REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kylant panikai dėl koronaviruso grėsmės Kinijoje, visas pasaulis imasi papildomų atsargos priemonių. Lietuvoje taip pat sunerimta, keliauninkai, ką tik grįžę iš Kinijos yra tikrinami, jiems teikiama informacija. Visgi pati pavojingiausia situacija yra Kinijoje, kur gyvena ne tik milijonai kinų, bet ir daugybė užsieniečių, tarp jų – lietuvių. 

Kylant panikai dėl koronaviruso grėsmės Kinijoje, visas pasaulis imasi papildomų atsargos priemonių. Lietuvoje taip pat sunerimta, keliauninkai, ką tik grįžę iš Kinijos yra tikrinami, jiems teikiama informacija. Visgi pati pavojingiausia situacija yra Kinijoje, kur gyvena ne tik milijonai kinų, bet ir daugybė užsieniečių, tarp jų – lietuvių. 

REKLAMA

Architektas Mindaugas Skrupskelis jau kurį laiką gyvena ir dirba viename didžiausių Kinijos miestų – Šanchajuje. Didžiuliame 24 milijonų mieste, pasak su tv3.lt kalbėjusiu Mindaugu, pamažu kyla panika, nes stinga vietų ligoninėse, o gerų respiratorių galima rasti tik juodojoje rinkoje ir tik itin brangiai. Visgi maisto mieste užtenka, masinio bėgimo nėra, o žmonės nors ir bijodami daro tai, ką privalo daryti. 

„Šiandien išsiruošiau pasipildyti maisto atsargas. Panika gatvėse neatrodo taip, kaip matome filmuose apie apokalipsę. Gatvės tuščios, užrakintos durys, užtamsinti langai – greičiau tingiai bundančio miesto vaizdas, nei Šanchajaus vidurdienis. Mano kaukė kieta, geriausia, kokią rekomenduoja sveikatos ministerija, KN95 gamintojas 3M. Tokių respiratorių prekyboje seniai nebeliko, spekuliantai perparduoda antrinėje rinkoje, nuo 50 eurų prasideda. <...> Grįžau pilnais krepšiais ir lagaminą prikroviau visko, nors parduotuvėse nebūtinai rasi, ko atėjęs. Neliko antibakterinio muilo, rankų plovimo priemonių apskritai, dezinfekcijos priemonių. Socialiniuose tinkluose žmonės piktinasi, kad be kaukių pabrango ir prezervatyvai, taip, pabrango, natūralu, paklausa viršija pasiūlą “, – savo „Facebook“ paskyroje rašė lietuvis. 

REKLAMA
REKLAMA

Portalui tv3.lt jis patvirtino, kad informacijos apie koronavisurą Kinijoje nėra tiek, kiek norėtųsi, o žmonės dar mena valdžios melus apie SARS virusą. 

REKLAMA

„Žmonės jaučia, kad informacijos nepakanka, pamena, kaip valdžia dirbo SARS atveju ir tikros padėties neviešino. Todėl pasitikėjimas smukęs. Bet, manau, Vyriausybė daro viską, kas jų jėgose“, – sakė jis. 

Vyras pripažino, kad Kinijoje šiuo metu yra daug apribojimų. Daugybė miestų uždaryti karantinui, tokių, berods, yra apie 15. 

„Taip pat uždaryti kai kurie greitkeliai, viešos erdvės uždarytos visuose miestuose. Žmonės negali įsigyti respiratorių, Kinija perperka juos iš kitų šalių. Kai kur prasidėjo labdaros akcijos, pvz. Australijoje žmonės siunčia respiratorių į Kiniją“, – pasakojo Mindaugas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis atskleidė, kad gyvenant Kinijoje, žmonėms rekomenduojama likti namie, taip pat pratęstos nacionalinės atostogos. Jos truks iki vasario 2 dienos. 

„Žmonės aktyviai dalinasi informacija tarpusavyje. Yra nuorodos, kur kreiptis pajutus pirmuosius ligos simptomus, bet ligoninės perpildytos. Žodžiu, panika jaučiama, bet tuo pačiu žmonės daro tai, kas būtina. <..> Žmonės plūsta į ligonines, bet realybė, kad net ir ramybės metu ligoninės perpildytos. Plinta video medžiaga, kaip minios braunasi, personalas verkia, nes neturi resursų“, – situaciją Kinijoje nupasakojo lietuvaitis Mindaugas. 

Kalbėdamas apie Šanchajų, kuriame dabar gyvena, Mindaugas pasakojo, kad išvykti iš miesto galima, bet atvykstančiųjų patikros vyksta, oro uostas – neuždarytas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Girdėjau uždaryti įvažiavimai kai kurie, bet negaliu patvirtinti, oro uostai veikia. <..> Kol kas stebime situaciją. Iš Wuhano JAV diplomatinis korpusas evakuojamas, privatūs žmonės savo ruožtu. Keliaujantys žmonės svarsto perplanuoti atostogas, Vyriausybė paskelbė, kad traukinių ir lėktuvų bilietai gali būti nemokamai atšaukti ir pakeista data“, – pasakojo jis.

Klastingas virusas iš Kinijos

Kinijos valdžia paskelbė, kad koronavirusas 2019-nCoV vis greičiau įgyja gebėjimą persiduoti nuo žmogaus žmogui, todėl susirgusiųjų skaičius ateityje tik augs. Paskutiniais duomenimis, užsikrėtusiųjų jau beveik 3 tūkst., nuo viruso sukeltų infekcijų mirė 81 žmogus. 

REKLAMA

Nors koronaviruso židinys – Kinijoje, jis jau fiksuotas ir kitose šalyse. Koronavirusas taip pat nustatytas Australijoje, Japonijoje, Jungtinėse Valstijose, Malaizijoje, Nepale, Pietų Korėjoje, Prancūzijoje, Singapūre, Tailande ir Vietname, Kanadoje. 

Tai pirmadienį oficialiai paskelbė šalies žinybos. Pasaulio sveikatos organizacija praneša, kad dauguma atvejų yra susiję su Uhano turgavietėmis ar bent jau apsilankymu pačiame Uhane, tarp susirgusių yra ir tokių asmenų, kurie nesilankė šiame mieste, tačiau bendravo su sergančiaisiais.

Todėl šiuo metu uždaryti du Kinijos miestai – Uhanas ir Huangangas, o sostinėje Pekine atšaukiami renginiai. Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Virusas pavojingiausias mažiems vaikams, vyresnio amžiaus, silpnos sveikatos žmonėms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų