REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai prieš metus ant tilto per Vilnelės upę buvo rasta mergaitiška apyrankė ir labai daug kraujo. Šiandien toji apyrankė jau palaidotos merginos sesei Evai yra vienas brangiausių ir jautriausių prisiminimų. Apie visą Lietuvą sukrėtusią žmogžudystę gedinti moteris sutiko papasakoti laidoje „Prieš srovę“. Įspėjame, kad šis pasakojimas gali šokiruoti.

Lygiai prieš metus ant tilto per Vilnelės upę buvo rasta mergaitiška apyrankė ir labai daug kraujo. Šiandien toji apyrankė jau palaidotos merginos sesei Evai yra vienas brangiausių ir jautriausių prisiminimų. Apie visą Lietuvą sukrėtusią žmogžudystę gedinti moteris sutiko papasakoti laidoje „Prieš srovę“. Įspėjame, kad šis pasakojimas gali šokiruoti.

REKLAMA

Vilniaus policijos pareigūnai visą savaitę ieškojo paslaptingai 2019-ųjų sausio 21-ąją dingusios septyniolikmetės merginos Justės (vardas pakeistas). Tačiau jau ant tilto radus apyrankę ir kraują, pareigūnams abejonių nebeliko – mergina žiauriai nužudyta.

Netrukus numestas nuo tilto Vilnios upėje buvo rastas ir Justės kūnas su daugybinėmis durtinėmis žaizdomis.

„Dvidešimt du įpjūviai ir keturi mirtini pjūviai. Gerklė buvo giliai perpjauta, tada dūris į kaklą. Dūris į širdį ir buvo perpjautas kelias. Jis ją permetė per tiltą, ji spėjo dar užsikabinti ir jis spyrė dar jai, kad ji įkristų. Ekspertizėje yra rašoma, kad jeigu ji ir nebūtų įkritusi, jai buvo gerklė perpjauta. Pagal ekspertų žodžius, jos smegenys jau... viskas“, – vos tramdydama ašaras laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo nužudytosios merginos sesuo Eva.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas Dievas težino, kokį siaubą teko iškentėti Justei tą naktį, kai du jauni vyrai ir viena mergina sadistiškai ją kankino be jokios vilties išsigelbėti. Žudikas ir jo bendrininkai suimti, byla jau perduota teismui. Bet ar šiandien nors vienas iš jų sulauks pelnytos bausmės, nužudytosios merginos sesuo nežino.

REKLAMA

„Visą tą vakarą jie iš jos tyčiojosi. Ji buvo pjaustoma. <...> Jie šmeižė ją visokiais žodžiais. Jie buvo tame pačiame bute. Kaip ir tas kaltinamasis man sakė, kad ale ji išėjo, bet iš to buto ji niekada ir neišėjo. Yra sakoma, kad ji prašė, jog ją išleistų, jog ji niekam nieko nesakys. Po to kažkaip išėjo taip, kad jie atsirado ant to tilto ir ji buvo subadyta“, – lemtingo vakaro detales atskleidė merginos sesuo.

Eva nešina mėgstamiausiomis velionės sesers gėlėmis – raudonomis rožėmis – kiekvieną kartą parskridusi į teismo posėdį aplanko ir sesers kapą. Eva jau daugiau kaip dešimt metų gyvena Didžiojoje Britanijoje ir pastaruosius metus į Lietuvą parskrenda tik kelioms dienoms – sudalyvauti teismo posėdyje, kuriame teisiami jos sesers žudikai, du jaunuoliai ir viena mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Šį kartą Eva atskrido, kad laidoje „Prieš srovę“ viešai papasakotų apie tai, kokios bausmės greičiausiai sulauks jos sesers žudikai.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme trijų teisėjų kolegija jau baigia nagrinėti didžiulio rezonanso sulaukusią bylą. Laidos „Prieš srovę“ žurnalistai apsilankė viename bylos teismo posėdyje. Du kaltinamieji supratę, kad teismo salėje yra filmuojami, puolė slėpti veidus. O dar visai neseniai, per pirmuosius teismo posėdžius, jie nė nemanė dangstytis.

„Ši byla išskirtinė ir skaudi tuo, kad yra ypatingai žiaurios nusikaltimo įvykdymo aplinkybės. Dar ypatingai šioje byloje yra skaudus pats kaltinamųjų elgesys ir reakcija į padarytą nusikaltimą. Tiesiog akivaizdus demonstruojamas ciniškumas ir galbūt net ta pati nepagarba nukentėjusiajai, šypsojimasis tiesiai į akis. Per pirmąjį posėdį pasirodę žurnalistai užfiksavo kaltinamuosius ir taip pat užfiksavo šypsenas jų veiduose. Tai aš manau, kad nereikia pasakoti to, kas vyksta teismo salėje, tai jau matosi iš visos informacijos, matomos viešojoje erdvėje. Jie šypsojosi net nukentėjusiajai seseriai į akis“, – kalbėjo byla pasibaisėjusi nukentėjusios pusės advokatė Lina Aleksejevienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nužudyti žmogų buvo mano svajonė“, – tokius sveiku protu nesuvokiamus žodžius savo sėbrams esą ištarė žudikas tą patį rytą, kai grįžo namo subadęs ir į upę įmetęs septyniolikmetę. Evos sesuo patvirtino tai išgirdusi teismo posėdžiuose.

Visą pokalbį su nužudytos merginos sese Eva žiūrėkite šiame vaizdo siužete:

O štai Justė, žudiko auka, turėjo kitokių svajonių – ji svajojo tapti veterinarijos gydytoja, nes labai mylėjo gyvūnus. Kuklios išvaizdos septyniolikmetė mergina niekuomet nė minutės nevėluodavo grįžti namo. Įtartinų pažinčių nemėgo. Kaip sako jos sesuo Eva, buvo itin atsargi.

Tai kaip jauna mergina atsidūrė svetimame bute, kur ją visą naktį kankino jos budeliais tapę du jaunuoliai ir viena mergina?

REKLAMA

Eva pripažino, kad iškart dingus seseriai ji kalbėjosi su dabar jau kaltinamuoju žudiku. Tačiau tuo metu ji nė neįtarė, kad jis turėjo ką nors bendro su merginos dingimu ir nužudymu.

„Aš tada susirašinėjau su jos drauge ir ji man pasakė, kad jos vakar buvo pas vieną tokį žmogų. Sako, kad ten buvo jo draugas ir draugė. Ir aš jos paprašiau jo feisbuko ar kažkokių kitų duomenų, kad aš jam skambtelčiau. Tai čia buvo antradienį ryte, apie dvyliktą valandą Lietuvos laiku. Aš pasiskambinau jam, aš pasišnekėjau su juo beveik dvi minutes, klausiau, gal jūs kažką jai sakėte, ar jai pasidarė liūdna. Jis pasakė, kad ji vakar išėjo apie šeštą vakaro. O po to, kai jau prasidėjo byla, aš sužinojau, kad ji jau antradienį apie šeštą valandą ryto buvo nužudyta. Tai buvo praėjusios tik šešios valandos nuo nužudymo, kai aš paskambinau jam, ir jo balse nebuvo visiškai jokio streso, jis šnekėjo visiškai ramiai“, – apie pokalbį su kaltinamuoju žudiku pasakojo Eva.

REKLAMA

Justė – likimo nuskriaustas vaikas. Iš girtaujančių ir smurtaujančių tėvų atimta būdama dar kūdikis, mergaitė užaugo vaikų namuose. Jos dešimčia metų vyresnė sesuo Eva buvo vienintelė Justės artimoji, atstojusi ir mamą, ir tėtį.

„Savo sesę planavau išsivežti gyventi į Londoną, kai jai sueis aštuoniolika metų. Jai pritrūko vos trijų mėnesių“, – vėl pravirko Eva.

Tik vėliau, jau po sesers nužudymo, Eva sužinojo, kad jos nepilnametė sesuo su savo būsimu žudiku susipažino socialiniame tinkle. Atsiuntęs Justei šypsenėlių ir širdučių vaikinas pakvietė simpatišką merginą į pasimatymą. Kuklios išvaizdos, drovi, su akinukais mergina nebuvo drąsi nuotykių ieškotoja. Tačiau nepažįstamas vaikinas buvo gudrus – įkalbinėjo Justę nebijoti susitikti su juo, sakė jai, kad ji jam labai patinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip nieko grėsmingo neįtarianti Justė atsidūrė jos būsimo žudiko bute Naujojoje Vilnioje.

Paklausus nukentėjusios pusės advokatės, kokį žmogžudystės motyvą ji įžvelgia, atsakymas šokiravo.

„Žinokit, pasakysiu, kad už nieką. Grynai už nieką ir, kaip ir minėjau, tai buvo toks pasilinksminimas. Čia jau yra tokia mano subjektyvi nuomonė. Mano subjektyvia nuomone, tai yra pasinaudojimas situacija. Nesakau, kad nužudė pasilinksminimo tikslais, bet ta pati egzekucija galbūt vyko tokiais tikslais. Jiems buvo įdomu, jie jautė galbūt net malonumą tą darydami. Nužudymas, aišku, įvyko jau dėl to, kad jie jau norėjo paslėpti tai, ką jie padarė anksčiau. Tai nužudymą aš jau atskirčiau. Jie pakankamai ilgą laiko tarpą ją kankino, žemino, tyčiojosi ir bijodami atsakomybės už šitą veiką vienas iš jų nusprendė, kad galbūt jiems nereiks už tai atsakyti, jeigu jos šiame pasaulyje nebeliks“, – teigė nužudytos merginos advokatė Lina Aleksejevienė.

REKLAMA

Bet kodėl šiandien teisiamųjų suole sėdi tik du kaltinamieji, o egzekucijoje dalyvavusi mergina lyg niekur nieko vaikšto laisvėje ir jai gresia vos dveji metai belangės? Vis tik realios laisvės atėmimo bausmės jai veikiausiai pavyks išvengti, nes ji yra neteista. Be to, pati yra mama – turi mažametį vaiką.

Kitas kaltinamasis, kuris neva taip pat Justės nežudė, o visą naktį kartu su mergina ir kaltinamuoju žudiku ją kankino pjaustydamas peiliu, šiandien teisiamųjų suole sėdi taip pat tik dėl to, kad jau yra teistas už kitą sunkų nusikaltimą. Už Justės kankinimus, nepranešimą apie jos nužudymą jam taip pat gresia vos iki dviejų metų kalėjimo.

REKLAMA

„Jie nėra susiję su nužudymu. Jie kaltinami nežymiu sveikatos sutrikdymu, nepranešimu apie padarytą nusikaltimą. Dėl to ir bausmė bus švelnesnė šiuo atveju“, – teigė kaltinamosios pusės advokatė Ana Ustinovič.

„Kur teisybė?“, – klausia nužudytosios merginos sesuo, o prokuroras jai atsako, kad tokie pas mus įstatymai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą daugiau metų šiandien rizikuoja gauti gimnazistas, užsitraukęs žolės suktinę, nei sužvėrėję septyniolikmetės merginos budeliai.

Ar tiesa, kad jie prieš tai iš jos tyčiojosi, ją pjaustė?" – laidos „Prieš srovę“ žurnalistė paklausė prokuroro Tomo Čepelionio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, dėl to ir patraukti atsakomybėn dėl kankinimo, dėl grasinimų nužudyti", – sakė jis.

„Tai vis dėlto buvo kalba apie nužudymą?" – klausta jo.

„Taip, dėl to ir patraukta atsakomybėn už grasinimą nužudyti", – sakė prokuroras.

„Ir pagal įstatymus jiems viso labo gali būti iki dviejų metų?"– klausta jo.

„Taip, tiek numatyta sankcija. Didžiausios bausmės, didesnių nėra“, – laidos „Prieš srovę“ žurnalistei atsakinėjo prokuroras Tomas Čepelionis.

Šiandien už Justės žmogžudystę yra teisiamas tik vienas iš trijų egzekucijoje dalyvavusių asmenų. Kiti du – atsipirko švelniais kaltinimais.

Visą pokalbį su nužudytos merginos sese Eva žiūrėkite šiame vaizdo siužete:

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ GALITE PAMATYTI ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų