REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daliai tvarkiečių pasiskundus, kad netenkinami jų pareiškimai dėl išstojimo iš partijos, teisingumo ministras inicijuoja įstatymo pataisas.

Daliai tvarkiečių pasiskundus, kad netenkinami jų pareiškimai dėl išstojimo iš partijos, teisingumo ministras inicijuoja įstatymo pataisas.

REKLAMA

„Pastaruoju metu politinėje visuomenėje iškilo problema, kad galiojantis teisinis mechanizmas gali stabdyti žmogaus valią nutraukti narystę partijoje“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Pagal Teisingumo ministerijos parengtą projektą, siūloma numatyti, kad piliečiui partijos įstatų nustatyta tvarka nutraukus narystę partijoje, jos vadovas arba jo įgaliotas asmuo privalo per 15 dienų pateikti atnaujintą politinės partijos narių sąrašą informacinėje sistemoje. 

Šiuo metu partijos pirmininkas ar jo įgaliotas asmuo turi pareigą atnaujinti partijos sąrašą tik du kartus per metus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jokie vidiniai partiniai konfliktai neturi sudaryti dirbtinių kliūčių, norint realizuoti teisėtus politinius lūkesčius“, – ministerijos pranešime cituojamas E. Jankevičius.

REKLAMA

Įstatyme taip pat siūloma numatyti teisę Teisingumo ministerijai, gavus asmens prašymą dėl išstojimo, išbraukti jį iš politinės partijos narių sąrašo, kuris tvarkomas informacinėje sistemoje. 

Elektroniniu būdu per Politinių partijų sąrašų narių informacinę sistemą pateiktas prašymas nutraukti narystę politinėje partijoje būtų prilyginamas išstojimui iš partijos įstatų nustatyta tvarka. 

Naują partiją kuriantis Seimo narys Vytautas Kamblevičius teisingumo ministrui apskundė „Tvarkos ir teisingumo“ vadovybę, kad ši blokuoja narių išėjimą, jog šie negalėtų tapti naujos politinės jėgos steigėjais.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės jau mėnuo-du parašę pareiškimus išeiti iš partijos, bet jie („Tvarkos ir teisingumo“ vadovai – BNS) nedaro jokių veiksmų“, – praėjusią savaitę BNS sakė V. Kamblevičius.

Jo duomenimis, tokiu būdu apie 250 žmonių prieš savo valią dar laikomi „Tvarkos ir teisingumo“ nariais.

„Kadangi tie žmonės kreipėsi į mus, aš pats kreipiausi į Remigijų (Žemaitaitį), į (Almantą) Petkų, šie pasakė, kad čia mūsų reikalas, kad iki kovo 1 dienos juos išregistruos“, – tvirtino V. Kamblevičius.

„Jie žino, kad mes sausio 25 dieną ruošiame naujos partijos įkūrimą, jie blokuoja šitų žmonių įstojimą į naują partiją. Faktiškai jie pažeidžia žmogaus konstitucines teises“, – piktinosi parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Kamblevičius tvarkiečius paliko po konflikto su partijos pirmininku R. Žemaitaičiu dėl to, kaip turėtų būti pertvarkoma ši politinė jėga. Šiuo metu V. Kamblevičius vadovauja Seimo frakcijai „Lietuvos gerovei“. Jam ir dar keliems politikams pasitraukus iš „tvarkiečių“ frakcijos, ši parlamentinė grupė rugsėjį sugriuvo.

V. Kamblevičius su filosofu Arvydu Juozaičiu kuria naują partiją „Santalka Lietuvos gerovei – čia yra Lietuva“.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Seimo narys Remigijus Žemaitaitis BNS savo ruožtu sakė, kad pastaruoju metu partiją paliko apie 120 narių. Dalis jų išsibraukė patys, pasinaudodami elektroninės valdžios galimybėmis, dalies pareiškimai gauti popieriniu pavidalu.

REKLAMA

R. Žemaitaitis patvirtino, kad iš Teisingumo ministerijai pateikto partijos narių sąrašo šie asmenys bus išbraukti iki kitų metų kovo 1 dienos.

„Politinių partijų įstatymas aiškiai reglamentuoja, kada žmogus išeina. Žmogus gali pats užpildyti anketą per elektroninės valdžios vartus (...) Kovo 1 dienai mes teiksime Teisingumo ministerijai duomenis“, – BNS sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų