REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės prieš septynerius metus žlugusio Ūkio banko turto iššvaistymo baigę prokurorai teigia pareiškę įtarimus 13-ai asmenų, tarp jų – didžiausiam banko akcininkui Vladimirui Romanovui. Jie įtariami iššvaistę daugiau nei 40 mln. eurų. 

Ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės prieš septynerius metus žlugusio Ūkio banko turto iššvaistymo baigę prokurorai teigia pareiškę įtarimus 13-ai asmenų, tarp jų – didžiausiam banko akcininkui Vladimirui Romanovui. Jie įtariami iššvaistę daugiau nei 40 mln. eurų. 

REKLAMA

Tai spaudos konferencijoje patvirtino Generalinės prokuratūros baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas.

„Tyrime yra pareikšti įtarimai 13-ai asmenų, įtariant, kad jie veikia organizuotoje grupėje. Tarp jų yra pagrindinis banko akcininkas (V. Romanovas – BNS), taip pat banko buvę stebėtojų tarybos, valdybos nariai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė U. Vyčinas.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas teigė, kad, naujausiais skaičiavimais, įtariamieji iššvaistė virš 40 mln. eurų banko lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtariamieji, piktnaudžiaudami savo tarnybine padėtimi, suteikė banko paskolas savo valdomoms bendrovėms ir tokiu būdu buvo iššvaistyta virš 40 mln. eurų“, – spaudos konferencijoje teigė R. Šadianecas.

REKLAMA

„Nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo legalizuotos pasitelkiant 80-ies juridinių ir fizinių asmenų sąskaitas. Už jas buvo įsigytas nekilnojamasis turtas, dalis pinigų buvo panaudota Baltarusijoje registruotos bendrovės įstatiniam kapitalui padidinti“, – aiškino FNTT atstovas. 

R. Šadianecas taip pat pabrėžė, kad nors inkriminuojama žala šiuo metu viršija 40 mln. eurų, kitoje dar nebaigtoje su Ūkio banko žlugimu susijusioje byloje žalos dydis dar tikslinamas. Prokurorai mano, kad žala bus „didesnė kartais“.

 Anot R. Šadianeco, bylos medžiagą sudaro 346 tomai, bet ji dar didės.

U. Vyčino teigimu, bylą teismui planuojama perduoti šiemet. Pasak jo, Lietuvos teisėsaugai šiuo metu yra pasiekiami visi įtariami asmenys, išskyrus Rusijoje besislapstantį V. Romanovą.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai teigia, kad visų įtariamųjų turtas yra areštuojamas, jo esą turėtų pakakti, kad būtų padengta šioje bylos dalyje nustatyta žala. 

„Visų įtariamųjų turtui taikomas laikinas nuosavybės apribojimas ir to turto tikrai pakanka tam, kad šioje baigtoje dalyje būtų padengta“, – sakė R. Šadianecas.

Generalinė prokuratūra 2013-ųjų lapkritį patvirtino Ūkio banką civiliniu ieškovu ikiteisminiame tyrime dėl akcininkų ir jų sprendimais skirtų vadovų veiksmų, iššvaistant banko turtą. Tuomet teigta, kad preliminariais skaičiavimais atlygintina žala siekia 370,196 mln. eurų,

Iki Ūkio banko veiklos sustabdymo didžiausias banko akcininkas buvo V. Romanovas, valdęs 65 proc. akcinio kapitalo. 2013 metų gegužę jis išvyko į Rusiją, buvo paskelbta jo tarptautinė paieška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 metų balandį jis buvo sulaikytas Maskvoje, bet netrukus paleistas į laisvę, o tų pačių metų rugpjūtį Rusija informavo, kad V. Romanovui suteiktas prieglobstis.

2018-ųjų birželį V. Romanovą Lietuvoje nuspręsta teisti už akių, jam nedalyvaujant teismo procese. Vilniaus miesto apylinkės teismas tuomet V. Romanovą pripažino įtariamuoju, kuris nėra pasiekiamas Lietuvos teisėsaugai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl jo nusikalstamų veikų.

V. Romanovo valdytas Ūkio bankas nemokiu pripažintas 2013 metų vasarį, tų pačių metų gegužę jam iškelta bankroto byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų