REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauji metai – nauji mokesčiai ir išmokos gyventojams. TV3 žiniose – pagrindinė informacija, kokie gi pokyčiai laukia šiais metais – kiek piniginės pilnės, o gal atvirkščiai – didės išlaidos? Ekspertai sako, kad geresnio gyvenimo proveržio šie metai neatneš, o įsisenėjusios nelygybės problemos taip ir lieka neišspręstos.

Nauji metai – nauji mokesčiai ir išmokos gyventojams. TV3 žiniose – pagrindinė informacija, kokie gi pokyčiai laukia šiais metais – kiek piniginės pilnės, o gal atvirkščiai – didės išlaidos? Ekspertai sako, kad geresnio gyvenimo proveržio šie metai neatneš, o įsisenėjusios nelygybės problemos taip ir lieka neišspręstos.

REKLAMA

Nuo sausio 1 d. Lietuvoje keičiasi ir įstatymai, o jie turės įtakos ir daugelio tautiečių piniginėms. O skaičiai rodo, kad didžiausia realia suma tos piniginės papilnės uždirbantiems minimalią algą. Į rankas suma didėja 41 euru ir pasieks 437 eurus.

30-čia eurų didėja ir vidutinė senatvės pensija, dabar ji sieks 375 eurus. Valstybės tarnautojams, politikams, teisėjams, priklausomai nuo koeficiento, algos didėja nuo keliolikos iki beveik 100 eurų. Po ilgų diskusijų ir rietenų 10 eurų, iki 60-ies, didėja vaiko pinigai. Gausioms, nepasiturinčioms ar neįgalų vaiką auginančioms šeimoms suma bus dar didesnė – 100 eurų.

Automobilių mokestis

Tačiau yra ir pakeitimų, dėl kurių pajamos gali sumažėti. Ne iš karto, nuo liepos, įvedamas garsusis automobilių registracijos mokestis, kuris, priklausomai nuo automobilio išmetamo teršalų kiekio, sieks nuo keliolikos iki 540 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Gerokai sumažinama nekilnojamojo turto mokesčio kartelė. Iki šiol mokestį reikėjo mokėti 220-ies tūkstančių eurų vertės būstą turintiems asmenims, nuo šiol mokesčio riba – 150 tūkstančių eurų asmeniui.

REKLAMA

Benzinas, dyzelinas

Brangsta ir benzinas bei dyzelinas – maždaug keturiais centais litrui. Kiek vėliau, nuo kovo, akcizai bus didinami ir stipriajam alkoholiui, dėl ko puslitris degtinės brangs 45 centais, ir tabako gaminiams – cigarečių pakelis nuo pavasario kainuos 15 centų brangiau. Taigi, pasak ekonomistų, šiokį tokį pajamų augimą statistinė šeima pajus, tačiau nedidelį.

„Vidutines pajamas gaunanti dviejų asmenų šeima, auginanti du vaikus, dėl didėjančio NPD ir didesnių vaiko pinigų, jų pajamos per mėnesį padidėja maždaug 40 eurų. Tai visai neblogai. Tuo pačiu metu, aišku, atsiranda papildoma mokestinė našta dėl didesnių akcizų alkoholiui, tabakui, tos išlaidos galėtų padidėti“, – sako ekonomistas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, nuolatinis akcizų didėjimas vertinamas nevienareikšmiškai.

„Jeigu alkoholio ir tabako suvartojimas mažėja – viskas gerai, tikslai pasiekiami. Problema yra, jeigu legaliai vartojamą produkciją pakeičia nelegali, kontrabandinė. Cigarečių kontrabanda išlieka gan stabili, siekia apie 20 proc., ji dar aukštoka“, – pasakoja N. Mačiulis.

Naikinama dalis verslo liudijimų. Statybininkai, auklės, autoservisų savininkai nuo šiol turės išsiimti individualios veiklos pažymas. O dalis verslo liudijimų dar ir brangsta. Ekspertai mano, kad tai gali paskatinti žmones slėpti pajamas.

„Kaip dabar mes apsaugosim Lietuvos biudžetą nuo šešėlinės veiklos? Jeigu didinsim kontrolę ir baudas – tai nėra kelias“, – teigia sociologas Boguslavas Gruževskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didėja ir mokesčiai uždirbantiems daugiausia pajamų. Tačiau tokių žmonių ratas labai siauras. Gyventojų pajamų mokestis nuo 27-ių procentų iki 32-iejų didinamas tiems, kurie į rankas per mėnesį uždirba daugiau kaip 5,5 tūkstančio eurų.

Tai reiškia, kad net iš trijų svarbiausių valstybės vadovų didesnį mokestį mokės tik prezidentas, uždirbantis arti 6000 eurų. Ekspertai sako, kad valstybės biudžetui tokie nedrąsūs sprendimai jokios reikšmingos įtakos neturės. Lygiai taip pat jie nesumažins ir didžiausio Lietuvos skaudulio – turtinės nelygybės.

„Pokyčiai yra labiau kosmetiniai. Taip, jie duoda naują kryptį, kokybę, bet didesnio poveikio kalbant apie skurdo mažinimą, nelygybės mažinimą, šitų mokesčių pagalba nepasieksime“, – kalbėjo B. Gruževskis.

REKLAMA

„Kartais milijoną ar daugiau pajamų gaunantys gyventojai gali sumokėti mažesnį GPM tarifą negu moka vidutinį darbo užmokestį gaunantis samdomas darbuotojas. Šiam fronte nieko per daug neįvyko. Reikėtų ateityje iškelti tą diskusiją, ar visos lengvatos yra pagrįstos“, – mano N. Mačiulis.

Taip pat ekspertai kritikuoja chaotišką pačių mokesčių priėmimą. Tam, kad verslas galėtų pasiruošti, mokesčiai neturėtų būti keičiami likus vos porai savaičių iki įsigaliojimo. Tarkim, jau nuo šios dienos trejiems metams įvedamas ir bankų pelno mokestis, tačiau asociacija tikina, kad tai prieštarauja Konstitucijai, taigi bus įsivelta į teisinius ginčus.

Remiantis prognozėmis, vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje ir toliau turėtų augti septyniais procentais, taigi, daugiau nei brangs produktai. Manoma, kad infliacija šiemet sieks daugiau kaip du procentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų