REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę gripas jau nusinešė pirmąją auką. Medikai užsimena, kad yra ir daugiau sunkios būklės ligonių. Specialistai sako, kad per savaitę sergamumas gripu išaugo bene ketvirtadaliu.

Šią savaitę gripas jau nusinešė pirmąją auką. Medikai užsimena, kad yra ir daugiau sunkios būklės ligonių. Specialistai sako, kad per savaitę sergamumas gripu išaugo bene ketvirtadaliu.

REKLAMA

Koks į Lietuvą šiemet atkeliavo gripas ir kada galime tikėtis didžiausios jo bangos, kalbame su Vilniaus universiteto profesoriumi infektologu Arvydu Ambrozaičiu.

Profesoriau, šią savaitę gripas jau nusinešė pirmąją auką – 53-ejų metų vyrą. Dažnai mums sakydavo, kad esą pagrindinis rizikos kriterijus yra būtent vyresnio amžiaus žmonėms. Bet čia lyg tas amžius nėra jau toks vyresnis. Ar tai reiškia, kad gripas mirtimi gali pasibaigti bet kam? 

Matote, rizikos grupėms priklauso ne tik asmenys iki 65 metų, bet taip pat priskiriami ir tie asmenys, kurie serga įvairiomis, lydinčiomis ligomis, susirgimais iki 65 metų, jeigu ypatingai yra tokios ligos kaip: lėtinės plaučių, kvėpavimo takų arba lėtinės širdies kraujagyslių, onkologinės, diabetas. Tai irgi yra rizikos grupė, nepriklausoma nuo amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Koks yra atėjęs tas gripas? Nes, tarkim, mes baiminamės, kad čia galėjo būti tas piktasis gripas atėjęs nuo Australijos, kur nusinešė daug gyvybių. Ar čia yra tas piktasis, blogasis? 

REKLAMA

Kol kas virusologiniai tyrimai rodo, kad dabartiniu metu cirkuliuoja H3N2 ir AH1N12A potipiai, kuriais užsikrėtus sergama sunkesnėmis formomis, nes tradiciškai sergama lengvesne forma, jeigu užsikrečiama B virusu, tai galima laukti ir sunkesnių formų. Bet kadangi tų atvejų kol kas nėra tiek daug, tai labai sunku pasakyti, kuo skiriasi šių metų, sergančių gripu, klinikiniai simptomai nuo, sakykim, praeitų metų. Dar reikėtų šiek tiek palaukti. 

Į Lietuvą buvo atvežtos vakcinos. Ar nuo šio tipo gripo jos apsaugo?

Tikrai pataikė. Šių metų vakcina yra keturvalentė. Ji tikrai apsaugo nuo tų cirkuliuojančių gripo atmainų, padermių ir tikrai mes galime garantuoti, kad buvo pataikyta ir nebuvo jokių neatitikimų. 

REKLAMA
REKLAMA

Kokia Lietuvoje yra padėtis su gripu – ar tai ryškus padidėjimas? 

Jeigu mes lyginsime pirmą šių metų savaitę su paskutine praeitų metų, tai yra nežymus padidėjimas. Visos Lietuvos mastu yra užfiksuota apie 43 atvejus dešimčiai tūkstančių gyventojų. Vilniuje šiek tiek daugiau, gal 47, bet tai yra žymiai mažiau negu praeitais metais tuo pačiu metu.

Mes puikiai žinome, kad epidemija skelbiama tada, jeigu yra registruojama 100 atvejų dešimčiai tūkstančių gyventojų. Iš jų apie 30 proc. sudaro klinikiniai gripo atvejai ir bent keletas šių patvirtinti virusologiniais tyrimais. Kol kas, aš manyčiau, kad dar gana rami epidimilogija.

Visą pokalbį su Vilniaus universiteto profesoriumi infektologu Arvydu Ambrozaičiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų