REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomeninė gamtos apsaugos asociacija, pavadinimu Lašišos dienoraštis“, sekmadienį pasidalijo vaizdo įrašu Facebook socialinėje erdvėje, kuriame užfiksuotas momentas, kai į Nerį galimai plūsta teršalai.

Visuomeninė gamtos apsaugos asociacija, pavadinimu Lašišos dienoraštis“, sekmadienį pasidalijo vaizdo įrašu Facebook socialinėje erdvėje, kuriame užfiksuotas momentas, kai į Nerį galimai plūsta teršalai.

REKLAMA

Paskelbtame įraše teigiama:

„Taip šiandien atrodo Vilniaus vandenų išleistuvas ir juo atitekantys „lobiai“.

Vaizdo įraše puikiai matosi, kad Vilniaus vandenys išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioninis parkas.

Sklinda kalbos, kad jei ilgiau palauki, prie dosniojo vamzdžio gali išvysti į Nerį plaukiančius ir prezervatyvus, įklotus.

Jei negali patikėti, kad tai tiesa, nuvyk ir pamatysi pats.“

Sureagavo ir Vilniaus meras

Kiek vėliau po įrašu pakomentavo ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, kuris kreipėsi į „Vilniaus vandenų“ generalinį direktorių Marių Švaikauską, prašydamas pakomentuoti situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu M. Švaikauskas tikina, kad bus atliekami tyrimai, todėl detalius atsakymus pateiks vėliau.

„Kas yra prie išleistuvo, vizualiai nustatyti negalime. Matosi, kad dalelės lengvesnės ir laikosi vandens paviršiuje. Nuotekų valyklos procese sutrikimu taip pat nebuvo. Penktadienį Aplinkos apsaugos departamento specialistai paėmė tyrimus. Kol kas, nieko daugiau pasakyti negaliu.

REKLAMA

Gavę tyrimo rezultatus, bandysime ieškoti, iš kur į Nuotekų valyklą tokios dalelės galėjo pakliūti, nes ankščiau to nebuvo. Vėlgi, ypatingą dėmesį ir kontrolę ir toliau teikti gamybinėms teritorijoms ir jų perduodamomis nuotekomis. Priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro metalines grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys. Valyklos sėsdintuvuose, nusodinus nuotekų dumblą, mechaniškai išvalytos nuotekos keliauja į biologinio valymo įrenginius, į antrinius sėsdintuvus ir galiausiai iki 99 proc. išvalytas vanduo išleidžiamas į Neries upę.

REKLAMA
REKLAMA

Išvalytų nuotekų kokybę tikrina ir kontroliuoja laboratorija. Aišku, nepaisant šiandien veikiančių šiuolaikiškų dumblo apdorojimo įrenginių, daugelis nuotekų valymo įrenginių veikia jau daugiau nei 30 metų. 2019 spalio 1 d. paskelbėme nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą. Vasarą tikimės pradėti rekonstrukcijos darbus“, – rašė M. Švaikauskas.

„Vilniaus vandenų“ vadovas, tęsdamas diskusiją, taip pat pridūrė, kad  šiuo metu yra ieškoma techninių sprendimų.

„Ieškome tech. sprendimų, kaip surinkti tokias daleles, kurios nenuskęsta (rinktuvai, filtrai, grotos ir tt.) ir lygiagrečiai ieškom kas į nuotekų tinklus galėjo paduoti/nuleisti tokias medžiagas. 

O kodėl į tinklą padavė tokias medžiagas tai mums mažiausiai įdomu, Nuotekų tvarkymo reglamentas aiškiai išvardina, ką galime pilti į Nuotekų tinklus, o ko ne. Tai vienareikšmiškai yra pažeidimas“ , – teigė M. Švaikauskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų