REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
251
Henrikas Daktaras Lietuvos apeliaciniame teisme, 2018-06-26 (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį išnagrinėjo iki gyvos galvos nuteisto Kauno nusikalstamo pasaulio autoriteto Henriko Daktaro ir jo advokato Vytauto Sirvydžio skundą.

251

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį išnagrinėjo iki gyvos galvos nuteisto Kauno nusikalstamo pasaulio autoriteto Henriko Daktaro ir jo advokato Vytauto Sirvydžio skundą.

REKLAMA

Į teismą jie kreipėsi dėl Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro 2019 m. gruodžio 3 d. nutarimo, kuriuo atsisakyta pradėti procesą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.

H. Daktaro atstovas teigia, kad toks atsisakymas atima viltį išsklaidyti, anot jo, išlikusias abejones dėl Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, nužudymo.

Per šios dienos posėdį nuspręsta, kad prokuroro nutarimas nevertinti naujai paaiškėjusių aplinkybių buvo neteisingas, todėl jis privalo būti panaikintas. Ši Vilniaus apygardos teismo nutartis, tiesa, dar gali būti skundžiama per 7 dienas.

V. Sirvydis teigė, kad prokurorai tikrai pasinaudos teisę skųsti jiems nepalankią nutartį: „Šis teismo sprendimas dar nėra rezultatas, bet tai jau yra gera pradžia. Žinoma, neabejoju, kad nutartis bus skundžiama. Mūsų nuomone, naujai paaiškėjusios aplinkybės gali pakeisti visą bylos eigą, pakeisti dabartinę situaciją.“

REKLAMA
REKLAMA

Nužudymo aplinkybės

Bausmės iki gyvos galvos H. Daktaras sulaukė dėl Vladimiro Sinevskio (pravarde Turistas) ir Mongolo nužudymo. Bylos duomenimis, dar 1993-ųjų spalį Mongolas buvo iškviestas į garsųjį „Daktarų“ gaujos restoraną „Vilija“.

REKLAMA

H. Daktarui Mongolas užkliuvo, nes šis nenori dalytis iš nusikaltimų gautu pelnu. Maža to, R. Ganusauskas tiesiogiai konkuravo dėl įtakos nusikalstamame versle, o tas itin nepatiko H. Daktarui.

Nors Mongolas turėjo būti nužudytas jau tada, tačiau šiam esą pavyko išvengti Henytės šūvio į galvą. Sužeistas Mongolas tąkart paspruko, tačiau mirties nuosprendis jam jau buvo parašytas.

Bylos duomenimis, 1993-ųjų gruodžio 25-ąją H. Daktaras su sėbrais atvyko į namus, kur slapstėsi Mongolas. Jie vyrą išsivežė į Kauno rajone esantį mišką, kur esą jam jau buvo iškasta kapo duobė.

REKLAMA
REKLAMA

Liudytojai teisme tvirtino, kad nužudyti Mongolą buvo patikėta H. Daktaro geram draugui Egidijui Abariui. Tačiau jo ginklas užsikirto ir taip ir neiššovė. Mongolas pabandė dar kartą pabėgti, tačiau jį pasivijo H. Daktaro paleisti šūviai.

Teisme liudytojai teigė, kad H. Daktaras paleido du šūvius. Vėliau Mongolo kūnas esą buvo užkastas, tačiau teisėsaugos pareigūnams jo surasti taip ir nepavyko. Pats H. Daktaras visą laiką neigė savo kaltę ir teigė, kad Mongolas yra gyvas ir sveikas bei slapstosi užsienyje.

Svarbus liudininkas

Advokatas V. Sirvydis anksčiau tv3.lt teigė, kad bene reikšmingiausia naujiena yra svarbus liudininkas, kuris iki šiol nebuvo apklaustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paaiškėjo, kad yra Ganusausko klasiokas, kuris tais laikais dirbo policijoje. Jis tvirtina, kad buvo sustabdęs Ganusauską prie automobilio vairo. Ir tas nutiko gerokai vėliau nei jis tariamai buvo nužudytas.

Atsirado tam tikros vilties, nes pats teismas pradėjo rinkti duomenis, užsiklausė dėl bylos išrašo iš Klaipėdos apygardos teismo. Ne dalies, o visų bylos tomų. Tai leidžia tikėtis, kad tas žmogus, kuris matė Mongolą gyvą gerokai vėliau nei šis esą buvo nužudytas bus pagaliau apklaustas.

Juk jis buvo R. Ganusausko klasės draugas ir dar dirbo policininku. Tad supainioti su kažkuo kitu negalėjo, o ir meluoti buvusiam pareigūnui nėra prasmės“, – teigė V. Sirvydis.

REKLAMA

Advokatas taip pat užsiminė ir apie Mongolo našlės Loretos Ganusauskienės (dabar Gedvilaitės – aut. past.) kitoje byloje prieš H. Daktarą pateiktus įrodymus, kurie gali turėti reikšmės dabartinėje situacijoje:

„Ji įteikė teismui rašytinį įrodymą, knygą, išleistą apie Kūno kultūros institutą. Toje knyga yra 1996 metais R. Ganusauskui įrašyta dedikacija. Ją įrašė garsus Lietuvoje imtynių žmogus, sporto renginių organizatorius.

R. Ganusauskas domėjosi kultūrizmu, bet ta knyga kažkodėl atsiranda pas jo žmoną Loretą. Jei 1996 m. įteiktų tokią knygą, o žmogus būtų daugiau kaip 2 metus miręs, tai ji, greičiausia, atsisakytų priimti tokią dovaną tariamai nužudyto vyro vardu.“

V. Sirvydis apibendrino, kad jam absoliučiai nekyla abejonių, kad R. Ganusauskas nebuvo nužudytas tokiomis aplinkybėmis dėl ko buvo nuteistas H. Daktaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų