REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimą Kinijoje toliau sėjant „mįslingu“ vadinamam neaiškios kilmės pneumonijos virusui Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas prof. Saulius Čaplinskas paaiškino, kiek šis virusas gali būti pavojingas ir kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis.

Nerimą Kinijoje toliau sėjant „mįslingu“ vadinamam neaiškios kilmės pneumonijos virusui Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas prof. Saulius Čaplinskas paaiškino, kiek šis virusas gali būti pavojingas ir kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis.

REKLAMA

„Kol kas Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų kontrolės centras nesiūlo imtis jokių atsargumo priemonių Europoje. Tačiau Amerikoje ligų kontrolės centras tikrina visus keleivius, atvykstančius iš Uhano miesto, iš kurio tiesioginiai reisai yra į Niujorką, Los Andželą ir San Franciską.

Visų šių miestų oro uostuose budi pareigūnai, kaip tai darė ir Ebola protrūkio metu. Iš Uhano tiesioginiai reisai yra į tris Europos miestus ir trys netiesioginiai. Situacija yra stebima pačioje Kinijoje, nes kaip tik dabar prasideda jų Naujieji metai ir žmonės daug keliauja", – naujienų portalui tv3.lt kalbėjo S. Čaplinskas.

Anot jo, viena aišku, kad šis virusas pakito taip, kad gali plisti ne tik tarp gyvūnų, bet ir žmonių. Jei virusas pradėjo plisti tarp žmonių, tai jau yra pavojinga. 

REKLAMA
REKLAMA

Plačiau situaciją dėl šio viruso ULAC vadovas pakomentavo savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje 

„Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Wuhano mieste, kuriame yra 11 mln. gyventojų, buvo diagnozuotas neaiškios kilmės pneumonijos protrūkis. Dešimtys žmonių buvo paguldyti į ligoninę – keli sunkios būklės, du mirė, daugelis pasveiko. Kadangi kai kurie pacientai dirbo arba pirko jūros gėrybių šio miesto turguje, kuriame taip pat buvo parduodami gyvi gyvūnai ir laukinių gyvūnų mėsa, kilo susirūpinimas, kad ligos sukėlėjas galėjo kilti iš gyvūnų.

REKLAMA

Detalesni tyrimai parodė, kad paslaptingu plaučių uždegimu susirgusiems pacientams buvo nustatytas naujas, iki tol žmonėms nediagnozuotas, koronavirusas, kurį PSO pavadino 2019-nCoV. Šis koronavirusas yra 70 proc. panašus į SARS virusą, tačiau „kliniškai švelnesnis“.

Tyrimai rodo, kad iki sausio 12 dienos maždaug 1223 žmonės galėjo būti užkrėsti šiuo nauju virusu. Gera žinia, kad nebuvo diagnozuota sveikatos priežiūros darbuotojų užsikrėtimo atvejų. Tačiau trijų keliautojų – dviejų iš Tailando ir vieno iš Japonijos, kurie viešėjo Uhano mieste, bet nesilankė jo turguje, užsikrėtimo atvejai kelia labai didelį susirūpinimą dėl galimo tolesnio naujo koronaviruso plitimo tarp žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Tai primena didžiulį nerimą sukėlusį SARS protrūkį, kuris prieš 17 metų prasidėjo Kinijoje ir išplito visame pasaulyje susargdindamas tūkstančius žmonių ir nusinešęs beveik 800 gyvybių (kas dešimtas susirgęs žmogus mirė).

Per savaitgalį užkrėstų nauju virusu, skaičius Kinijoje išaugo tris kartus (Wuhanas pranešė apie 136 naujus atvejus), protrūkis išplito į kitus didžiuosius miestus. Sostinė Pekinas pranešė apie du atvejus, o Šenzenas patvirtino vieną.

Bendra žinoma infekcija dabar viršija 200, o trys žmonės mirė. Šis pokytis ypač neramina, kai milijonai kinų ruošiasi keliauti Mėnulio naujųjų metų atostogoms. Kokie 2019-nCoV simptomai? Pasak PSO, dažniausiai – karščiavimas, kai kuriems pacientams pasireiškia nuovargis, sausas kosulys, dusulys ir sunku kvėpuoti dėl invazinio abiejų plaučių pažeidimo. Kadangi iki šiol buvo pranešta tik apie hospitalizuotus atvejus, gali būti, kad kai kurie užsikrėtę žmonės turėjo tik lengvus simptomus, arba jų nepatyrė", – dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad nuo sausio pirmos turgus uždarytas dezinfekcijai. O tai jau daug ką pasako, kad imamasi visų saugumo priemonių.

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie sukelia įvairius susirgimus gyvūnams. Šeši iš jų (dabar jau septyni) ir žmonėms – nuo peršalimo simptomų iki mirtinas komplikacijas lemiančių ligų, pvz., sunkų ūmų respiracinį sindromą (SŪRS, angliškai SARS nuo kurio prieš 17 metų mirė 800 žmonių), Artimųjų Rytų respiracinį sindromą (ARRS), angliškai (MERS). Vis labiau pripažįstamas koronavirusų vaidmuo sunkios pneumonijos atvejais.

S. Čaplinskas pabrėžė, kad įvairiose pasaulio vietose periodiškai atsiranda naujų gyvūnams ligas sukeliančių virusų.

REKLAMA

„Vieni koronavirusai lengvai perduodami žmogui, o kiti ne. Ligos, perduodamos iš gyvūnų žmonėms, vadinamos „zoonozėmis“, sudaro didelę dalį visų naujai nustatytų užkrečiamųjų ligų.

Sumažinti koronavirusų infekcijų riziką padeda rankų higiena, kosėdami ir čiaudėdami, uždenkite burną ir nosį, kruopščiai kepkite (virkite) mėsą ir kiaušinius, venkite artimo kontakto su sergančiais kvėpavimo takų ligomis, venkite artimo sąlyčio su laukiniais ir naminiais gyvūnais", – aiškino ULAC vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų