REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
R.Sadauskas/V. Raupelio nuotr., „Kauno diena“

Kauno specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlęs penktadienio vakaro įvykis Klinikų prieigose galimai atskleidė naujus su agurkiniais siejamo Ryčio Sadausko, paskui kurį jau velkasi ne vienos garsios bylos šleifas, portreto bruožus. Šį kartą jis siejamas su neeiliniu radiniu tą vakarą degusio „Mercedes-Benz“ bagažinėje.

36

Kauno specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlęs penktadienio vakaro įvykis Klinikų prieigose galimai atskleidė naujus su agurkiniais siejamo Ryčio Sadausko, paskui kurį jau velkasi ne vienos garsios bylos šleifas, portreto bruožus. Šį kartą jis siejamas su neeiliniu radiniu tą vakarą degusio „Mercedes-Benz“ bagažinėje.

REKLAMA

Apie Lazūnų ir Nočios gatvių sankirtoje degusį „Mercedes-Benz“ ir su tuo, anot liudytojų, susijusį šį kvartalą sudrebinusį sprogimą, miesto specialiosioms tarnyboms buvo pranešta penktadienį, apie 22.21 val. 

Beveik tuo pačiu metu į portalo kauno.diena.lt redakciją paskambino ir vienas jo skaitytojas, pasidalinęs nuotraukomis iš šio įvykio vietos. Kaip ir kiti ten besibūriavę žmonės, jis teigė, kad mersedeso vairuotojas iš įvykio vietos pabėgo. Galimai dėl to, kad buvo neblaivus. 

Tokią prielaidą leido kelti jo vairavimas iki sprogimo – esą mersedesas važiavo, kliudydamas šaligatvių bortelius jau nuo Sukilėlių prospekto. Apie tai liudijo ir nuleista viena iš galinių jo padangų.

REKLAMA
REKLAMA

Per penkias minutes į įvykio vietą atskubėję ugniagesiai gelbėtojai susidorojo liepsnomis, talžančiomis pamestinuką mersedesą, gana greitai. Nepaisant to, spėjo išdegti jo variklio skyrius, kuriame, kaip spėjama ir buvo gaisro židinys, bei apdegti ir aprūkti salonas. O aplink gerokai aplamdytą mersedesą, išdužusiu priekiniu stiklu bei termiškai paveiktu kėbulu, liko mėtytis ir jo dalys.

REKLAMA

Rastas tą pačią naktį 

Netrukus paaiškėjo, kad didžiausias siurprizas specialiųjų tarnybų dar laukė sveikiausioje šio mersedeso dalyje – bagažinėje. Išlaužus ją, aptikta ne tik neperšaunama liemenė, bet ir dėklas su mačetė, kurios peilis siekė beveik pusę metro. 

Pagal mersedeso valstybinius numerius nustačius, kad jis registruotas vienos Kauno mažosios bendrijos vardu, dar tą patį vakarą policijos patruliai rado ir jos direktorių – jau minėtą gerai ne tik Kauno bei Vokietijos teisėsaugininkams, bet ir televizijos žiūrovams, mėgstantiems laidas apie esą sėkmingus verslininkus, žinomą 39-erių metų R.Sadauską. 

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug už trijų valandų po sprogimo Klinikų prieigose jam nustatytas 1,49 prom. girtumas. T.y. iki baudžiamosios atsakomybės už vairavimą išgėrus trūko vos vienos šimtosios. Tiesa, neaišku, kiek R. Sadauskas, kurio versijos pareigūnai dar nežino, galėjo pripūsti į alkoholio matuoklį iš karto po šio įvykio. 

Jį planuojama apklausti tik rytoj. Konstatavus girtumą, R. Sadauskas tą pačią naktį buvo paleistas, įteikus jam šaukimą atvykti nurodytu laiku apklausai pas ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu pradėjusį pareigūną. Šis aiškinsis ne tik, kas vairavo mersedesą, kurio bagažinėje aptikta mačetė, bet ir, ar galima, atsižvelgiant į šios fizinius duomenis, laikyti ją Lietuvoje be leidimo. Juo labiau vežiotis automobiliu. Į šiuos klausimus bus prašoma atsakyti eksperto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiurpino Vokietiją 

Su agurkiniais, anot operatyvininkų, siejamas R. Sadauskas baigė minti Kauno teismų slenksčius vos prieš kelis mėnesius. 

Lapkritį Kauno apygardos teismas atmetė jo skundą dėl Kauno apylinkės teismo nuosprendžio, kuriuo R. Sadauskas buvo pripažintas subūręs nusikalstamą grupuotę, prieš aštuonerius metus grobusią Vokietijoje prabangius automobilius, kurie, perdarius jų kėbulų numerius ir pakeitus spyneles – specialiai šiuo tikslu Vokietijoje išsinuomotame garaže-bunkeryje, buvo gabenami autovežiais į Lietuvą ir parduodami Kauno automobilių turguje. 

Nustatyta, kad ši grupuotė per septynias 2012-ųjų metų naktis pagrobė Vokietijoje mažiausiai vienuolika didelės vertės automobilių, kurių bendra vertė – daugiau kaip 181 tūkst. eurų. Per vieną naktį jai pavyko pagrobti net tris BMW. 

REKLAMA

Rastas vos vienas nespėtas realizuoti „VW Golf“ – šalia Kauno automobilių turgaus esančioje automobilių saugojimo-pardavimo aikštelėje. 

Kaltinimai R. Sadauskui ne tik subūrus šią grupuotę, bet ir parengus jos veikimo planą, finansavus jos narių kelionių į Vokietiją bei pragyvenimo ten išlaidas bei aprūpinus sėbrus vagiamų automobilių užvedimo įranga, buvo pareikšti, remiantis vieno šios grupuotės nario, sutikusio bendradarbiauti su teisėsaugininkais, todėl atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės, parodymais. 

Nuosprendis priminė sprigtą 

R. Sadauskui pavyko išlipti iš minėtos balos beveik sausam. 

Pirmiausiai, pavogtų automobilių savininkų nuostolius kompensavo Vokietijos draudimo firmos. Jokių ieškinių Lietuvoje teistiems R. Sadauskui bei trims jo bendrininkams šios nepareiškė. 

REKLAMA

O ir Kauno apylinkės teismo nuosprendis, paskelbtas šiai ketveriukei 2018-ųjų balandį, labiau priminė sprigtą. Nors ir konstatuota, kad įrodymų, jog jie padarė inkriminuotus nusikaltimus, pakanka, skirtos bausmės buvo mažesnės už grėsusios vidurkį. Atsižvelgta į tai, kad nuo nusikaltimų iki nuosprendžio praėjo net šešeri metai. Ir tiek laiko buvo ne tik suvaržyta kaltinamųjų laisvė, bet jie turėjo patirti ir kitus nepatogumus, tarp šių – ir netikrumą dėl savo ateities. 

Savo kaltės nepripažinusiam R. Sadauskui – esą vienintelė jo sąsaja su šia byla – jau minėtas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas asmuo, kurį jis pažįsta tik todėl, kad abu vienu metu buvo laikomi Tardymo izoliatoriuje, ir jis nieko apie šio pasakojamus nusikaltimus Vokietijoje nežino, buvo skirtas ketverių metų laisvės atėmimas, atidedant bausmės vykdymą trejiems metams ir įpareigojant nuo 23 iki 6 val būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu (belieka priminti, kad visi automobiliai buvo pavogti naktį). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Sadauskas šį nuosprendį apskundė, prašydamas jį išteisinti. Tačiau, Kauno apygardos teismas jo skundą atmetė. 

Skandalingo išpuolio šešėlis 

Mynė R. Sadauskas Kauno apygardos teismo slenkstį ir tuo metu, kai jo suburta grupuotė vogė Vokietijoje prabangius automobilius. 

Tada jis buvo teisiamas dėl 2010-ųjų spalio 9-osios išpuolio Kauno sporto halės prieigose – prieš pat joje vykusį tarptautinį bušido turnyrą. Tada buvo užpulti keturi kamuoliniai, vien iš kurių nepilnamečių liudytojų akyse buvo peršauta nugara, kitam – šlaunis. Būtent šie liudytojai ir vienas suaugęs asmuo, kuriam buvo suteiktas įslaptinto liudytojo statusas, atpažino R. Sadauską iš Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos archyvuose esančių su miesto gaujomis siejamų asmenų nuotraukų kaip panašiausią į išpuolyje dalyvavusį vieną iš banditų. 

REKLAMA

Beje, ir apie šį pavojingą incidentą tada operatyvininkai sužinojo, klausydamiesi nukentėjusiųjų, kurie taip pat buvo įtariami nusikaltimais, pokalbių telefonu. Tačiau, teisme šie laikėsi nerašytų nusikalstamo pasaulio taisyklių ir davė R. Sadauskui, kaltintam pasikėsinimu juos nužudyti, kuris tuo metu jau buvo laisvėje, nes teismas nepratęsė jo suėmimo, palankius parodymus. Dėl ko galiausiai buvo konstatuota, kad nepakanka įrodymų, jog R. Sadauskas dalyvavo minėtame išpuolyje. 

Ričiuko pravardę turintis R. Sadauskas linkęs prisistatyti sėkmingu verslininku. Tam prieš kelis metus buvo skirta net viena televizijos laida apie sėkmingus emigrantus. Joje R.Sadauskas gyrėsi, kad vadovauja trims kompanijoms Anglijoje. Esą viena iš jų – asmens sargybinių įmonė, teikianti paslaugas ne tik turtuoliams šios šalies verslininkams bei žinomiems žmonėms, bet ir kriminalinio pasaulio veikėjams.

Straipsnio autorė: Greta Čižinauskaitė, „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų