REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja naujos detalės apie sostinėje šalia atliekų konteinerio su virkštele paliktą naujagimę. Mergaitės sveikatos būklę stebintys medikai pasakoja, kad naujagimė į jų rankas pateko visiškai sušalusi. Ar išmesta lauk ir į mirtiną pavojų patekusi mergaitė grįš pas 34-ių metų mamą spręs Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba.

Aiškėja naujos detalės apie sostinėje šalia atliekų konteinerio su virkštele paliktą naujagimę. Mergaitės sveikatos būklę stebintys medikai pasakoja, kad naujagimė į jų rankas pateko visiškai sušalusi. Ar išmesta lauk ir į mirtiną pavojų patekusi mergaitė grįš pas 34-ių metų mamą spręs Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba.

REKLAMA

Naujagimė mergaitė su virkštele šalia daugiabutyje įrengto atliekų konteinerio sostinėje, Taikos gatvėje, rasta pirmadienį apie 18 valandą. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai greitai aptiko ir mergaitę galimai išmetusią 34 metų mamą. Ji rasta paprasčiausiai pasekus kraujo pėdsakais, netoli įvykio vietos, to pačio pastato bute. Tiek, pagimdžiusią moterį, tiek naujagimę pareigūnai perdavė medikams. Gyva, bet stipriai sušalusi mergaitė atsidūrė Santaros vaikų ligoninėje.

Naujagimis maždaug valandos amžiaus buvo atvežtas labai sušalęs, kūno temperatūra buvo neišmatuojama, mūsų skyriuje buvo suteikta visa reikiama skubi pagalba, atlikti tyrimai, reikiami skiepai. Suteiktas gydymas“, – sako gydytoja neonatologė Rasa Garunkštienė.

REKLAMA
REKLAMA

 Anot medikų, tai, kad šalia šiukšlių konteinerio mergaitė liko gyva – stebuklas. Esą tokia oro temperatūra naujagimei mirtina:

„Tokiomis, kokiomis buvo jis, negali ilgai išbūti. Temperatūra buvo neišmatuojama, ji buvo mažesnė negu 32 laipsniai.“

REKLAMA

Šiandien mergaitės gyvybei pavojus jau nebegresia. Medikai aiškina, kad ji gimė sveika, išnešiota:

„Būklė yra pagerėjusi. Gydymo intensyvaus nereikia. Vaikas jaučiasi gerai, pavojaus nėra. Maitinamas, sušilęs, rėkia.“

Dėl pasikėsinimo nužudyti pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Prokurorai kol kas sprendžia, ar verta kreiptis į tesimą dėl kardomosios priemonės skyrimo naujagimės motinai. Į įvykio aplinkybes taip pat gilinasi Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Mergaitės ateitis visiškai neaiški.

„Be abejo, prioritetas yra vaiko sveikata, o tada įsivertinus šeimos situaciją sprendžiamas tolimesnis vaiko likimas“, – pasakoja Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos specialistai kol kas negali atsakyti, ar vaikas bus grąžintas mamai, kuri bute gyveno kartu su savo tėvais. Esą toks variantas įmanomas, tačiau sprendimas paaiškės tik po išsamaus motinos vertinimo:

„Žinom, kad yra mama, žinom, kad yra tėvai, kol kas neturim informacijos apie tėtį. Prieš gražinant vaiką į šeimą visada yra vertinimas atliekamas. Svarbu įvertinti ir vaiko amžių, tai turi įtakos. Ir šeimos aplinka, galimybės šeimos, tėvų gebėjimai ir įgūdžiai, daug faktorių.“

Specialistai priduria, kad tokios pavojingos krizinio nėštumo baigties buvo galima išvengti, jei motiną supę artimieji ir draugai būtų buvę atidesni:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra krizinio nėštumo centras, kur tikrai gali būti suteikiama savalaikė pagalba. Ta moteris šiuo atveju nebuvo vakuume. Buvo šeimos nariai, buvo kaimynai, buvo bendradarbiai, kurie matė situaciją ir tiesiog galėjo nebūti abejingi, padėti, kritiniu atveju nukreipti į tarnybą.“

Po įvykio kalbinti gimdyvės kaimynai dalinasi savo įžvalgomis apie šalia gyvenusią šeimą:

„Mes taip, kaip kaimynai laiptinės kalbamės. Šeima kaip šeima, ta mergaitė jautėsi šiek tiek tokia. Sveikindavosi, visą kitą. Kad eitų į kairę, ar į dešinę – ne. Kažkur dirbo, labdaros organizacijoje kokioje.“

„Motina yra truputį ne savo prote. O kaip ten, ką aš žinau. Mano žmona, kada gavo čia butą, sakė, kad ji turi pažymą, mama jos turi pažymą, kad ji nesveika ir viskas.“

REKLAMA

„Mes jau žinojom prieš keletą dienų: „A, Jūs laukiat naujagimio? Sako: „Taip.“ Tada aš tik sužinojau, kad ji laukiasi.“

Vaiko teisių apsauga primena, kad vaikų nenorinčios mamos naujagimius gali saugiai palikti gyvybės langeliuose. Anot Santaros vaikų ligoninės medikų, paskutinį kartą išmestas naujagimis pas juos atsidūrė prieš 2 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų