REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno savivaldybė penktadienį paskelbė nutraukianti stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos bendrove „Kayi Construction“.

Kauno savivaldybė penktadienį paskelbė nutraukianti stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos bendrove „Kayi Construction“.

REKLAMA

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sakė, kad Turkijos kompanijos atstovai išnaudojo visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą.

„Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Dabar iniciatyvą perima miestas. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos“, – pranešime spaudai teigė meras.

„Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – pridūrė jis. 

„Kayi Construction“ advokatas Gintaras Černiauskas BNS sakė, kad įmonė svarsto, ar skųsti Kauno valdžios sprendimą teismui.

REKLAMA
REKLAMA

„Analizuojame ir vertiname sutarties nutraukimo pagrindus ir gautą raštą. Tada spręsime, ar eiti į teismą, ar ne“, – teigė advokatas.

Nevykdė įsipareigojimų

Sutartis nutraukiama statybose dirbantiems 52 Turkijos piliečiams praėjusių metų pabaigoje paskelbus streiką dėl nesumokėtų tūkstančių eurų atlyginimų.

REKLAMA

Savivaldybė nurodė penktadienį „Kayi Construction“ pranešusi apie pradedamas sutarties nutraukimo procedūras. Vienas iš motyvų – darbų grafiko nesilaikymas. 

Rangovas, savivaldybės teigimu, iš Turkijos buvo įsipareigojęs atvežti 400 savo šalies darbininkų ir didžiąją dalį statybinės technikos, tačiau tokių statybininkų pajėgų iki šiol nėra buvę, o ir statybų aikštelės technika – nuomota iš Lietuvoje veikiančių subrangovų.

Be to, Kauno miesto savivaldybę pasiekė turkams adresuotos kreditorių pretenzijos dėl neatsiskaitymų už statybines medžiagas, projektavimo darbus bei kitas paslaugas. Nesumokėta net už darbininkams tiekiamą maistą.

REKLAMA
REKLAMA

Su dauguma subrangovų pagal trišales sutartis tiesiogiai atsiskaitinėja pati Kauno savivaldybė. Turkijos įmonei už visus iki šiol atliktus ir užsakovui priduotus darbus taip pat pilnai sumokėta. 

Kauno miesto savivaldybė žada išsieškoti 2 mln. eurų siekiantį garantą už esminių sutarties sąlygų nesilaikymą.

Savivaldybė BNS informavo, už atliktus darbus Turkijos kompanijai yra sumokėjusi 8,5 mln. eurų.

„Kayi Construction“: spręsime, kaip pasielgti

„Kayi Construction“ projekto vadovo pavaduotojas Alperas Dedeoglu (Alperas Dedeohlu) BNS sakė, kad informaciją apie nutraukiamą sutartį jis kol kas žino tik iš žiniasklaidos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinau tai iš žiniasklaidos, kol kas negavome oficialios informacijos. Manau, greitai ją gausime, nes matau šią žinią daugelyje kanalų“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Dedeoglu, ką daryti toliau bus sprendžiama pasitarus su bendrovės vadovybe.

„Žiūrėsime, koks bus kitas žingsnis“, – sakė Turkijos bendrovės atstovas.

Jo teigimu, darbai stadione paskutiniu metu nebuvo vykdomi dėl problemų su projektu.

„Susitikome su savivaldybės atstovais praėjusią ir šią savaitę, žinome problemas. Be to, prieš dvi dienas darbus sustabdėme, nes buvo problemų su techniniu projektu“, – teigė A. Dedeoglu.

Naują rangovą tikisi rasti per kelis mėnesius

Planuota, kad stadionas bus pabaigtas jau šių metų pavasarį, tačiau paaiškėjus, kad teks griauti ir iš naujo statyti dalį pertvarų, darbai užtruko, tikėtasi, kad juos pavyks baigti šiais metais.

REKLAMA

Savivaldybės duomenimis, kol kas atlikta tik apie ketvirtadalis viso darbo: baigta griauti senąsias stadiono konstrukcijas, išvedžiotos inžinerinės komunikacijos, pradėta statyti požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, VIP tribūnos.

„Turkų kompanijos negebėjimas valdyti vykstančių procesų darė tiesioginę įtaką statybų tempui. Apmaudu, kad dėl to gaištamas brangus laikas, todėl laukti ilgiau nebėra jokių galimybių. Tikimės, kad naujasis rangovas likusius darbus atliks ne tik kokybiškai, bet ir kaip įmanoma greičiau“, – sako Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Nutraukus sutartį bus skelbiamas naujas rangos darbų konkursas. Stadiono rekonstrukciją užbaigsiančią įmonę po sutarties nutraukimo tikimasi surasti per keletą mėnesių.

REKLAMA

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos sutartį su Turkijos statybų bendrove „Kayi Construction“ Kauno savivaldybė pasirašė 2018 metų birželį, jos vertė siekė 34,95 mln. eurų.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., o visos tribūnos bus uždengtos stogu.

Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų