REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienį pranešė, kad artimiausiu metu pateiks rekomendaciją dėl dalykinių politikų pietų.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienį pranešė, kad artimiausiu metu pateiks rekomendaciją dėl dalykinių politikų pietų.

REKLAMA

Šią ir kitas rekomendacijas komisija žada pateikti šiemet įsigaliojus naujam įstatymui dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje.

Diskusija dėl pietumis vaišinamų politikų elgesio vėl kilo komisijai paskelbus, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė įstatymą, kai pietavo ministerijai pavaldžių įstaigų ir įmonių sąskaita.

„Kadangi dovanų priėmimo reglamentavimas tam senajame ir naujajame įstatyme skyrėsi, komisija dar iki įsigaliojant naujam įstatymui numatė būtinybę parengti gaires, kaip turėtų elgtis viešajame sektoriuje dirbantys asmenys“, – BNS sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

„Būtent dabar komisija intensyviai dirba tas gaires rengdama ir artimiausiu metu jos bus paviešintos“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA

VTEK nusprendė, kad susisiekimo ministrui J. Narkevičiui kilo interesų konfliktas, kai už jo pietus pernai per komandiruotę Minske sumokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

REKLAMA

Anot komisijos, susisiekimo ministras su šiomis įstaigomis ir įmonėmis yra susijęs valdymo ir kontrolės bei tarnybinio pavaldumo ryšiais, todėl J. Narkevičiui kils būtinybė priimti su jomis susijusius sprendimus.

E. Ivanauskaitė pabrėžė, kad sprendimas dėl J. Narkevičiaus priimtas remiantis iki 2019-ųjų pabaigos galiojusia įstatymo redakcija, nes pats tyrimas dėl ministro buvo pradėtas pernai.

Senojoje redakcijoje teigiama, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo negali priimti dovanų, jeigu tai keli sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA

Toks apribojimas netaikomas asmenims, gavusiems 30 eurų neviršijančių dovanų ar paslaugų pagal tarptautinį protokolą ar tradicijas, kurios įprastai yra susijusios su asmens, dirbančio valstybinėje tarnyboje, pareigomis, taip pat reprezentacijai skirtoms dovanoms, tokioms kaip valstybės, įstaigos ar kitokia simbolika, kalendoriai ar knygos.

Nuo 2020 metų įsigaliojusioje redakcijoje rašoma, kad asmuo ar jo artimasis negali priimti dovanų ar paslaugų, jeigu tai susiję su jo tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis. Joje taip pat galioja panaši išimtis, kaip ir senajame įstatyme, tik dovanos vertė turi neviršyti 150 eurų.

Rekomendacijos dėl politikų pietų ketvirtadienį paprašė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po trečiadienį paskelbto VTEK sprendimo, premjeras Saulius Skvernelis pastebėjo, kad privaloma reglamentuoti, kada „kotletas tampa dovana“. 

„Turėsime turbūt naują teisinį reglamentavimą, reikės sudarinėti darbo grupę, nes kotletas tapo dovana. Tai ar tik kotletas dovana, ar ir kavos puodelis dovana – reikia išsiaiškinti ir, matyt, priimti sprendimus, reglamentuoti dėl reprezentacinių lėšų, susijusių su atstovavimu“, – žurnalistams trečiadienį sakė premjeras.

„Iki šiol tokios praktikos nebuvo, kad pietūs, maistas, kava būtų vertinama kaip dovana“, – pridūrė jis.

Premjeras teigė kol kas nematęs sprendimo ir negalintis vertinti, ar tai pagrindas ministrui trauktis iš pareigų.

„Sprendimo kol kas nemačiau, kai gausiu, tada ir įvertinsiu“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų