vis nauji. Mes turime padalinį, tai skaidrumo, lapų išviešinimo klausimas, tie lapai turi būti elektroniniai, jie negali būti perrašinėjami. Sklinda kalbos, kad ten dalyvavo dar kitų politinių veikėjų, aukštų pareigūnų, aš negaliu to patvirtinti, bet žmonės, kurie yra varovai, užsimena apie tai, tai lieka tik insinuacijomis, nes tuos lapus galima perrašyti, pakeisti.

REKLAMA

Kodėl valstybė organizuoja komercines medžiokles? Kodėl mes turime šią nomenklatūrinę atgyveną? Mes turime padalinį valstybinėje miškų urėdijoje, kuris organizuoja medžiokles ponams už minimalius pinigus. Tai rimta tema. Tai aktualu šiandien, tas klausimas atsiduria mūsų partijos programoje“, – sakė konservatorių lyderis. Jis taip pat tikino, kad dar iki rinkimų mato pagrindą burtu atsakingų partijų branduolį. 

Na ir kalbėdamas apie tolesnes politines ambicijas, G. Landsbergis pareiškė, kad mato galimybę dar iki rinkimų burti atsakingų partijų branduolį, kuris galėtų būti ašis formuojant būsimą koaliciją. 

„Mes nežinome proporcijų, kaip atrodys naujas Seimas, nežinome kokios partijos, kiek balsų gaus. Dėl to spėlionės sudėtingos. Bet matau galimybę, kad šiandien atsakingos, valstybiškos partijos gali tokį branduolį kurti. Tai gali būti būsimos koalicijos ašis.<..> Atsakingos partijos tos, kurios kelia sau tikslus, nekelia nerealistiškų tikslų, tai priešprieša populizmui <..> Atsakingos partijos nevengia atsakomybės, tai nėra ketverių metų partijos, kurios yra sukurtos trumpam laikui“, – aiškino G. Landsbergis. 

REKLAMA

Jis tikino matantis partijas, kurios gali tokios būti, net valstiečiai, pasak jo, gali tapti valstybiška partija, nes turi žmonių, kurie yra valstybiškai mastantys, bet „pasirinkimas yra jų“.

Konservatorių lyderis sakė, kad žmonės pavargo nuo chaoso ir žemos politinės kultūros, pavargo, kad diskusijos apie esminius dalykus nėra, politika daroma prabėgomis.

„Žmonės įvardija, kad nori ramios, normalios politikos. Atsakingos“, – prezidentūroje kalbėjo G. Landsbergis. 

Prieš susitikimą A. Bubnelis žiniasklaidai sakė, kad šalies vadovas sieks aptarti ateinančią pavasario sesiją, darbus, kuriuos planuoja politikai. 

„Kaip žinote, prezidentas susitinka su visų parlamentinių partijų lyderiais, tai jau bus trečiasis susitikimas. Aptariamos pagrindinės dvi temos. Viena – prezidento siūlymai pavasario sesijai, įstatyminiai siūlymai, kaip žinote, kovo 10 dieną Seimas atnaujins savo darbą. Antra tema – artėjantys rinkimai ir prezidentas nusako tam tikras gaires, lūkesčius, į kuriuos tikisi, kad atsižvelgs partijos, kurdamos savo programas“, – sakė prezidento patarėjas Antanas Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politines aktualijas, Seimo darbą per pavasario sesiją ir savo siūlomas iniciatyvas, kurias planuoja pateikti parlamentui, Gitanas Nausėda jau yra aptaręs su opozicinių socialdemokratų lyderiu Gintautu Palucku ir Liberalų sąjūdžio pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Seimo eilinė pavasario sesija prasidės kovą. Šių metų spalį vyks nauji Seimo rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų