REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai Lietuvoje beveik perpus sumažėjo įvaikinimo laukiančių vaikų iki trejų metų, penktadienį skelbia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Pernai Lietuvoje beveik perpus sumažėjo įvaikinimo laukiančių vaikų iki trejų metų, penktadienį skelbia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

REKLAMA

„Dedamos visos pastangos, kad vaikas galėtų augti biologinėje šeimoje: taikoma atvejo vadyba, vaiką laikinai prižiūri budintys globotojai, jei reikia, ieškoma globėjų (rūpintojų) ir intensyviai dirbama su biologiniais tėvais, plėtojamas paslaugų ratas šeimai. Šių pastangų rezultatas – 2019 metais beveik per pusę sumažėjo mažamečių (iki trejų metų amžiaus ) galimų įvaikinti vaikų skaičius“, – pranešime sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėja Agnė Marčiukaitienė.

Tarnybos duomenimis, galimų įvaikinti vaikų iki trejų metų 2018 metais buvo šimtas, o pernai – 52.

Iš viso 2019 metais buvo įvaikinti 108 Lietuvoje be tėvų globos likę vaikai. Iš jų trečdalį įvaikino užsieniečių šeimos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu įvaikinimo laukia 377 galimi įvaikinti vaikai 68 proc. jų – vyresnio amžiaus – nuo 10 iki 17 metų. Norinčių įsivaikinti asmenų Lietuvoje šiuo metu yra 165. 

REKLAMA

A. Marčiukaitienės teigimu, būtent vyresni vaikai labai laukia įtėvių arba nuolatinei globai (rūpybai) pasiryžusių šeimų ar asmenų.

„Priežastys kodėl šeimos ilgiau laukia galimo įvaikinti vaiko yra susijusios ne tik su tuo, kad mažėja galimų įvaikinti vaikų iki trejų metų amžiaus skaičius, bet ir su įvaikintojų lūkesčiais vaiko atžvilgiu – jo socialinės kilmės, sveikatos ir t.t. Lietuvos šeimos ar asmenys daugiausia pageidauja vaikų iki vienerių arba iki trejų metų amžiaus, kurie turėtų tik nežymius sveikatos sutrikimus. Būsimi įtėviai taip pat išsako lūkesčius ir vaiko biologinių tėvų turimoms priklausomybėms, psichinei sveikatai ar protiniams gebėjimams “, – sako A. Marčiukaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvius vaikus įsivaikinantys užsieniečiai, pasak jos, dažniau renkasi įvaikinti sveikatos ar raidos sutrikimų turinčių vaikų, nes užsienio šalyse geriau išvystyta pagalba šeimoms, auginančioms tokius vaikus.

2019 m. 62 Lietuvos sutuoktinių poros ir septyni nesusituokę asmenys įvaikino 74 tėvų globos netekusius vaikus. Įvaikintos 39 mergaitės ir 35 berniukai. Iš visų įvaikintų vaikų 56 – iki trejų metų amžiaus, 16 vaikų – nuo ketverių iki šešerių metų amžiaus, du vaikai – nuo septynerių iki devynerių metų amžiaus. Penkios šeimos (ar asmenys) įvaikino po du vienos šeimos vaikus, kitos visos – po vieną vaiką.

2019 metais 26-ios užsienio valstybių piliečių šeimos įvaikino 34 be tėvų globos likusius Lietuvos vaikus – po 17 mergaičių ir berniukų.

Daugiausia vaikų įvaikino italų (22) ir kanadiečių (7) šeimos. Lietuvos vaikus taip pat įvaikino šeimos iš Jungtinių Valstijų, Švedijos, Naujosios Zelandijos.

Pasak specialistės, ne visus be tėvų globos likusius vaikus galima įvaikinti, be kitų veiksnių tam svarbi ir paties vaiko nuomonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų