REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąjūdis prieš Astravo atominę elektrinę šeštadienį pirmajame suvažiavime Seime nutarė laišku kreiptis į Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, taip pat rinks parašus Europos Parlamentui (EP) skirtai peticijai.

Sąjūdis prieš Astravo atominę elektrinę šeštadienį pirmajame suvažiavime Seime nutarė laišku kreiptis į Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, taip pat rinks parašus Europos Parlamentui (EP) skirtai peticijai.

REKLAMA

„Mes nuo šios dienos pradėsime rinkti parašus ties peticija prieš Astravą, ją turime bent keturiomis kalbomis išsivertę. Ir kaimyninėse šalyse, ir Europos Sąjungoje rinksim parašus. Terminas tų parašų surinkimo yra balandžio 20 diena, kad spėtume iki Černobylio metinių, kad galėtume po visų apsisukimų ES sostinėse pristatyti tai kartu su Petru Auštrevičiumi ir, tikiuosi, Vytautu Landsbergiu Europos Parlamente“, – spaudos konferencijoje po suvažiavimo sakė Seimo narys, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

„Taip pat priėmėme deklaraciją, kurioje yra išdėstyti visi mūsų sąjūdžio tikslai ir pabaigoje posėdžio viso sąjūdžio vardu p[riėmėm atvirą laišką Lukašenkai, kurį baltarusių kalba įteiksime, matyt, kitą savaitę Baltarusijos ambasadai, kad perduotų savo šefui“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenkai adresuotame aktyvistų laiške teigiama, kad „antiastravinis visuomenės judėjimas Lietuvoje nėra antibaltarusiškas“, juo linkima Baltarusijai „ūkinės ir dvasinės gerovės“. 

REKLAMA

„Mes suprantame, jog egoistiški Kremliaus valdovai naudojasi silpnesnės Baltarusijos erdve ir resursais. Žinome, kad Baltarusijai kaip valstybei ir tautai parengta ir daugiau spąstų, bet tarp jų Lietuvai itin grėsminga yra „Rosatomo“ avantiūra Astrave. Siūlome neforsuoti tos atominės elektrinės pirmojo bloko paleidimo ignoruojant tarptautinius saugumo reikalavimus ir mūsų gerąją kaimynystę“, – teigiama laiške.

Jame taip pat siūloma Astravo AE problemą spręsti Baltarusijos ir Lietuvos bei Baltarusijos ir ES santykių plotmėje.

„Geresniam sprendimui reikia laiko. Atraskite jo“, – rašoma laiške.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis spaudos konferencijoje teigė, kad atominės elektrinės statybos šalia Lietuvos sienos yra „didžioji patyčia“.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų Astravo afera yra didžioji patyčia – jūs mažiukai, jūs bejėgiai, jūs nieko negalit padaryt, o mes, ką norėsim, tą darysim. O mes sakom, kad galim padaryt – mes priešinamės ir kažin, ar jums taip besąlygiškai seksis, neišsigąstam patyčios“, – spaudos konferencijoje sakė V. Landsbergis.

Pirmajame Sąjūdžio prieš Astravo AE taip pat dalyvavo buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, Baltarusijos nepriklausomybės signataras, „Europos dialogo“ centro vadovas Anatolis Lebedka, Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Pavelas Severinecas ir kiti.

Suvažiavimą telefonu pasveikino Nobelio premijos laureatė, Baltarusijoje gyvenanti rašytoja Svetlana Aleksijevič, taip pat Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikai ir visuomenininkai vasario 1 dieną įsteigė visuomeninį judėjimą, kuriuo bus siekiama priešintis Astravo AE, nepaisant to, kad pirmąjį reaktorių planuojama atidaryti jau šiemet.

Baltarusija praėjusių metų gruodį paskelbė, kad branduolinis kuras pirmajam Astravo AE reaktoriui turėtų būti atgabentas 2020 metų pirmąjį ketvirtį, o patį reaktorių tikimasi įjungti šiemet.

Lietuva laikosi pozicijos, kad jėgainė Baltarusijoje statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, Minskas kaltinimus neigia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų