REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Šiukšlynas Karoliniškėse (nuotr. skaitytojo)

Ne vieną laišką įvairioms institucijoms parašiusi vilnietė Jurgita Jurevičiūtė pagaliau gali lengviau atsikvėpti, sąvartynas Karoliniškėse metalinių garažų bendrijos teritorijoje, regis, pradėtas tvarkyti. Tiesa, tvarkdarių aplink savavališką šiukšlyną gyvenantys žmonės sulaukė tik tada, kai neapsikentę ėmė piktintis socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. 

7

Ne vieną laišką įvairioms institucijoms parašiusi vilnietė Jurgita Jurevičiūtė pagaliau gali lengviau atsikvėpti, sąvartynas Karoliniškėse metalinių garažų bendrijos teritorijoje, regis, pradėtas tvarkyti. Tiesa, tvarkdarių aplink savavališką šiukšlyną gyvenantys žmonės sulaukė tik tada, kai neapsikentę ėmė piktintis socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. 

REKLAMA

Trečiadienį ryte J. Jurevičiūtė tv3.lt portalui pranešė, kad šiukšlynas garažų teritorijoje, dėl kurio buvo sulaužyta ne viena ietis ir parašytas ne vienas raštas, pagaliau pradėtas tvarkyti.

Tai pastebėjo ir namo, esančio greta šiukšlyno, gyventojai.  Karoliniškėse šiandien jau dirbo „Grindos“ darbininkai. Savo teritoriją ėmė tvarkytis ir vieno iš sklypų savininkas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tvarkyti pradėjo tik dabar

Tai, kad sklypas yra privatus, priskirtas garažų bendrijai, ir buvo viena iš priežasčių, kodėl taip ilgai jo niekas netvarkė. Savivaldybė ir Karoliniškių seniūnas esą negalėjo kišti rankų į privačią teritoriją, o garažų bendrijos, virtusios šiukšlynu, benamių namais ir potencialia nusikaltimų vieta, savininkai nebijojo baudų. 

REKLAMA

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas komentuodamas situaciją, dėl kurios neapsikentė Karoliniškių gyventojai kasdien pro savo langus matę vis didėjantį sąvartyną, tikino, kad jis apie šiukšlyną Karoliniškėse sužinojo tik „Facebook“ dėka. 

„Kad Karoliniškių seniūnija ar seniūnas metus susirašinėja ir ieško sprendimų, nežinojau. Iš formaliosios pusės galime pasakyti taip: savivaldybė galėtų pasakyti, kad tai – privačių sklypų ir savininkų reikalas, o savivaldybė savavališkai privačiuose sklypuose sąvartynų netvarko. Apleistuose sklypuose galime taikyti didesnį žemės mokestį ir sankcijas už šiukšlinimą“, – sakė Vilniaus vicemeras, pripažinęs, kad baudos nėra tokios, kad gąsdintų teršėjus ar veiktų preventyviai. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad sąvartynas Karoliniškėse tikrai bus sutvarkytas ir tai bus padaryta netrukus. 

„Priėmėme sprendimą [sutvarkyti] iš miesto biudžeto pinigų pagal aplinkos tvarkymo kontraktą, kuris skirtas valstybinės žemės arba viešųjų erdvių sutvarkymui. Tai mes tą padarysime, suskaičiuosime kaštus ir mėginsime per garažų bendrijas, kurios yra formalios sklypų savininkės, išsireikalauti pinigų“, – pasakojo V. Benkunskas. 

Anot jo, svarbiausia išvalius užtikrinti, kad tokie sąvartynai nesusiformuotų pakartotinai. Vilniaus vicemeras aiškino, kad ir patys garažai, ir mentalitetas, kuris juos supa, yra tarybinių laikų paveldas, kurį sunkoka išnaikinti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Miesto plėtros departamentas yra pradėjęs procedūras, kad tie garažai būtų išardyti, žemės naudojimas pakeistas, o metaliniai garažai – iškelti. Tikimės, kad viskas sėkmingai užsibaigs ir mes galėsime šią teritoriją sutvarkyti arba panaudoti žemę miesto reikmėms, o gal žemės sklypai galės būti skirti žemės grąžinimo procedūrai. Matyt klaida buvo padaryta, kai kūrėsi valstybė ir sklypai buvo suformuoti toms bendrijoms ir po šiai dienai yra teisinis kazusas, kad norint padaryti tvarką, reikia pereiti teisines procedūras“, – kalbėjo sostinės vicemeras. 

Jis tikino, kad savivaldybė siekia greitai reaguoti, jei sužino apie savavališką sąvartyną.

„Šiuo atveju problema buvo ir, matyt, todėl ir Karoliniškių seniūnas įklimpo į šias biurokratines pinkles, kad formaliai žiūrint į privatų sklypą lįsti neturime teisės. Tuo turi rūpintis sklypo savininkas. Bet su tais savininkais nepavyko susitarti, jų rasti ir priversti juos daryti tai, ką privalo daryti. Taigi,  ėmėmės darbo, kad būtų panaikintas šiukšlynas dėl estetinių ir saugumo sumetimų. Tokie dalykai mums leidžia šiek tiek pažiūrėti į formalią procedūra kitaip ir spręsti tą klausimą greitai“, – sakė sostinės vicemeras V. Benkunskas. 

REKLAMA

Kovojo ilgai ir bergždžiai 

Karoliniškėse daug metų gyvenanti J. Jurevičiūtė vis didėjantį šiukšlyną per savo buto langus stebėjo ne vienerius metus.  Tiesa, prieš beveik metus ji ėmėsi žygių, kad šalia „Ryto“ progimnazijos, vaikų darželio „Medynėlis“, Karoliniškių draustinio ir vakarinio aplinkkelio esantis šiukšlynas būtų sutvarkytas. Kova truko ilgai ir buvo bevaisė, nes vienas raštas iš institucijos keitė kitą, bet tvarkos už lango nesimatė.

Todėl, pasak J. Jurevičiūtės,  „nešama „Grigeo“ bangos“ ji ėmė viešinti vaizdą už lango ir sulaukė žiniasklaidos ir kaimynų dėmesio, o kartu sukruto ir Vilniaus savivaldybė. 

REKLAMA

„Sena banali tiesa – nėra nieko pastovesnio nei laikina. Sovietmečio paminklas – laikinieji metaliniai garažai – niekada nepuošė Vilniaus, bet kažkodėl stovi ištisais kvartalais jau kelintas dešimtmetis. Kai apsigyvenau 2004 metais bute su vaizdu į metalinių garažų jūrą (dabar jau matau ir kalnų viršūnes), man sakė, kad juos tikrai greit nugriaus, nes čia bus Vakarinis aplinkkelis. Ir išties, kai buvo statomas aplinkkelis, kelios eilės garažų buvo nukeltos. O tada ir pradėjo formuotis Karoliniškių sąvartynas. Šiam monstrui maždaug dešimtmetis“, – Facebook rašė vilnietė. 

Ji tikino, kad savo pirmąjį raštą dėl šiukšlyno parašė pernai balandį. Atsakymas atėjo po poros mėnesių, bet jis nebuvo džiuginantis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Birželį atėjo pirmasis atsakymas. Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerija informavo, kad inspektoriai inspektavo teritoriją ir „atliekų darytojų“ nenustatė. Vadovaudamasis įstatymais Aplinkos apsaugos departamentas PRAŠO Vilniaus m. savivaldybės administracijos „organizuoti minėtos teritorijos sutvarkymą“.  Atsakydamas į Aplinkos apsaugos departamento raštą, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyrius, maloniai informavo, kad „Vilniaus m. savivaldybė, tvarko ir prižiūri tik Vilniaus miesto bendrojo naudojimo teritorijas <...>. Jeigu yra suformuotas sklypas, už jo tvarkymą yra atsakingas sklypo savininkas ar kitoks jo valdytojas. Karoliniškių seniūnijos darbuotojai 2019-06-10 nustatė, kad 39-oji ir 45-oji laikinų metalinių garažų statybos ir eksploatavimo bendrijos naudojasi Sietyno gatvėje esančiu valstybinės žemės sklypu ir jo tinkamai neprižiūri. <..> Karoliniškių seniūnija minėtoms garažų bendrijoms ir sklypų savininkams išsiuntė raginimus susitvarkyti priklausančią teritoriją iki 2019-07-12. Labiausiai šiame rašte man patiko vieta apie baudos dydį. Pasižiūrėjus į šiukšlyno mastą 600 eurų yra ne bauda, o premija“, – skundėsi moteris. 

REKLAMA

Tokia vieta – ne vienintelė Vilniuje

Anot, J. Jurevičiūtės, tokie susirašinėjimai tęsėsi dar kurį laiką, bet šiukšlynas už lango užuot mažėjęs tik didėjo. Moteris tv3.lt pasakojo, kad ta vieta greta darželių ir mokyklų yra ne tik purvina, bet ir nesaugi. Ten gali kilti gaisras, gyvena benamiai, o ir nusikaltimų darymui tai puiki erdvė. 

„Tie garažai visą mano gyvenimą stovi, bet šiukšlynas ėmė formuotis, kai prasidėjo aplinkkelio statybos. Tada privalomai nukėlė kelias eiles ir prasidėjo. Teritorija naktį neapšviesta, tai jei turi leidimą, įvažiuoji ir darai ką nori“, – pasakojo moteris, pridūrusi, kad įvairioms institucijoms ir net sostinės merui Remigijui Šimašiui asmeniškai, skundėsi ne tik ji, bet ir nemažai kaimynų.

Rezultatų nebuvo, iki šiandien. Karoliniškių gyventoja taip pat sakė gavusi ne vieną žinutę iš kitų vilniečių, esą panašus šiukšlynas formuojasi ir Pašilaičiuose, bet dėmesio jis dar nesulaukė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų