REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių tardymo izoliatoriuje sausio 28-sios vakarą, apie 21 val., įkaite buvo paimta nuteistąjį iki gyvos galvos lydėjusi Saugumo valdymo skyriaus specialistė. Aiškėja, kad duriamuoju savadarbiu įrankiu nė metų įkalinimo įstaigos sistemoje nedirbančiai pareigūnei grasino 34-erių Dovydas Kriaučiūnas.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje sausio 28-sios vakarą, apie 21 val., įkaite buvo paimta nuteistąjį iki gyvos galvos lydėjusi Saugumo valdymo skyriaus specialistė. Aiškėja, kad duriamuoju savadarbiu įrankiu nė metų įkalinimo įstaigos sistemoje nedirbančiai pareigūnei grasino 34-erių Dovydas Kriaučiūnas.

REKLAMA

Dėl kolegės saugumo pareigūnai leido žudikui su įkaite palikti tardymo izoliatoriaus teritoriją. Tada pats nuteistasis paleido savo auką ir pasileido bėgti. Toli nepaspruko, nes ten jo jau laukė pareigūnai, kurie bėglį sustabdė panaudoję elektrošoką.

Išsiaiškinus bėglio tapatybę, galima teigti, kad įkaite paimtai pareigūnei labai pasisekė, nes ji išvengė rimtesnių sužalojimų. Šio asmens prieš 16 metų, kai jis vos tik spėjo tapti pilnamečiu, įvykdytas nusikaltimas išsiskyrė ypatingu žiaurumu.

Nužudė dvi 18-metes

Bausmės iki gyvos galvos D. Kriaučiūnas sulaukė už 2003 m. įvykdytą dvigubą žmogžudystę. Tąkart vos prieš mėnesį tapęs pilnamečiu, D. Kriaučiūnas, apimtas įsiūčio, dėl užgaulaus žodžio nužudė dvi pažįstamas bendraamžes merginas. Dovydui išsisukti bandė padėti jo motina, diplomuota teisininkė, buvusi policijos sistemos darbuotoja, bet žudikas sulaukė pačios griežčiausios bausmės. Šio žiauraus nusikaltimo aplinkybės buvo aprašytos kriminalinių naujienų laikraštyje „Akistata“.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas prasidėjo nuo to, kad sutuoktiniai šiauliečiai Jonaičiai (pavardė pakeista - aut. past.) 2000-siais su dviem nepilnamečiais vaikais išvyko laimės ieškoti į Angliją. Tiesa, emigrantai nutarė nenukirsti saitų su gimtine, todėl Šiauliuose, Lyros gatvėje, nuosavo buto nepardavė, nuolat iš Anglijos siuntė pinigų jam išlaikyti.

REKLAMA

2003-siais Jonaičių dukrai Aušrai sukako 18 metų. Mergina jau dirbo, buvo labai savarankiška, tad tėvai nepabijojo tų pačių metų gegužę jos vienos išleisti skristi atostogų į Lietuvą, patys planuodami atvykti kiek vėliau. Mergina sėkmingai atskrido ir beveik mėnesį tėvų bute Šiauliuose gyveno viena, kasdien telefonu pranešdama mamai, kad viskas gerai.

Birželio 25-ąją skambučiai netikėtai nutrūko – Aušra nustojo skambinti, o surinkusi dukros numerį jos mama vis išgirsdavo, kad telefonas išjungtas arba yra už ryšio zonos. Labai sunerimusi moteris paskambino Šiauliuose gyvenančiam savo tėvui, turinčiam jos buto raktus, ir paprašė, kad šis užsuktų į butą ir pažiūrėtų, kodėl gi dukra nutilusi.

REKLAMA
REKLAMA

Radęs užrakintas buto duris vyriškis pagalvojo, kad anūkė bus kur nors išvykusi savaitgaliui, todėl dar nepanikavo. Kai niekas į butą neįsileido ir birželio 29-ąją, vyras grįžo su raktais bei atrakinęs duris nedrąsiai įžengė į butą.

Žudikas nukirto pirštą

Vyras išvydo košmarišką vaizdą – bute gulėjo žiauriai nužudytos anūkės ir dar kažkokios merginos lavonai. Apžiūrėdami nusikaltimo vietą šiurpo net visko matę pareigūnai – dvi merginos buvo uždaužytos metaliniu strypu, subadytos peiliu, perpjautos jų rankų venos.

Sudarkytas Aušros kūnas rastas virtuvėje. Miegamajame tysojo jos draugės ir kaimynės bendraamžės Indrės lavonas, uždengtas paklode. Ekspertai nustatė, kad merginos nužudytos prieš kelias dienas. Kaimynai tvirtino nieko įtartino negirdėję, apsižiūrėjęs Kazimieras pastebėjo, jog dingęs televizorius, muzikinis centras bei dar kai kurie daiktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi buto durys nelaužtos, buvo iškelta versija, kad merginas nužudė nusikaltėlis ar nusikaltėliai, kuriuos Aušra pažinojo ir pati įsileido į vidų. Nedelsiant buvo sudarytas merginų pažįstamų sąrašas. Nemažai padėjo ir bute aptiktas fotoaparatas. Išryškinę juostelę pareigūnai pamatė bute vykusių pobūvių scenas.

Fotoaparate įamžintos išgertuvių ir net glamonių scenos. Tačiau pareigūnams rūpėjo ne moralė – jie nustatinėjo pavardes visų, kuriuos tik buvo įmanoma pažinti nuotraukose, juos gaudė ir tardė. Liepos 1-ąją buvo sulaikytas dar vienas merginų pažįstamas – D. Kriaučiūnas.

Greitai praskydo ir prisipažino

2003-ųjų pavasarį D. Kriaučiūnui sukako 18 metų, jis šiaip ne taip baigė ir Šiaulių Lieporių vidurinę mokyklą, kurioje besimokydamas buvo apsivogęs. Sulaikydami Dovydą pareigūnai žinojo, kad vaikinas puikiai pažinojo nužudytąsias merginas – su Aušra jis lankė vieną vaikų darželį, vėliau kurį laiką mokėsi toje pačioje klasėje.

REKLAMA

Parvykusiai iš Anglijos Aušrai buvo nuobodu vienai tuščiame bute, tad mergina dažnai pasikviesdavo tame pačiame name gyvenusią Indrę. Pastaroji pas Aušrą lankydavosi itin dažnai, neretai ir nakvodavo.

Sulaikytas Dovydas neneigė retkarčiais užeidavęs į Jonaičių butą, kur bendraudavęs su Aušra ir Indre. Pareigūnai skubiai atliko kratą jaunuolio kambaryje bei pas Dovydo merginą surado iš Jonaičių buto dingusių daiktų.

Svarbiausia, Dovydo draugė paliudijo, kad birželio 25-osios popietę Dovydas jai rodė tris nenaujus mobiliojo ryšio telefonus ir siūlė išsirinkti vieną dovanų. Lygiai tokius, kokius turėjo Aušra su Indre...

Paprašytas papasakoti kiekvieną minutę, kada ir kur buvo birželio paskutinę savaitę, vaikinas ėmė painiotis. Galop jis praskydo ir prisipažino nužudęs abi merginas.

REKLAMA

Žudė įsiutęs už žodį

Pasak D. Kriaučiūno, birželio 25-osios vėlų rytą jis užsuko pas Aušrą pasišnekėti. Bute, kaip visuomet, rado ir Indrę, kuri tuo metu kilo iš lovos. Nežinia dėl ko vaikinas su merginomis virtuvėje susipyko. D. Kriaučiūnas teigė, kad merginos pasišaipė iš jo ir jo merginos. Dovydas į tai atsakė grasinimais.

Panelės neliko skolingos, D. Kriaučiūnui pagrasino, kad jų pažįstami vyrukai išmalsią jam snukį. Po tokių žodžių Dovydui užvirė kraujas – pasidavęs įniršiui jis trenkė Aušrai kumščiu į veidą ir, pačiupęs pirmą po ranka pasitaikiusį metalinį daiktą, smogė per viršugalvį.

Mergina nugriuvo, o Indrė cypdama apsisuko bėgti. Toli, aišku, nenubėgo. Miegamajame ją pavijęs žudikas ėmė iš visų jėgų daužyti gelžgaliu per galvą. Indrė jau gulėjo be sąmonės, o Dovydas nesiliovė ją daužyti. Vėliau ekspertai suskaičiavo 12 smūgių žymes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada banditas atsikvošėjo ir kvailai nutarė merginas pribaigti, kad išvengtų atsakomybės. Jis virtuvėje susirado aštrų virtuvinį peilį, grįžo į miegamąjį, pasilenkė prie gulinčios Indrės ir perrėžė abiejų rankų venas, kad mirtinai nukraujuotų. Sugrįžęs į virtuvę pribaigė Aušrą.

Užklojęs lavonus vogė

Pribaigęs merginas, žmogžudys nepuolė bėgti. Jis šaltakraujiškai ant lavonų užmetė po audeklą ir neskubėdamas ėmėsi bute šeimininkauti. Nužudytųjų kūnams nespėjus atšalti, jis iš Aušros mobiliojo ryšio telefonu paskambino savo draugei ir pakvietė į pasimatymą. Išeidamas kruopščiai užrakino duris, raktą įsidėjo į kišenę.

REKLAMA

Susitikęs su mergina jis jai parodė pavogtus telefonus ir išdidus pasiūlė kurį nors vieną išsirinkti dovanų. Antrąjį telefoną išgama pasiliko sau, o trečią pardavė pažįstamam vaikinui. Sutemus Dovydas sugrįžo į butą dar du kartus. Žengdamas per tamsoje gulinčius lavonus, išsinešė televizorių, sugrįžęs pavogė muzikinį centrą, drabužių, kosmetikos (ją vėliau irgi padovanojo savo panelei) bei kitokių vertingesnių smulkmenų.

Televizorių D. Kriaučiūnas pasistatė savo kambaryje, o muzikinį centrą nunešė į lombardą. Tačiau prieš išmokėdamas pinigus lombardo darbuotojas pareikalavo paso. D. Kriaučiūnas staiga atsikvošėjęs išsigando, kad pagal likusį įrašą gali įkliūti. Jis pamelavo dokumentą tuoj atnešiąs, o pats tuo metu paprašė draugo, kad šis skubiai lombarde išpirktų muzikinį centrą. Darbuotojas daiktą pardavė nebelaukdamas jo savininko paso. Už šią paslaugą žudikas muzikinį centrą leido pasilikti draugui.

REKLAMA

Tokius savo parodymus D. Kriaučiūnas pakartojo girdint advokatui, nuvežtas į butą parodė, kaip ir kur žudė Aušrą su Indre. Ekspertai merginų panagėse rado mikrodalelių nuo Dovydo drabužių.

Motinos pamokytas ėmė meluoti

Netrukus po to D. Kriaučiūnui buvo leista pasimatyti su motina, tuo metu dirbusia Šiaulių teritorinės muitinės Teisės ir teisėtvarkos skyriaus viršininke. Po pasimatymo kalinys išsigynė savo prisipažinimo, ėmė tvirtinti, kad save apkalbėjo policininkų kankinamas. Maža to, D. Kriaučiūno kameroje paslaptingu būdu atsirado mobiliojo ryšio telefonas.

Žudikas susitikdavo su motina ir kalbėdavosi, ką ir kaip jam reikėtų daryti. Nežinodamas, kad pokalbiai įrašinėjami, kalinys taip pat ėmė nuolat skambinėti mamai, o ši sūnui žarstė patarimus, ką šnekėti tardytojams, o ką nutylėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjus sūnaus teismui motina užmiršo savo griežtumą ir jau reikalavo Dovydą dėl žmogžudysčių visai išteisinti – jis, girdi, nežudė. Žudė... mafija. Proceso metu pasireiškė moters ir protingumas, ir ūmus būdas. Pertraukų tarp posėdžių metu teisiamojo motina ne sykį su nužudytųjų mamomis kalbėjo pakeltu balsu, o kartą vienai jų parodė liežuvį.

Už tai labai protingu ėjimu teisininkai vadina moters bei advokato pasiektą reikalavimą teisiamajam skirti socialinę ekspertizę, kuri išaiškintų, ar jos aštuoniolikmetis vienturtis – socialiai subrendęs. Mat jei pagal naujo Baudžiamojo kodekso įstatymus pavyktų įrodyti, kad žudydamas dvi merginas Dovydukas buvo paikas nesubrendėlis berniukas, jam teismas galėtų skirti bausmę tik kaip nepilnamečiui – daugiausia 10 metų.

REKLAMA

Po mėnesio teisme skelbiant ekspertizės išvadą teisiamojo motina aiktelėjo – Dovydas pripažintas socialiai subrendęs, puikiai suvokiantis atsakomybę bei galimas savo veiksmų pasekmes. Prieš masę įrodymų beliko juokingi advokato argumentai: „Peiliu ir strypu ginkluotas Dovydas nebūtų galėjęs įveikti dviejų merginų“...

Tardamas paskutinį žodį D. Kriaučiūnas eilinį kartą pakartojo save apkalbėjęs, merginų nežudęs, kaltino policininkus smurtu bei teigė tiek daug daiktų, kiek įrašyta kaltinamojoje išvadoje, jis nepavogęs – vaikinas vis dar tikėjo atsipirkti keleriais metais už grotų... Baigdamas kaltinamasis paprašė teismo vėl apklausti jo motiną, kuri neva jau pasakysianti žudikų vardus. Ši pigi išmonė teismui buvo visai neįdomi, moters niekas nieko nebeklausė...

REKLAMA

Pabėgimo aplinkybės

Kalėjimų departamento atstovai informavo, kad incidentas įvyko Šiaulių tardymo izoliatoriaus režiminiame korpuse, kai koridoriumi vedamas D. Kriaučiūnas, grasindamas savadarbiu duriamuoju įrankiu jį lydėjusiai pareigūnei, pasikėsino pasišalinti iš tardymo izoliatoriaus.

Kiti pamainoje dirbę pareigūnai, įvertinę situaciją ir siekdami apsaugoti pareigūnę nuo sužalojimų, kontroliuodami nuteistojo judėjimą ir jį lydėdami, leido jam išeiti iš režiminės teritorijos.

Už įstaigos vartų nuteistasis paleido pareigūnę ir bandant pasišalinti, buvo sulaikytas pataisos įstaigos ir į pagalbą atvykusių policijos pareigūnų. Pataisos pareigūnai nuteistojo sulaikymo metu panaudojo elektros impulsinį prietaisą. Nuteistasis yra izoliuotas. Laisvės atėmimo bausmę už nužudymą jis atlieka nuo 2003 m.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnė, pirminiais duomenimis, dėl paviršinių kaklo sužalojimų buvo pristatyta į gydymo įstaigą. Šiaulių tardymo izoliatorius pareigūnei užtikrina psichologinės pagalbos suteikimą. Darbuotojos darbo stažas pataisos įstaigoje – beveik metai.

Kalėjimų departamento kriminalinės žvalgybos valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kalinio pabėgimo. Šiaulių tardymo izoliatoriuje pradėtas tarnybinis patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų