REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus prie naujosios pacientų registracijos sistemos prisijungė apie dešimtadalis tą padaryti turėjusių gydymo įstaigų.

Per metus prie naujosios pacientų registracijos sistemos prisijungė apie dešimtadalis tą padaryti turėjusių gydymo įstaigų.

REKLAMA

Registrų centro duomenimis, sutartį prisijungti prie naujos išankstinės pacientų registracijos sistemos su juo yra pasirašiusios 76 gydymo įstaigos. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, iš viso tai turėtų būti padariusios apie 800 gydymo įstaigų.

„Ne visada viskas vyksta taip, kaip planuota“, – BNS sakė SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus patarėja, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas, Vilma Telyčėnienė.

Iš visų prisijungusiųjų, anot Registrų centro, realiai šia sistema kol kas naudojasi 13 sveikatos priežiūros įstaigų – jos interneto svetainėje esveikata.lt skelbia laisvus gydytojų rezervacijų laikus. Likusios 63 įstaigos sistemą šiuo metu išbando ir dar tik ruošiasi ja naudotis.

„Tai plataus masto pokyčiai, kur integracija priklauso ir nuo gydymo įstaigų pusėje sukuriamų integracijų, turimų resursų, todėl procesai užtrunka“, – komentavo V. Telyčėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

SAM tikisi, kad visos gydymo įstaigos prie šios sistemos prisijungs iki šių metų pabaigos. Anksčiau planuota, kad tą pavyks padaryti iki praėjusių metų pabaigos.

REKLAMA

„Siekiant paskatinti gydymo įstaigas naudotis Išankstinės pacientų registracijos informacine sistema, vienas iš sveikatos priežiūros įstaigų veiklos rezultatų vertinimo rodiklių yra tai, kad gydymo įstaiga yra šios sistemos dalyvis“, – aiškino V. Telyčėnienė.

Anot Diagnostikos ir gydymo įstaigų asociacijos prezidentės Daivos Kazlauskienės, dauguma gydymo įstaigų, turinčių savo vidines registracijos sistemas, prie viešosios išankstinės pacientų registracijos sistemos neprisijungia todėl, jog Registrų centras nenumatė tikslių reikalavimų, kaip jos turi tą padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

„Registrų centras nėra suformulavęs tinkamai užduoties, kaip reikia padaryti integraciją iš gydymo įstaigų elektroninės registracijos sistemos į tą e.sveikatos. Nėra numatyti reikalavimai, kaip reikia jas suintegruoti“, – tvirtino D. Kazlauskienė.

Tuo metu Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigia, kad „šitas poreikis niekada anksčiau išsakytas nebuvo“.

„Pirmas dalykas, ką padarysime, tai su konkrečiomis įstaigomis susisieksime, jei prireiks – atvyksime į vietą ir išsiaiškinsime. (...) Tokių situacijų būti negali, todėl tokie pasisakymai stebina“, – komentavo M. Samkus. 

Vertindama esančią situaciją, Specialiųjų tyrimų tarnyba nustatė, kad dalis gydymo įstaigų Lietuvoje apskritai nesinaudoja jokia išankstine pacientų registracijos sistema – nei nuosava, nei bendra, nei privačia. O tos, kurios naudojasi, ne visuomet viešai skelbia visus laisvus gydytojų laikus, o tai sukuria prielaidas galimai korupcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad šios problemos žinomos, tačiau kontroliuoti deklaruojamus laisvus medikų laikus bus galima tuomet, „kai visos sveikatos priežiūros įstaigos prisijungs prie naujos Išankstinės registracijos informacinės sistemos versijos“.

„Valstybinė ligonių kasa vykdys eilių gydymo įstaigose stebėseną, viešins tokią informaciją. Paprastai tariant, toks kontrolės mechanizmas leis matyti realią situaciją vienoje vietoje ir tiek kontroliuojančioms institucijoms, tiek SAM priimti sprendimus, jei bus matomos problemos“, – aiškino V. Telyčėnienė.

Kol gydymo įstaigos bus prijungtos prie naujos pacientų registracijos sistemos, veiks ir senasis portalas sergu.lt. Šiuo metu prie jo yra prisijungusios daugiau kaip 140 įstaigų.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad nauja išankstinė pacientų registracijos sistema turėtų užtikrinti duomenų saugumą bei mažinti eiles pas gydytojus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų