REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas svarbiausių 2020 m. politinių įvykių Lietuvoje yra spalį vykstantys Seimo rinkimai. Kartu tai ir viena didžiausių šių metų politinių intrigų – kas šaus pergalės šampaną ir užsitikrins valdžią artimiausiems ketveriems metams, o kam teks nuryti skaudų pralaimėjimo kartėlį. Naujienų portalas tv3.lt nusprendė paklausti dabartinių Seimo narių, kam jie prognozuoja pergalę artėjančiuose rinkimuose.

Vienas svarbiausių 2020 m. politinių įvykių Lietuvoje yra spalį vykstantys Seimo rinkimai. Kartu tai ir viena didžiausių šių metų politinių intrigų – kas šaus pergalės šampaną ir užsitikrins valdžią artimiausiems ketveriems metams, o kam teks nuryti skaudų pralaimėjimo kartėlį. Naujienų portalas tv3.lt nusprendė paklausti dabartinių Seimo narių, kam jie prognozuoja pergalę artėjančiuose rinkimuose.

REKLAMA

Paskutiniais „Vilmorus“ darytos apklausos duomenimis, didžiausią rinkėjų pasitikėjimą šiuo metu turi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratai (TS-LKD). Šios partijos populiarumas siekia 16,9 proc. Antrojoje vietoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), kurią palaiko 11,9 proc. rinkėjų. Trečioji – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), jos reitingas siekia 9,2 proc., 8,3 proc. palaikymą turi Darbo partija.

Pergalę žada konservatoriams

TS-LKD narys Jurgis Razma tvirtino, kad sociologinės apklausos aiškiai atsako, kas laimės 2020 m. Seimo rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų Tėvynės sąjungos sąrašas tikrai daugiausiai gaus. Manau, kad žymiai geriau turėtume pasirodyti ir vienmandatėse apygardose. Aš tikiuosi, kad ta persvara bus pakankamai ryški, lyginant su kitų partijų gautais mandatais, nes to reikia norint turėti stabilią daugumą“, – sakė J. Razma.

REKLAMA

Politiko nuomone, konservatoriai turėtų iškovoti keliolika mandatų daugiau nei 2016 m. rinkimuose. Tuomet TS-LKD laimėjo 31 mandatą.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas naujienų portalui tv3.lt teigė, kad rinkimus laimės konservatoriai ir gaus nuo 35 iki 40 vietų parlamente. Savo partijos šansus politikas vertino kiek kukliau, tačiau mano, kad socialdemokratai gerokai padidins dabar turimas pajėgas Seime ir iškovos 25–30 vietų.

Socialdemokratų šansus geriau už A. Salamakiną vertina Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas. Politiko nuomone, socialdemokratai iškovos 33 mandatus, tačiau nuo jų nedaug atsiliks konservatoriai, kurie, liberalo nuomone, laimės 30 vietų. O kaip E. Gentvilas vertina savo partijos šansus rinkimuose?

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nemažiau nei 2016 metų rinkimuose, kai laimėjome 14 mandatų. Tikrai nespėliosiu, kiek vienmandatėje, kiek daugiamandatėje, bet tą patį ar panašų skaičių tikimės gauti. Kaip matote, nesergu kažkokiomis super optimistinėmis prognozėmis, tačiau sunkiausias laikas mums tikrai praėjęs“, – įsitikinęs E. Gentvilas.

„Rinkėjai neabejotinai visus mandatus iškovos“, – juokavo valstiečių frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Politikė nepanoro spėlioti, kuri partija iškovos daugiausiai vietų po spalį vykstančių rinkimų.

„Laimės rinkėjai, kurie visada laimi. Tai yra jų pasirinkimas ir visi politikai turi atsiduoti į jų rankas“, – naujienų portalui tv3.lt teigė A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu juokais, tai galima sakyti, kad tikrai mes iškovosime daugiausiai mandatų“, – kalbėjo neseniai prie Darbo partijos prisijungęs Mindaugas Puidokas.

Anot Seimo nario, pirmajame ture daugiausiai balsų turėtų gauti konservatoriai ir darbiečiai. Antrojo turo rezultatus, M. Puidoko nuomone, prognozuoti daug sudėtingiau.

„Antrąjį turą laimės ta politinė jėga, kuri turės subūrusi stipriausią vienmandatininkų komandą. O kuri partija tai bus, neaišku“, – sakė politikas.

Darbiečiai kils it feniksas

Prieš 2020 m. spalį prie rinkimų starto linijos stos ne tik dabar parlamente esančios partijos, bet ir anksčiau Seimo narių turėjusios ar naujai susikūrusios politinės jėgos.

REKLAMA

Įvairių įmonių daromose visuomenės nuomonių apklausose gerus rezultatus rodo Darbo partija, į kurią sugrįžo jos idėjinis lyderis Viktoras Uspaskichas, politinė jėga prisiviliojo ir į Seimą su valstiečiais patekusį M. Puidoką.

Naują puslapį verčia ir Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija, kuri prie pavadinimo pridėjo žodžius „Gerovės Lietuva“. Centristai savo gretose turi kelis kartus pakartotiniuose Seimo rinkimuose laimę bandžiusį žurnalistą ir televizijos prodiuserį Kristupą Krivicką, žurnalistę Rūtą Janutienę, buvusį užsienio reikalų ministrą, ekonomistą Povilą Gylį ir vaikų atėmimo dramoje išgarsėjusią Eglę Kručinskienę.

REKLAMA

Iš konservatorių pasitraukęs Rimantas Jonas Dagys kuria Krikščionių sąjungą „Santarvei ir gerovei“, dalis atskilusių tvarkiečių kartu su Arvydu Juozaičiu steigia partiją „Santalka Lietuvai“, Vytautas Radžvilas ir Vytautas Sinica kviečia prisijungti prie partijos „Nacionalinis susivienijimas“.

Likusi dalis tvarkiečių jungiasi su Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais) bei Artūro Paulausko judėjimu ir žada šturmuoti rinkimus su pavadinimo dar neturinčia nauja partija.

Liberalų sąjūdį palikusi Seimo narė Aušrinė Armonaitė kartu su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi įkūrė naują liberalią politinę jėgą – Laisvės partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar sunku pasakyti, kokių čia naujų partijų atsiras. Iki rinkimų dar gali atsirasti kažkas, ar kas susijungti. Ko gero, Darbo partija atrodo geriausiai, paima tam tikrą nusivylusių valstiečiais elektoratą“, – svarstė J. Razma.

Socialdemokratas A. Salamakinas mano, kad Darbo partija laimės apie 15 vietų Seime, sėkmingus rinkimus darbiečiams numato ir A. Širinskienė.

E. Gentvilas teigia, kad darbiečiai susirinks dalį valstiečių elektorato ir perkops Seimo rinkimų barjerą. Tačiau, kam iš naujai susikūrusių partijų geriausiai seksis rinkimuose, politikos veteranas nesiėmė spėlioti.

„Ką pavyks sukurti Radžvilui, Juozaičiui, Dagiui... Tai Albiono ūkas gaubia“, – sakė E. Gentvilas.

REKLAMA

Buvusios bendrapartietės A. Armonaitės Laisvės partijos šansus E. Gentvilas vertino atsargiai. Pasak jo, jei bus įvesta žemesnė 3 proc. rinkimų kartelė, tai Laisvės partija gali iškovoti vietų Seime, bet jei bus paliktas dabar galiojantis 5 proc. barjeras, tai E. Gentvilas Laisvės partijos parlamente po 2020 m. spalio nemato.

M. Puidokas mano, kad geriausiai iš naujųjų partijų seksis A. Juozaičio vadovaujamai „Santalkai Lietuvai“.

Valstiečių banga nenuplaus Lietuvos

2016 m. rinkimuose vieną didžiausių pergalių per atkurtos Lietuvos nepriklausomybės istoriją iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. 56 mandatus iškovoję valstiečiai per daugiau nei trejus kadencijos metus barstė savo populiarumą ir pagal visuomenės nuomonės apklausas tokios įspūdingos pergalės artėjantį spalį neturėtų tikėtis.

REKLAMA

„Čia nėra taip paprasta prognozuoti. Mėginčiau spėti, kad galėtų būti bent dvigubai ar dar mažiau nei per praėjusius rinkimus“, – 2016 m. Seimo rinkimų nugalėtojų likimą po artėjančių Seimo rinkimų spėjo konservatorius J. Razma.

A. Salamakinas prognozuoja, kad valstiečiai su Darbo partija dalinsis 3-4 vietą Seimo rinkimuose.

„2016 metais buvo ta banga, kurios nebuvo įmanoma nuslopinti. Ką bebūtų kėlę vienmandatėje valstiečiai, vis tiek būtų laimėję. Dabar tos bangos nebus“, – sakė socialdemokratas.

E. Gentvilas teigė, kad daug kas priklausys, ar rinkimuose kartu su valstiečiais dalyvaus premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei Skvernelis eis su Karbauskiu kartu, tai, žinoma, jų geresnis rezultatas būtų. Bet tikrai nebus toks, koks buvo 2016 metais“, – samprotavo liberalas.

Iš valstiečių gretų kadencijos metu pasitraukęs M. Puidokas svarstė, kad buvę jo bendražygiai rinkimuose gaus apie 10–12 proc. rinkėjų balsų. Seimo nario nuomone, valstiečių rezultatas bus labai priklausomas nuo vienmandačių apygardų.

„Labai sudėtinga žinoti, kaip valstiečių vienmandatininkai dirbo savo apygardose ir kaip tą betarpišką kontaktą su rinkėjais jie sugebėjo susikurti. Laimėti vienmandatėse padės tik ketverių metų darbas ir žmonių palaikymas. Jei palaikymą sugebėjo užsidirbti, tai laimės, jei ne, tai bus sunku“, – buvusių bendražygių šansus vertino M. Puidokas.

REKLAMA

Ramūno Karbauskio dešiniąja ranka dažnai vadinama A. Širinskienė nesitiki, kad valstiečiai pasieks panašų ar net geresnį rezultatą rinkimuose kaip 2016 metais. Tačiau dėl savo partijos gerų rezultatų politikė jaučiasi rami.

„Matydama situaciją ir jausdama žmonių nuotaikas turiu viltį ir esu įsitikinusi, kad LVŽS turėtų būti valdančiojoje koalicijoje po kitų Seimo rinkimų“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Seimo rinkimai planuojami spalio 11 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų