REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuršėnuose 1965 m. gimęs Gintautas Bučinskas jau 25-erius metus atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Dėl trijų žmonių nužudymo itin žiauriomis aplinkybės G. Bučinskas griežčiausios bausmės sulaukė būdamas 30 metų.

Kuršėnuose 1965 m. gimęs Gintautas Bučinskas jau 25-erius metus atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Dėl trijų žmonių nužudymo itin žiauriomis aplinkybės G. Bučinskas griežčiausios bausmės sulaukė būdamas 30 metų.

REKLAMA

Uždarius Lukiškių tardymo izoliatorių–kalėjimą, G. Bučinskas buvo perkeltas į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Ir tik dabar jis nusprendė pradėti skųstis, kaip jam blogai buvo atliekant bausmę Lukiškėse.

Jau uždarytame kalėjime G. Bučinskas praleido beveik 25 metus, nuo 1995 m. liepos, kai jam buvo paskelbtas nuosprendis – išimtinė mirties bausmė. Tiesa, jau tada mirties bausmės vykdymas Lietuvoje buvo sustabdytas. Tad netrukus jis atsidūrė nuteistųjų iki gyvos galvos sąraše.

Kalba apie dvasinius išgyvenimus

Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) G. Bučinskas nurodė, kad  kalėjime buvo pažeidžiamos galiojančios teisės aktų nuostatos. Nuteistasis skundėsi dėl minimalaus ploto reikalavimų vienam asmeniui neatitikimo, nuo kameros ploto neizoliuoto sanitarinio mazgo. Taip pat, anot jo, dušo patalpose nebuvo užtikrinamas privatumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl šių kalėjimo veiksmų patyriau žalą, dvasinius išgyvenimus bei nepatogumus. Kalinimas tokiomis sąlygomis prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatoms“, – savo skunde rašė G. Bučinskas.

REKLAMA

Už tą beveik 25 metų laikotarpį jis užsiprašė 5 tūkst. eurų. Vis dėlto, jo argumentai VAAT teisėjų neįtikino. Jie žudiko skundą atmetė. Tiesa, jis dar gali per numatytą terminą apskųsti nuosprendį aukštesnės instancijos teismui.

Šiurpūs nusikaltimai        

Tad, ką tokio padarė G. Bučinskas, kad jam iš pradžių net buvo paskirta mirties bausmė? Viskas prasidėjo 1994 m. vasario 27-ąją, kai už 100 dolerių ginklą nusipirkęs G. Bučinskas su pusbroliu įsėdo į taksi automobilį.

Taksi vairuotojas dar nesuprato, kad tai taps jo paskutine kelione. Žudikai paprašė juos nuvežti į užmiestį. Į taksi vairuotoją buvo paleisti trys šūviai. Vėliau jis buvo apiplėštas ir paslėptas miške po lapais ir šakomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vos po kelių savaičių G. Bučinskas nutarė nusikaltimą pakartoti. Tik tada be pusbrolio į pagalbą dar pasitelktas ir jo paties brolis. Bet šįkart pašautam taksi vairuotojui pavyko pasprukti nuo žudikų.

Ilgą laiką teisėsaugos pareigūnams nepavyko nustatyti, kas nužudė vieną taksi vairuotoją ir pasikėsino į kito gyvybę. G. Bučinskas pareigūnams įkliuvo atsitiktinumo dėka.

Sykį jis tiek prisigėrė, kad buvo atvežtas į blaivyklą. Su savimi G. Bučinskas turėjo ginklą, kuris iškrito tarnybiniame automobilyje. Ginklą aptikę pareigūnai nustatė, kad iš jo buvo nužudytas taksi vairuotojas. Bet tai buvo tik pradžia...

Pėdsakai nuvedė toliau

Po to, kai buvo sulaikytas G. Bučinskas, juo susidomėjo ir vieną „tamsią“ bylą tyrę Telšių rajono policijos tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1993 m. lapkričio 9-ąją šiame rajone buvo įvykdyta dviguba žmogžudystė. Tos dienos vakarą buvo nužudyta sutuoktinių pora.

Jie ne tik buvo apiplėšti, bet ir žiauriai kankinti. Jie buvo žalojami peiliu, o reikalaujant pinigų sadistai net degino aukų rankas.

Nustatyta, kad G. Bučinskas su būsima savo auka anksčiau tarnavo armijoje. Nusikaltimą G. Bučinskas įvykdė kartu su pažįstamu iš tų pačių Kuršėnų. Abejonių dėl G. Bučinsko kaltės nekilo.

Tiesa, paskirtą mirties bausmę 1999-siais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pakeitė į įkalinimą iki gyvos galvos.

Kaltės neneigiantis G. Bučinskas taip pat pabandė pasinaudoti nuo 2019 metų atsiradusia teise kreiptis dėl terminuotos laisvės atėmimo bausmės paskyrimo. Tiesa, kol kas į laisvę jis nebuvo paleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų