REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus rajono opozicijos atstovai tvirtina, kad valdančioji Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) tyčia vengia steigti lietuviškas grupes darželiuose ir vadina tai lietuvių šeimų diskriminacija.

Vilniaus rajono opozicijos atstovai tvirtina, kad valdančioji Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) tyčia vengia steigti lietuviškas grupes darželiuose ir vadina tai lietuvių šeimų diskriminacija.

REKLAMA

Šiai partijai priklausanti rajono merė Marija Rekst opozicijos kritiką vadina nepagrįsta ir sako, kad savivaldybė atsižvelgia į visus gyventojų prašymus, rengiasi statyti naujus darželius ir su lietuviškomis grupėmis.

Opozicinė Centro dešinės frakcija teigia, kad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose rajone papildomai reikėtų 500–600 vietų vaikus ugdyti lietuvių kalba, tačiau jų tėvų prašymus steigti grupes valdantieji ir administracija ignoruoja. Todėl tėvai renkasi kitą kelią – registruoja gyvenamąją vietą Vilniaus mieste ir vaikus leidžia į miesto darželius, o tai paranku ir sostinės savivaldybei, gaunančiai papildomą Gyventojų pajamų mokestį.

Opozicija tvirtina, kad problemos sprendimui reikėtų investuoti apie 650 tūkst. eurų ir siūlo juos numatyti svarstomame šių metų savivaldybės biudžete.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra diskriminacija ir atviras melas. Jie meluoja nesigėdydami, kad nėra šito poreikio“, – per spaudos konferenciją trečiadienį teigė frakcijos atstovas Jonas Vasiliauskas.

REKLAMA

„Ta diskriminacija gražiai skamba tame kontekste, kai pasakyta, kad čia Prezidentūra diskriminuoja (tautiniu pagrindu – BNS). Jei kas nori pasižiūrėti, kaip atrodo diskriminacija, tegu atvažiuoja ir pabando pagyventi Vilniaus rajone“, – tvirtino jo kolega Gediminas Kazėnas.

Vilniaus rajono savivaldybėje iš 31 nario valdantieji LLRA-KŠS turi 19 atstovų daugumą.

Pasak opozicijos atstovų, atsižvelgiant į tėvų prašymus, reikėtų įsteigti pirmąją klasę ir priešmokyklinio ugdymo grupę Mickūnų gimnazijoje, taip pat po vieną darželio grupę  Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos Rastinėnų pagrindinio ugdymo skyriuje ir Zujūnų gimnazijos Čekoniškių pagrindinio ugdymo skyriuje. Riešės Šv. Faustinos Kovalskos pagrindinėje mokykloje, atsižvelgiant į tėvų prašymus, reikėtų dviejų darželinukų grupių lietuvių kalba, Riešės vaikų darželyje – keturių grupių. Dalį jų siūloma steigti išnuomojant modulines patalpas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tėvų išeitis paprasta: jie deklaruoja savo gyvenamąją vietą mieste, tuo pačiu mokydami vaikus meluoti, kad gyvena mieste, o iš tikrųjų jie gyvena Vilniaus rajone. Deklaravę jie susitaria dėl vietų Vilniaus miesto savivaldybės darželiuose“, – tvirtino J. Vasiliauskas.

Politikai pabrėžia, kad valdantieji iki šiol neįgyvendino pažadų įsteigti elektroninę registracijos į darželius sistemą, tad tėvai su pareiškimais kartais turi važinėti po visą rajoną. Jie taip pat sako, kad tėvai, ypač iš mišrių lietuvių-lenkų šeimų, patiria spaudimą vesti vaikus į įstaigas lenkų kalba – į šias grupes esą deklaruojama tik formali eilė, nes įtraukiami ir metų kūdikiai, todėl „praktiškai patenka visi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra tokių atvejų: jie stebi, ieško žmonių pagal tautybę. Jeigu pavardė nelietuviška, tai juos ir kviečia eiti į darželį lenkų kalba. Tai jie ir nueina, nes paranku, „kol atsiras vieta“. Dažniausiai jie norėtų patekti į darželį lietuvių kalba, bet jiems pasiūloma lenkų kalba. Tad ką darysi“, – sakė J. Vasiliauskas.

Tarybos narys, Riešės bendruomenės pirmininkas Artūras Želnys pateikė pavyzdį, kad dviejų darželio grupių lietuvių kalba Riešėje prašyta nuo 2011-ųjų, jos atsirado tik prieš kiek daugiau nei dvejus metus ir suteikė vietas 50-čiai vaikų, nors per šį laiką gyventojų skaičius gerokai išaugo ir grupių reikia kur kas daugiau.

REKLAMA

Pasak J. Vasiliausko, Švietimo įstatymas numato galimybes steigti darželius ne tik savivaldybei, jei ši neužtikrina optimalaus tinklo valstybine dėstomąja kalba. Anksčiau, pasak opozicijos, mokyklas rajone yra steigusi Vilniaus apskrities viršininko administracija, šiuo metu tai galėtų daryti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Bet įstatymai sako: jei savivaldybė nesteigia. Tai reikia įrodyti, o jie įvairiais būdais išsisukinėja, pažada (...), kad bus nuo rugsėjo, o susirenka tėvai ir mato, kad nieko nepadaryta“, – pabrėžė J. Vasiliauskas.

LLRA-KŠS atstovė Vilniaus rajono merė M. Rekst BNS patikino, kad šiuo metu savivaldybė rengia projektus sukurti po 100 vietų darželinukams Riešėje ir Pagiriuose.

REKLAMA

„Atsižvelgiame į viską, bet per penkias minutes negalime visko padaryti – ruošiamės, planuojame statyti ir statome. Mes daugiausiai Lietuvoje pastatėme darželių, ir lietuviškas grupes. Kad atvažiuoja pas mus daugiau gyventi žmonių, dėl to, be abejo sunkiau. Bet turime net keletą projektų: Pagiriuose 100 vietų, ir Riešėje bus 100 vietų“, – tikino merė.

„Opozicija ruošiasi rinkimams“, – pridūrė ji.

Vilniaus rajone gyvenantis premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu tikina negirdėjęs apie lietuvių diskriminaciją rajono švietimo įstaigose.

„Aš bent tokios diskriminacijos nemačiau, nepastebėjau. Jei kažkam yra kokie nors faktai, yra institucijos, sprendimo būdai. Opozicija, matyt, turinti savo atstovus įstatymų leidėjo lygmenyje, reikėtų tuos klausimus kelti ir spręsti, jei juos mato“, – žurnalistams trečiadienį sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų