REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančioji koalicija antradienį balsuos, kad prezidento veto žemesnei Seimo rinkimų kartelei būtų atmestas.

Valdančioji koalicija antradienį balsuos, kad prezidento veto žemesnei Seimo rinkimų kartelei būtų atmestas.

REKLAMA

Dėl to sutarta antradienį per valdančiųjų partijų lyderių pasitarimą.

„Balsuos koalicija, kad veto būtų atmestas“, – po koalicijos tarybos posėdžio žurnalistams Seime sakė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Valdantieji argumentuoja, kad ne 5 proc., kaip yra dabar, o 3 proc. Seimo rinkimų barjeras labiau užtikrintų demokratiją ir skirtingų rinkėjų atstovavimą parlamente. Be to, anot jų, žeminti dabartinę rinkimų kartelę rekomenduoja Europos Taryba.

Seimas antradienį planuoja apsispręsti dėl prezidento Gitano Nausėdos veto įstatymui, mažinančiam rinkimų į parlamentą kartelę.

Darbotvarkėje numatyta priimti galutinį sprendimą dėl Seimo rinkimų įstatymo, jis rinkimų barjerą partijoms mažina nuo 5 proc. iki 3 proc., o koalicijoms – nuo 7 iki 5 procentų. 

REKLAMA
REKLAMA

Atmesti prezidento veto reikia mažiausiai 71 balso iš 141.

R. Karbauskis antradienį teigė, kad tokį balsų skaičių valdantieji turėtų surinkti. Šiuo metu jie turi 67 balsus, tačiau gali tikėtis dalies Mišrios Seimo narių grupės narių paramos.

REKLAMA

Pataisas dėl rinkimų kartelės mažinimo Seimas priėmė gruodį, daugiausiai valdančiųjų balsais. 

G. Nausėda pataisas vetavo argumentuodamas, kad žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

Taip pat prezidentas pažymėjo, kad sprendimas mažinti kartelę likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų