REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pats žiemos vidurys, tačiau Lietuvoje pakvipo pavasariu. Klimato anomalijos neramina ir klimatologus, o lietuvaičiai vis dar svarsto, ar šiemet sulauksime tikrosios žiemos.

Pats žiemos vidurys, tačiau Lietuvoje pakvipo pavasariu. Klimato anomalijos neramina ir klimatologus, o lietuvaičiai vis dar svarsto, ar šiemet sulauksime tikrosios žiemos.

REKLAMA

Apie klimato anomalijas kalbėjome su klimatologu profesoriumi Arūnu Bukančiu.

Saulė šviečia, pavasariu kvepia, o žiemos vidurys. Kaip vertinate tokius oro pokyčius? 

Jau ne pirma tokia žiema ir ne pirmas sausis. Per šį pastarąjį 30-metį, galima sakyti, tai antra tokia šilta žiema. 

Mes skaičiuojame, kad vidutinė temperatūra šį sausį bus teigiama. Maždaug panaši temperatūra buvo 2007 ir 1989 metais, kai temperatūra laikėsi teigiama. Visą sausio mėnesį, aišku, nebuvo ir sniego dangos.

Na, o tokia įžanga, galima sakyti, į šiltų žiemų laikotarpį, tai buvo irgi prieš 3 dešimtmečius, kai net 5 šiltos žiemos iš eilės – nuo 1988 iki 1993 metų. Tai buvo jau pirmas ženklas, kad tikrai prasidėjo klimato atšilimas ir Baltijos regione. 

REKLAMA
REKLAMA

Žibutės žydi, rododendrai krauna pumpurus, bėga sula. Tačiau galbūt buvo fiksuojami ne tik tokie šilti orai, bet ir šalčio rekordai?

Žinoma, augalus čia turbūt suklaidino labai aukšta temperatūra gruodžio mėnesį, nes ji buvo aukštesnė už vidurkį 4-5 laipsniais. Štai pirmosios pusės sausio temperatūra aukštesnė net 6 laipsniais už vidurkį. Be abejo, tai labai didelė anomalija. Tačiau nepamirškime, kad Lietuvoje šaltų žiemų niekas ir neatšaukė, jų tikimybė išlieka.  

REKLAMA

Štai, jeigu pažiūrėtumėme į klimatologinius archyvus, tai pamatytumėme, kad sausio mėnesį yra buvę ir 33, ir 37 laipsniai šalčio. XXI a. žemiausia temperatūra temperatūra užregistruota 33 laipsniai. Bet, pavyzdžiui, ateinančio vasario mėnesio temperatūra buvo 42,9 žemiau nulio, taip buvo 1956 metais.

Bet ar mes dar galime šiemet sulaukti tos žiemos? Gyvulius auginantys asmenys ar medžiotojai sako, kad gyvūnai meta savo „pūką“, kuris paprastai užsiauginamas žiemai. Tai gal jie jaučia, kad žiemos nebus?

Gyvūnai, deja, neturi tokios savybės nei jausti, nei prognozuoti tai, kas bus po mėnesio, dviejų ar trijų. Dažnai, matyt, juos tiesiog suklaidina esama temperatūra. Ir štai ne visada šis jų reagavimas būna pateisinamas ir neretai gyvūnai patys nukenčia. 

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškime, kad mūsų geografinė padėtis lemia ir labai šaltų oro masių įsiveržimą iš Arkties ir Sibiro.

Bet ar dar žiema gali ateiti?

Žinoma, kad gali. Ir jeigu vėlgi remtumėmės klimatologine statistika, tai po šilto sausio yra buvę ir labai šaltų vasario, kovo mėnesių, netgi persikelia žiemos branduolys į vasario pabaigą, kovo pradžią.

Tikrai tokių anomalijų negalima atmesti, bet ilgalaikės prognozės žada, kad vasario temperatūra irgi bus netgi 3 laipsniais aukštesnė už vidurkį.

Visą pokalbį su Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros klimatologu prof. Arūnu Bukančiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų