REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad prieštaringų vertinimų sukėlusios Žvalgybos įstatymo pataisos parengtos gerai ir sustiprintų šalies saugumą. 

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad prieštaringų vertinimų sukėlusios Žvalgybos įstatymo pataisos parengtos gerai ir sustiprintų šalies saugumą. 

REKLAMA

„Įstatymas yra parengtas gerai“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė valstybės vadovas.

Jis teigė neabejojantis, kad projektą svarstant parlamente visi klausimai bus išspręsti, o įstatymas būtų naudingas į užsienio tarnybų akiratį pakliuvusiems žmonėms.

„Neabejoju, kad visus klausimus, taip pat ir teisių užtikrinimą, mes galime išspręsti kompleksiškai. Juoba kad šiuo atveju kalbame apie turbūt 0,001 proc. žmonių, kuriems galbūt nepasisekė ir jie gali pakliūti į užsienio tarnybų žabangas“, – sakė G. Nausėda.

„Lietuva privalo turėti stiprų saugumą, kad šiame neramiame pasaulyje išliktų ir kad galėtų švęsti savo šventes, tokias, kokias švenčiame šiandien“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį teigė, kad ji būdama šalies vadove nepritarė žvalgybos tarnybų siekiui įteisinti prevencinius pokalbius, nes mano, kad tai pažeistų žmogaus teises.

REKLAMA

Prezidentas G. Nausėda gruodį pasiūlė įstatyme įtvirtinti žvalgybos pareigūnų teisę iškviesti žmones į prevencinį pokalbį, „turint duomenų, kad asmuo gali būti susijęs arba gali būti siejamas su veikla, galinčia didinti riziką ar kelti grėsmę  nacionaliniam saugumui ar valstybės interesams“.

Už neatvykimą būtų taikoma administracinė atsakomybė – piniginė bauda. 

G. Nausėda anksčiau yra sakęs, kad prevenciniai pokalbiai būtų vykdomi tik su tais žmonėmis, kurie atsidurs priešiškų žvalgų taikinyje, siekiant juos įspėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikai teigia, kad projekte siūlomos nuostatos dėl rizikos valstybės interesams yra pernelyg abstrakčios, gali būti plačiai interpretuojamos, todėl sukuria prielaidas piktnaudžiavimui.

Pataisos taip pat suteiktų teises žvalgybos pareigūnams patikrinti asmens dokumentus ir atlikti administracinį sulaikymą, be teismo sankcijos gauti informaciją iš bankų apie finansines operacijas.

Pataisas inicijavusių žvalgybos tarnybų teigimu, tokios priemonės būtinos efektyviai kontržvalgybai.

Dalis politikų sako, kad plečiant žvalgybos galias reikia stiprinti ir jų priežiūrą. Opoziciniai konservatoriai siūlo steigti žvalgybos kontrolieriaus instituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų