REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso grėsmės nuo šeštadienio trijuose Lietuvos oro uostuose budi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Dėl koronaviruso grėsmės nuo šeštadienio trijuose Lietuvos oro uostuose budi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

REKLAMA

Jie konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis, pranešė NVSC.

„Lietuvoje neturime jokių fiksuotų atvejų ar šio užkrato įtarimų, tačiau artėjant Kinų naujųjų metų šventėms imamės laikinųjų papildomų rizikos valdymo priemonių“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų atvykimo salėse keliautojų laukia specialistai, kurie teikia informaciją apie koronavirusą, jo riziką bei Kinijoje keliavusiųjų sveikatos stebėjimo poreikį.

„Tokios priemonės planuojamos, kol tęsis nepalanki epidemiologinė situacija“, – teigė R. Lingienė.

Pasak jos, Lietuva yra pasiruošusi suvaldyti tokio masto riziką, tam parengtas specialus planas.

REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad jeigu orlaivio įgula praneštų apie įtariamą ligos atvejį, lėktuvas būtų nukreiptas į Vilniaus oro uostą, iškart informuoti NVSC specialistai ir greitosios medicinos pagalbos atstovai. Jie įvertintų situaciją dėl galimo užkrato, pirmieji įeitų į orlaivį. Galimai užsikrėtęs keleivis ar keletas jų specialioje kapsulėje būtų gabenami į Santaros klinikas. Oro uoste, esant poreikiui, būtų atliekamos keleivių apklausos, orlaivio, patalpų, įrangos dezinfekcija.

REKLAMA

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, iki šeštadienio ryto registruoti 897 patvirtinti naujojo koronaviruso 2019-nCoV infekcijos atvejai. Dėl jo  Kinijoje mirė 26 žmonės.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į centrinės Kinijos Hubei provincijos miestus: Uhaną, Huanggangą, Edžou, Čibį, Čiandžiangą, Džidžiangą, Džingmeną, Šiantao, Huangši, kur paskelbtas karantinas.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Įtariama, kad virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar turintiems sveikatos problemų asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžtantiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į gydytoją (ne vykti tiesiogiai, o informuoti jį telefonu apie pasireiškusius simptomus bei buvusias keliones, vykdyti tolesnius gydytojo nurodymus), o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą.

Keliautojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo sezoninio gripo likus ne mažiau kaip 2 savaitėms iki kelionės. Taip pat specialistai rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į viruso epicentrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų