REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda atmetė Luko Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Tai prezidento patarėjas Antanas Bubnelis pranešė trečiadienį.

Prezidentas Gitanas Nausėda atmetė Luko Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Tai prezidento patarėjas Antanas Bubnelis pranešė trečiadienį.

REKLAMA

A. Bubnelis teigė, kad toks sprendimas priimtas prezidentui ir komandai įvertinus kandidatą. 

„Naujam ministerijos vadovui liktų kiek daugiau nei pusmetis, todėl naujasis ministras per tokį trumpą laikotarpį turėtų ne tik gebėti identifikuoti šios institucijos svarbiausius prioritetus, bet ir turėti sprendimų priėmimo patirties tiems pokyčiams įgyvendinti per labai trumpą laikotarpį“, –  žurnalistams prezidentūroje sakė patarėjas.

Patarėjas tikino, kad naujasis ministras turėtų gebėti susitelkti į ministerijos veiklą, nepaisant artėjančių rinkimų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas teigiamai įvertino L. Savicko asmeninį apsisprendimą savo karjerą trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu sieti su viešąją politika. Prezidentas susitikimo metu [praeitą savaitę] turėjo galimybę įsitikinti, kad L. Savickas yra perspektyvus kandidatas ateityje užimti svarbias pareigas viešajame sektoriuje.

REKLAMA

Prezidentas lieka prie savo principinės pozicijos, kad visos institucijos turi turėti vadovus, nes taip užtikrinamas sklandus institucijų darbas“, – sakė patarėjas.

Tokį sprendimą, pasak A. Bubnelio, lėmė L. Savicko patirtis, asmeninės savybės ir kiti dalykai, kurie buvo aptarti susitikime su prezidentu ir jo komanda. 

Anot, A. Bubnelio, prezidentas mano, kad Lietuvoje tikrai yra patyrusių asmenų, „galinčių pasiekti konkrečių šios ministerijos veiklos rezultatų, per likusius darbo mėnesius“.

Jis teigė, kad liko keturios savaitės iki Seimo pavasario sesijos pradžios, todėl ministras pirmininkas gali teikti kitus kandidatus, prezidentas juos svarstys. 

REKLAMA
REKLAMA

Išgirdęs prezidento spendimą L. Savickas tikino, kad nesiims vertinti G. Nausėdos sprendimo, esą tai turi padaryti politologai. Jis sakė, kad susitikime su prezidentu atsakė į visus jam pateiktus klausimus, papildomų, neatsakytų klausimų neliko. Susitikimą, kuris vyko prieš savaitę, L. Savickas įvardijo, kaip konstruktyvų. 

„Norėčiau tik pabrėžti, kad šita mano situacija netaptų jauniems žmonės [kliūtimi] rinktis politiko kelią“, – trečiadienį Vyriausybėje sakė premjero patarėjas ir buvęs kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministrus L. Savickas.

Prezidentas dvejojo

Prezidentas Gitanas Nausėda praeitą savaitę buvo susitikęs su su kandidatu į ekonomikos ir inovacijų ministrus L. Savicku. Po susitikimo buvo paskelbta, kad prezidentas dar neapsisprendė, bet sprendimą priims netrukus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento atstovas spaudai tada patikino, kad G. Nausėdos principinė pozicija yra tokia, kad „visos valstybės institucijos privalo turėti savo vadovus tam, kad darbas vyktų sklandžiai“.

Kandidatas į ministrus L. Savickas po susitikimo su prezidentu praeitą savaitę sakė, kad susitikimas buvo konstruktyvus. 

„Susitikimo metu man buvo sudaryta galimybė išsakyti savo konkrečius prioritetus ir numatomus darbus, kuriuos esu pasiryžęs atlikti, jei būčiau paskirtas. Akcentavau svarbą tęsti pradėtus darbus. Tai būtina daryti trimis kryptimis: verslo aplinkos konkurencingumo stiprinimo, inovacijų paramos tęstinumas ir skaitmenizacijos darbų tęstinumas.  Papildomai atkreipiau dėmesį, kad jei būčiau paskirtas ministru papildomą dėmesį skirčiau žaliosios ekonomikos skatinimui, turizmo plėtojimui ir viešųjų pirkimų sričiai“, – sakė kandidatas, tikinęs, kad svarbu tęsti darbus, todėl mato prasmę net pusei metų tapti ministru.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos laisvos nuo pernai gruodžio, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius pradėjo eiti aplinkos eurokomisaro pareigas.

Pastaruoju metu prezidento ir premjero bendradarbiavimą temdė ginčai dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus – G. Nausėda ragino jį trauktis iš pareigų, bet S. Skvernelis ir valdančiosios koalicijos lyderiai nusprendė, kad ministras gali dirbti toliau.

Prezidentas taip pat buvo pareiškęs, kad L. Savickas nėra vienintelis kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministrus, tai nepatiko premjerui, taip pat ir valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui. 

REKLAMA

Šiemet L. Savickas su „valstiečių“ sąrašu buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

L.Savickas yra įgijęs Europos viešųjų reikalų magistro laipsnį Mastrichto universitete Olandijoje, prieš tai Jungtinės Karalystės Jorko universitete įgijo politikos ir tarptautinių santykių bakalauro laipsnį.

Po studijų į Lietuvą grįžęs L. Savickas dirbo užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos gerinimo grupės vadovu, programos „Kurk Lietuvai“ metu įgyvendino projektus šioje agentūroje bei Vyriausybės kanceliarijoje, taip pat dirbo asociacijos „Investuotojų Forumas“ politikos bei viešųjų reikalų vadovu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Savickas yra vienas iš „Kurk LT alumni tinklo“ steigėjų, Pasaulio ekonomikos forumo Global Shapers ir kitų visuomeninių iniciatyvų narys.

Sprendimas bus prezidento lakmusas

Politologas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius portalui tv3.lt prieš kelias dienas sakė, kad akivaizdu – santykiai tarp Vyriausybės ir prezidentūros yra atšalę. Tarp jų, pasak politologo, perbėgo ne viena katė. 

Anot jo, prezidentūros privalo turėtų aiškius argumentus ir juos viešai skelbti. Taip turi būti ir dėl kandidato į ministrus – L. Savicko. Pasak eksperto, nemažai argumentų jo atžvilgiu jau buvo pasakyta. Gali būti, kad vietoje darbo ministerijoje jis rinksis rinkimų kampaniją, o ministro postas gali būti katapulta į rinkimus. Šią kandidatūra kritikavo ir opozicijos politikai. Kalbėta, kad jis tik labai neseniai pakeitė puses ir iš lobisto tapo politiku, todėl, pasak profesoriaus, interesų konfliktas jam gali būti nesvetimas. 

REKLAMA

„Kai lieka iki kadencijos pabaigos keli mėnesiai, vargu ar protinga skirti ministrą iš šalies, išskyrus tuos argumentus, kad postas būtų katapulta į rinkimus“, – sakė A. Krupavičius. 

Prezidentūros sprendimas dėl L. Savicko, pasak profesoriaus, bus lakmusas ar prezidentas moka atsirinkti kandidatus į ministrus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų