REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija šalies savivaldybėms, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui ir kitoms atsakingoms institucijoms išplatino raštą, kuriame teikia rekomendacijos dėl su naujo koronaviruso ligos atveju sąlytį turėjusių asmenų.

Sveikatos apsaugos ministerija šalies savivaldybėms, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui ir kitoms atsakingoms institucijoms išplatino raštą, kuriame teikia rekomendacijos dėl su naujo koronaviruso ligos atveju sąlytį turėjusių asmenų.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad sąlytį turėjusių asmenų infekcijos rizika priklauso nuo sąlyčio pobūdžio. Artimą sąlytį su tikėtinu ar patvirtintu 2019-nCoV atveju turėjusiu asmeniu (didelės rizikos) laikomi:  

– asmuo, gyvenantis kartu;

– asmuo, turėjęs tiesioginį sąlytį (kontaktą) arba buvęs uždaroje aplinkoje su tikėtinu ar patvirtintu 2019-nCoV atveju;

– sveikatos priežiūros darbuotojas ar kitas asmuo, teikiantis priežiūros paslaugas tikėtinam ar patvirtintam 2019-nCoV atvejui, arba laboratorijos darbuotojas, tiriantis 2019-nCoV atvejo mėginius;

REKLAMA
REKLAMA

– orlaivio keleiviai, sėdėję toje pačioje eilėje kaip tikėtinas ar patvirtintas 2019-nCoV atvejis; keleiviai, sėdėję dvi eiles į priekį ir dvi eiles atgal už tikėtino ar patvirtinto 2019-nCoV atvejo nugaros, visi įgulos nariai; (priklausomai nuo 2019-nCoV atvejo klinikinių simptomų ir požymių sunkumo skrydžio metu, gali būti svarstomos galimybės išplėsti sąlytį turėjusių asmenų sąrašą, apimant visus keleivius ir įgulos narius).

REKLAMA

Atsitiktinį sąlytį turėjusiu asmeniu (mažos rizikos) laikomi:

– asmuo, atsitiktinai bendravęs su tikėtinu ar patvirtintu 2019-nCoV atveju;

– asmuo buvo apsistojęs vietovėje, kurioje, kaip manoma, yra nustatytas 2019-nCoV infekcijos plitimas visuomenėje.

Priklausomai nuo sąlyčio pobūdžio sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojamos ir taikomos atitinkamos priemonės.

Nurodoma, kad artimą sąlytį turėjusių asmenų (didelės rizikos) sveikatos būklės stebėjimą atlieka Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Asmuo informuojamas, kad vengtų bet kokio socialinių kontaktų bei kelionių, jei įmanoma, liktų namuose ir būtų pasiekiamas telefonu visą sveikatos stebėjimo laikotarpį (14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos), o jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), nedelsiant informuotų Bendrąjį pagalbos centrą. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai visą sveikatos stebėjimo laikotarpį (14 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos) kasdien susisiekia (telefonu, el. paštu ir kt.) su stebimu asmeniu ir užrašo sveikatos būklės duomenis, t. y. ar nepasireiškia jokie ligos simptomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei per 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos ligos simptomai nepasireiškia, sąlytį turėjęs asmuo toliau nelaikomas turinčiu susirgimo riziką.

Atsitiktinį sąlytį turėjusiems asmenims (mažos rizikos) rekomenduojama, jei įmanoma, likti namuose 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos ir stebėti savo sveikatos būklę (dėl šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas). Jei per 14 dienų atsiranda bet kuris simptomas, informuojamas Bendrasis pagalbos centras.

Jei per 14 dienų nuo paskutinio sąlyčio neatsiranda jokių simptomų, laikoma, kad asmeniui nėra 2019-nCoV rizikos.

Jei sveikatos stebėjimo laikotarpiu asmeniui atsirado 2019-nCoV ligos simptomų, tačiau ligos diagnozė laboratoriškai nepasitvirtino (tyrimai dėl 2019-nCoV neigiami), sveikatos stebėjimas tęsiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų