REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje būtina iš esmės įvertinti galimą aplinkos taršą, teigia prezidentas Gitanas Nausėda, po ekologinio incidento Klaipėdoje reikalaujantis pareigūnų ir aplinkos ministro atsakomybės. 

„Pirmiausia turime apsivalyti nuo nesąžiningų Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų, jeigu tokių yra, – o tokių, matyt, yra ir galbūt ne vienas, ir daryti labai aiškias išvadas. Tai štai šitos negerovės turi būti keliamos į viešumą“, – interviu LRT radijui ketvirtadienį sakė G. Nausėda. 

Pasak jo, šalies aplinkos apsaugos padėtis yra netoleruotina. 

„Reikia neapsiriboti vien konkrečiu Klaipėdos atveju, dabar jau reikia atlikti labai aiškią analizę visoje Lietuvoje, kas vyksta su mūsų gamta, miškais, potencialiomis „bombomis“, kurias randame apsilankę įvairiuose Lietuvos regionuose. Neseniai lankėmės Utenoje – dar vienas cheminių atliekų sandėlis, kuris yra kaip savotiška „bomba“, kuri gali bet kuriuo metu sprogti“, – kalbėjo prezidentas.  

Klaipėdos prokurorai antradienį pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Grigeo Klaipėda“ veiklos – teigiama, kad įmonė nevalytas nuotekas į Kuršių marias galėjo leisti specialiai tam sumontuotu aplinkvamzdžiu, žala aplinkai gali siekti „dešimtis milijonų“ eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis irgi pastebi problemų

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad analogiškų situacijų, kaip išaiškėjusi tarša Klaipėdoje, kaip manoma, sukelta „Grigeo Klaipėda“ nuotekų, gali būti ir kituose Lietuvos miestuose.

REKLAMA

„Tikrai tai nėra, matyt, vienintelė įmonė, nes tokių problemų mes turime ne tik Klaipėdoje. Tame pačiame Vilniuje – ir kvapai, ir Neris atrodo po valymo įrenginių labai dažnai kvepianti. Bet ir pačiam teko skambinti, ir bendruomenei kreiptis – viskas tvarkoj, taip turi būti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

„Manau, kad kiekviename iš miestų mes rastume analogiškas situacijas“, – pridūrė jis.

S. Skvernelio teigimu, sunku patikėti, jog taip ilgai vykdytos taršos atsakingos institucijos galėjo nepastebėti.

„Jeigu tikėti tais duomenimis, aišku, jie yra pirminiai, be abejo, bus patvirtinti arba paneigti, kad nuo 2012 metų visa tai vyksta, tai turbūt kalbėti apie tai, kad negalėjo rasti, būtų labai sudėtinga. Matyt, nenorėjo rasti“, – svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak premjero, čia yra ir priežiūros problemų, nes turėtų būti kontroliuojama ne tik išvalomų nuotekų kokybė, bet ir skaičiuojama, kiek nuotekų įmonėje pagal jos gamybos apimtis turėtų būti.

Pasak premjero, prie problemų Klaipėdoje sprendimo svariai prisidėjo aktyvūs klaipėdiečiai.

„Bendruomenė visą laiką tuos klausimus kėlė, bet kartais – aš ir vakar pasakiau po posėdžio, kad jų versijos kai kurios atrodė sunkiai tikėtinos, kad taip galima XXI amžiuje, socialiai atsakingam verslui, kuris irgi reklamuojasi, remia politines partijas, ir panašiai, atskirus asmenis, taip elgtis“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų