REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Švietimo įstatymo pataisos dėl mokymo namuose, BNS pirmadienį informavo Prezidentūra.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Švietimo įstatymo pataisos dėl mokymo namuose, BNS pirmadienį informavo Prezidentūra.

REKLAMA

Pagal Seimo priimtas pataisas, vaikus namuose bus galima mokyti nuo kitų metų rugsėjo.

Pasirinkus ugdymąsi šeimoje, vaiko iki 14 metų tėvai, globėjai, rūpintojai arba vaikas nuo 14 iki 18 metų su pasirinkta mokykla sudarys mokymo sutartį.

Ugdantis šeimoje įgytas išsilavinimas prilyginamas mokykloje įgytam išsilavinimui.

Įstatyme numatyta, kad mokykla privalės patikrinti ugdymosi šeimoje sąlygas. Ji taip pat turės įvertinti vaiko brandos ir žinių lygį.

Mokykla, su kuria sudaryta mokymo sutartis, turės konsultuoti mokinius, aprūpinti mokomąja medžiaga, periodiškai vertinti mokymosi pažangą ir pasiekimus, socializacijos poreikio užtikrinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūros Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė pabrėžė, kad šių pataisų įgyvendinimo kokybę lems poįstatyminiai teisės aktai. Jų priėmimo procesus Prezidentūra žada atidžiai stebėti.

REKLAMA

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, rengdama teisės aktus, privalo numatyti ir įtvirtinti nuostatas, užtikrinančias geriausių vaiko interesų pirmenybės ir vaiko teisių apsaugos principų laikymąsi“ , – BNS perduotame komentare teigė prezidento patarėja.

Anot jos, į šį procesą turi būti įtrauktos visos suinteresuotos organizacijos, institucijos, socialiniai partneriai: neįgaliuosius vienijančios bendruomenės, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, mokyklų steigėjai, kiti.

„Jų dalyvavimas padėtų teisės aktuose sudėti reikiamus saugiklius, užtikrinančius ugdymo šeimoje kokybę, švietimo pagalbos prieinamumą ir pilnavertiškumą“, – tvirtino S. Šulcė.

Jos  teigimu, ministerija taip pat turi numatyti ir įteisinti procedūras, kaip bus atsižvelgta į paties vaiko nuomonę pasirenkant ugdymo formas, nustatyti tėvų ir ugdymo įtaigų atsakomybes, tvarkas ir procedūras kas, kada ir kaip užtikrina ugdymą šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų