REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojai nesiliauja stebėtis į jų kabinetus skubančiomis nuo įvairaus plauko specialistų teikiamų grožio paslaugų nukentėjusiomis arba netinkamai namines priemones naudojančiomis dailiosios lyties atstovėmis. Įvairios alerginės reakcijos, infekcija, nudegintas veidas – ne vienintelės specialistų vardijamos minėtųjų grožio paslaugų pasekmės.

Gydytojai nesiliauja stebėtis į jų kabinetus skubančiomis nuo įvairaus plauko specialistų teikiamų grožio paslaugų nukentėjusiomis arba netinkamai namines priemones naudojančiomis dailiosios lyties atstovėmis. Įvairios alerginės reakcijos, infekcija, nudegintas veidas – ne vienintelės specialistų vardijamos minėtųjų grožio paslaugų pasekmės.

REKLAMA

Gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė įspėjo, kad bet kokia procedūra, intervencija, kur yra naudojamos adatos ar koks kitas aparatas, kuriuo pažeidžiama oda, jos paviršius, iškart yra tiesus kelias įvairioms komplikacijoms.

„O jų gali pasitaikyti įvairiausių – alerginės reakcijos, kraujosruvos, patekti infekcija, jau nekalbu apie kraujagyslių okliuziją (užsikišimą ir audinių nekrozę). Be to, nereikia pamiršti ir apie vėlyvąsias pasekmes – gali formuotis randai, žaizda prastai gyti, atsirasti pigmentinės dėmės, tame plote išlikti ilgalaikis jautrumas“, – aiškino gydytoja.

Pašnekovė pabrėžė, kad renkantis bet kokias grožio paslaugas žmogus privalo domėtis, kas jas atlieka, ar turi tam licenciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Tą šiandien paprasta patikrinti ir internete. Visgi realybė tokia, kad įvairiausias grožio procedūras šiandien atlieka visi, kas turi noro, net paprasčiausioje kirpykloje. Tačiau tokioje vietoje atliekamos medicininės procedūros nėra niekaip suderinamos nei su saugumu, nei legalumu, nei žmogaus sveikata. Tad jei einama į kirpyklą ir už kokios pertvarėlės dar kažkas suleidžiama į veidą, sunku tikėtis, kad tai bus saugu“, – pabrėžė A. Dumbliauskienė.

REKLAMA

Ji atkreipė dėmesį, kad yra labai griežti kriterijai, kas kokias grožio procedūras turi teisę atlikti.

„Pradėkime nuo to, kad su botulinu ir plazma (vadinamąja PRP procedūra) gali dirbti tik gydytojai. Ir daugiau jokių išvedžiojimų negali būti – baigė kursus, nebaigė, jas griežtai gali atlikti tik gydytojas.

Toliau yra tokios procedūros kaip mezoterapija. Atrodo, paprasta procedūra – tereikia tik bakstelėti adatėle. Tačiau net paprastai mezoterapijai atlikti yra būtinas medicininis išsilavinimas. Ir jokie kosmetologijos kursai čia nepadės“, – kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ji atkreipė dėmesį į preparatų, su kuriais yra atliekama viena ar kita procedūra, kokybę.

„Paprastai koks specialistas bebūtų, jis tariasi su pacientu, parodo preparato, kurį naudoja, dėžutę, kaip ją atidaro, pasako pavadinimą. Po procedūros duoda grožio pasą, kur įklijuojamas numeris preparato, su kuriuo buvo daroma procedūra.

Tai reikalinga tam, kad būtų galima atsekti produktą, jei buvo kažkokia gamintojo klaida. Todėl labai svarbu rinktis sertifikuotus preparatus, o ne įsigyti iš kažkur, kur preparatas gal pigesnis ar kažkuriai draugei patiko. Vertėtų įsidėmėti, kad net paprasčiausias kremas, parsisiųstas iš neaiškios kompanijos, gali sukelti alergines reakcijas. Jau nekalbu apie tai, kad bet koks adatinis prietaisais turi būti sertifikuotas“, – pabrėžė A. Dumbliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu gydytoja neslėpė, kad ir daug patirties turintys profesionalai nėra apsaugoti nuo galimų komplikacijų, tačiau pabrėžė, kad jie bent jau žino, kaip tokiais atvejais suteikti pagalbą.

„Juo labiau nereikia pamiršti pacientų individualumo ir įvairių kitų niuansų, dėl ko gali nutikti nenumatyta organizmo reakcija. Vis dėlto ir įvykus komplikacijoms gydytojas yra informuotas, kokių priemonių turėtų imtis. Čia pirmųjų minučių veiksmai yra labai svarbūs, o kai su tuo susiduria nepatyręs žmogus, jis nežino algoritmo“, – pastebėjo ji.

Kas nukenčia dažniausiai?

Paklausta, kas dažniausiai „nusvyla“ namuose atlikdami grožio procedūras, gydytoja pirmiausia išskyrė jauno amžiaus paneles.

REKLAMA

„Nukenčia jaunos mergaitės, dar paauglės, linkusios vadovautis draugių patarimais, prisižiūrinčios įvairių vaizdelių internete. Čia didžiausi kaltininkai būna nepasveriama rizika arba elementarių žinių trūkumas“, – sakė A. Dumbliauskienė.

Kalbėdama apie rimtesnes procedūras ji atkreipė dėmesį ir į vyresnes moteris, kurios labiau linkusios eksperimentuoti dažnai veikiamos finansinių sumetimų.

„Viena tokių išbandomų procedūrų – hialurono užpildo leidimas. Tuomet yra naudojamas hialuronas, kuris skirtas formavimui, užpildymui. Jis ilgai išsilaiko veide – ar tai būtų lūpų putlinimas, ar skruostų apimties didinimas, ar raukšlių užpildymas.

REKLAMA

Kadangi tai yra klampus hialurono preparatas, jį leidžiant reikia išmanyti žmogaus anatomiją, kraujagyslių, nervų padėtį, koks reikiamas gylis. Beje, net ir turint idealias anatomines žinias gali būti kiekvieno žmogaus individualūs ypatumai, nulemiantys nenumatytą komplikaciją.

Didžiausia galima komplikacija – kraujagyslės užsikimšimas, kas sukelia audinių nekrozę, ta vieta realiai „sugriūna“, atsiranda didžiulis randas, o tai jau yra grėsminga situacija. Nors nuo to nėra apsaugotas ir profesionalas, tačiau tam nutikus jis gali skubiai suleisti atitinkamų preparatų“, – aiškino gydytoja.

Anot jos, kai žmogus eina „pasipūsti“ lūpų, „pasitempti“ veidą, jam tai skamba labai paprastai, tačiau po visu tuo slypi pavojingi momentai, ir daugelis nežino, neįvertina, kokio rimtumo intervencija vyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau net nekalbu apie estetinio pobūdžio komplikacijas – asimetrišką veidą, kreivas lūpas ir panašiai. Šie dalykai su laiku susitvarko.

Manikiūro salone – grybelio ir hepatito rizika

Gydytoja neslėpė, kad vis tenka išvysti pacienčių su įvairiomis grožio procedūrų pasekmes.

„Kartais išties neatsistebi žmonių drąsa – nusipirko moteris kažkokį rūgštinį preparatą, visa sutino, atsirado baisus nudeginimas, nes odos tipas visai netiko tokiam preparatui. Ir vietoj odos skaistumo, lygumo savaitei gavo veido nudegimą su visomis pasekmėmis“, – apgailestavo A. Dumbliauskienė.

Ji pridūrė, kad tenka išvysti ir pacienčių, kurioms alergija atsirado, pavyzdžiui, dėl priklijuojamų blakstienų nešiojimo.

REKLAMA

„Kalbant apie tai, kas priklijuota – blakstienas, nagus – visada pirmiausia yra higienos, sterilumo, saugumo klausimas. Gali būti puiki salono aplinka, bet jei specialistas neturi bazinių žinių, higienos įgūdžių ir įrankių nesterilizuoja, atsiranda puiki terpė tiek grybeliui, tiek tokiems pūlingų infekcijų sukėlėjams kaip auksinis stafilokokas atsirasti. Jau nekalbu, kad pažeidus odą manikiūro metu nesteriliu įrankiu, iškyla hepatito B rizika“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų