REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kritikos sulaukusios Žvalgybos įstatymo pataisos nukeliamos į Seimo pavasario sesiją.

Kritikos sulaukusios Žvalgybos įstatymo pataisos nukeliamos į Seimo pavasario sesiją.

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui jas pateikė gruodžio pabaigoje, preliminariai projekto pateikimas buvo numatytas pratęstoje rudens sesijoje – antradienį, sausio 14 dieną.

Tačiau pirmadienį šis klausimas iš antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkės išbrauktas.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė BNS sakė, kad Prezidentūra sutiko atidėti projekto pateikimą, norint išgirsti daugiau nuomonių šiuo klausimu.

„Prezidentūra labai geranoriškai sutiko, kad reikia daugiau diskusijų, ir kitam posėdžiui būtų teikiamas kitas įstatymo projektas, o gal tas pats, bet labiau išdiskutuotas, kad neliktų jokių abejonių“, – tvirtino Seimo narė.

„Nenorėjome, kad geros ir reikalingos įstatymo pataisos taptų politinės situacijos įkaitėmis. Todėl neprieštaravome, kad Seimo vadovybė įtrauktų jas pateikimui pavasario sesijos pradžioje“, – savo ruožtu BNS sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas G. Nausėda gruodį pasiūlė įstatyme įtvirtinti žvalgybos pareigūnų teisę iškviesti žmones į prevencinį pokalbį, „turint duomenų, kad asmuo gali būti susijęs arba gali būti siejamas su veikla, galinčia didinti riziką ar kelti grėsmę nacionaliniam saugumui ar valstybės interesams“.

REKLAMA

Už neatvykimą būtų taikoma administracinė atsakomybė – piniginė bauda. 

G. Nausėda anksčiau yra sakęs, kad prevenciniai pokalbiai būtų vykdomi tik su tais žmonėmis, kurie atsidurs priešiškų žvalgų taikinyje, siekiant juos įspėti.

Kritikai teigia, kad projekte siūlomos nuostatos dėl rizikos valstybės interesams yra pernelyg abstrakčios, gali būti plačiai interpretuojamos, todėl sukuria prielaidas piktnaudžiavimui.

Pataisos taip pat suteiktų teises žvalgybos pareigūnams patikrinti asmens dokumentus ir atlikti administracinį sulaikymą, be teismo sankcijos gauti informaciją iš bankų apie finansines operacijas.

Pataisas inicijavusių žvalgybos tarnybų teigimu, tokios priemonės būtinos efektyviai kontržvalgybai.

Dalis politikų sako, kad plečiant žvalgybos galias reikia stiprinti ir jų priežiūrą. Opoziciniai konservatoriai siūlo steigti žvalgybos kontrolieriaus instituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų