REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tauragės apylinkės teisme per vieną dieną buvo išnagrinėta rezonansinė 16-metės užpuolimo, sužalojimo ir seksualinio prievartavimo byla.

Tauragės apylinkės teisme per vieną dieną buvo išnagrinėta rezonansinė 16-metės užpuolimo, sužalojimo ir seksualinio prievartavimo byla.

REKLAMA

Kaltinimus palaikanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė jau uždaro posėdžio pradžioje paprašė taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Nors tam prieštaravo nukentėjusiosios advokatas Mindaugas Vasiliauskas, tačiau teismas nusprendė palaikyti prokurorės poziciją.

Taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą, bausmė asmeniui yra mažinama trečdaliu. Tad jau posėdžio pradžioje žiauriam užpuolikui įteikta savotiška dovanėlė.

Gali išvengti realios bausmės

Po posėdžio prokurorė patvirtino E. Mikalainienė patvirtino, kad pasiūlė 18-os metų prieš kelis mėnesius sulaukusiam kaltinamajam skirti 5 metų įkalinimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, tai dar nieko nereiškia, nes, anot M. Vasiliausko, tokia įvykių eiga kaltininkui suteikia viltį gauti net lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

„Mes iškart su sutrumpintu įrodymų tyrimu nesutikome. Tikrai keista prokurorės pozicija, kuri buvo pasirinkta. Bet teismas nusprendė ją palaikyti. Tai atvėrė kelią ne tik tam, kad paskirta bausmė bus sutrumpinta trečdaliu. Tai reiškia, kad kaltinamajam atsiranda galimybė taikyti bausmės vykdymo atidėjimą.

Kaltinamojo atstovas taip pat palaikė prokurorės prašymą. Mes prieštaravome, nes toks pagreitintas procesas nemanome, kad yra teisingas ir išsamus“, – nusivylimo neslėpė M. Vasiliauskas.

Paklaustas apie sužalotos mergaitės artimųjų reakciją dėl tokios įvykių eigos, M. Vasiliauskas teigė, jog būta nemenko šoko: „Nusivylimas tikrai jaučiasi. Mergaitės tėtis buvo sukrėstas tokios įvykių eigos teisme. Jis pats buvo posėdžių salėje, matė tas abejones, tuos neaiškumus, bet, deja, prokuroras ir teismas to nepastebėjo.“

REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjusiosios advokatas M. Vasiliauskas per šiandien padarytą pertrauką teisme prabilo ir apie nukentėjusiosios savijautą:

„Jis (kaltinamasis – aut. past.) atsiprašė nukentėjusiosios, bet, mano nuomone, tokiu veiksmu siekta palengvinti savo padėtį. Kaltinamasis viską pripažįsta. Tiesa, atsakinėja į klausimus tik „taip“ arba „ne“, apie detales nekalba.

Mergaitė neseniai išėjo iš gydymo įstaigos. Dar matomi fiziniai ir psichologiniai sužalojimai. Bus reikalaujama moralinės kompensacijos, bet nukentėjusiosios artimųjų prašymu suma yra neviešinama.“

Trys kaltinimai

Naujienų portalas tv3.lt praėjusių metų lapkritį rašė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė, vadovavusi ikiteisminiam tyrimui, kurio metu buvo nustatinėjamos įvykių kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone aplinkybės, bylą su kaltinamuoju aktu perdavė Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

17 metų jaunuoliui iš Jurbarko kaltinimai pareikšti pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo, rašoma Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų gegužės 26 dieną, kuomet kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo sumušta 16 metų mergina. Per pusę metų, kuomet truko ikiteisminis tyrimas, atliktos trys dešimtys apklausų, kurių daugumoje turėjo dalyvauti ir psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Ikiteisminio tyrimo metu gautose teismo medicinos bei psichiatrijos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs, todėl 17 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Kiti kaltinimai pareikšti dėl sunkių smurtinių nusikaltimų padarymo. 

Kaltinamasis savo kaltę pripažįsta. Šiuo metu kaltinamajam galioja anksčiau skirtos kardomosios priemonės – intensyvi priežiūra su apykoje, rašytinis pasižadėjimas neišvykti, atidavimas tėvų priežiūrai ir asmens dokumento paėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų