REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol kiekvienas šalies gyventojas gali pasižiūrėti, kurios poliklinikos Lietuvoje veikia efektyviausiai, o kuriose gydytojai dirba prasčiausiai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė Lietuvos gydymo įstaigų reitingą, nuo kurio priklausys ir ligoninių finansavimas. Kuo įstaiga dirba geriau, tuo daugiau pinigų jai skirs valstybė.

Nuo šiol kiekvienas šalies gyventojas gali pasižiūrėti, kurios poliklinikos Lietuvoje veikia efektyviausiai, o kuriose gydytojai dirba prasčiausiai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė Lietuvos gydymo įstaigų reitingą, nuo kurio priklausys ir ligoninių finansavimas. Kuo įstaiga dirba geriau, tuo daugiau pinigų jai skirs valstybė.

REKLAMA

Kiekvienas apsilankymas pas šeimos gydytoją, antibiotikų išrašymo dažnumas ar skiepų skaičius. Pagal šiuos kriterijus šalies poliklinikos, šeimos centrai, šeimos gydytojų kabinetai vertinami kone dešimtmetį, tačiau A. Veryga – pirmasis Sveikatos apsaugos ministras, kuris nusprendė paviešinti vertinimus ir sudaryti gydymo įstaigų reitingą. Jame nuo geriausios iki blogiausios surikiuotos 409 valstybinės ir privačios pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos.

„Tikslai yra keli, pirmiausia tai patys pacientai gali pasižiūrėti į įstaigas, kur jie lankosi ir pažiūrėti, kaip toms įstaigoms sekasi, o kadangi pacientai Lietuvoje yra laisvi rinktis sveiktos priežiūros įstaigą. Jie gali priimti tam tikrus sprendimus, jeigu mato, kad labai nesiseka įstaigai dirbti ir neišeina motyvuotis. Kitas svarbus dalykas patiems medikams ir įstaigų administratoriams – susigaudyti, o kur jie yra“, – sako ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Reitingas skelbiamas Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje. Pirmosiose pozicijose šiuo metu reitinge dominuoja privačios įstaigos. Aukščiausioje vietoje individuali Violetos Talaikienės įmonė Panevėžyje, po ja rikiuojasi Kaune įsikūrusi privati Kalniečių šeimos klinika, ir trečioje vietoje aptinkame pirmąją valstybinę įstaigą – Kaltinėnų pirminės sveikatos priežiūros centrą. Geriausiųjų trisdešimtuke tik dvi vietos atitenka valstybinėms įstaigoms.

REKLAMA

To paties reitingo dugne rikiuojasi trys valstybiniai pirminės sveikatos priežiūros centrai iš Šalčininkų, Lazdijų, ir Skuodo rajonų. Blogiausiai įvertintų centrų trisdešimtuke randame 18 valstybinių ir 12 privačių įstaigų.

„Visada yra paprasčiau tvarkytis mažoje įstaigoje, negu labai didelėje, kaip yra miestų poliklinikos. Tai ir vadybine prasme yra gal sudėtingiau, bet tikrai aš nedėčiau, nedrįsčiau drąsiai teigti, kad privačios geriau tvarkosi“, – pasakoja A. Veryga.

Kuo geresnį pažymį poliklinika ar šeimos gydytojo kabinetas gauna, tuo daugiau valstybė skiria pinigų. Visos šalies gydymo įstaigos vertinimo metu per metus išsidalina 35 milijonus eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pačios geriausios gydymo įstaigos Lietuvoje gali pusantro karto padidinti savo uždirbamas lėšas, jeigu pasiekia maksimalius rezultatus pagal rodiklius“, – teigia Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius.

Daugiausiai pinigų gauna tos poliklinikos, kurios išrašo mažiausiai antibiotikų, paskiepija daugiausiai žmonių, į ligonines nusiunčia mažiausiai pacientų.

„Tai yra tikrieji kokybės rodikliai. Jeigu pacientas yra prižiūrimas, gerai prižiūrimas šeimos gydytojo, tai jis nepatenka į stacionarą, arba rečiau patenka – verta paskatinti šeimos gydytoją. Tas pats su skiepais, jeigu paskiepysim kuo daugiau žmonių, mažiau žmonių susirgs gripu, mažiau bus komplikacijų ir nebus mirčių. Jeigu šeimos gydytojas, pas kurį gydosi vaikai rūpestingiau vertins skirti ar neskirti vaikui antibiotikus, jeigu ten yra tik virusinė infekcija, kuo mažiau jis skiria, tuo mes jį labiau paskatinsim“, – kalbėjo G. Kacevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors reitingo viešinimą palaiko tiek A. Veryga, tiek poliklinikų vadovai, ginčų netrūksta. Pavyzdžiui, skirtingai nei centrų direktoriai, gydytojai norėtų, kad poliklinikas vertintų ir patys pacientai.

„Europos šalyse visur yra skaičiuojama gyventojų nuomonė. Tik tai reikia labai gerai apgalvoti, ko klausti, kaip tas turi būti įvertinama. Į pacientų nuomonę tikrai reikia būtinai atsižvelgti. Tą daro visos Europos šalys“, – sako šeimos gydytoja Aušrinė Kontrimienė.

„Gyventojai negali įvertinti kompetencijos gydytojo, gali išsakyti tik nuomonę dėl bendravimo dėl kitų dalykų. Vertinti gydytojų kompetenciją turi institucijos“, – pasakoja gydytojų vadovų atstovas Kęstutis Štaras.

REKLAMA

Sudarytame reitinge galima pasižiūrėti ne tik kaip sekasi jūsų poliklinikai, bet ir patiems gydytojams. Tiesa, čia konkrečių pavardžių nerasite. Ligonių kasos puslapyje matysite tik gydytojo komandos, kitaip dar vadinamos apylinke, numerį, kurį sužinoję galite lyginti jus aptarnaujančius medikus su kitais specialistais.

Įstaigų reitingavimas pagal pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros gerų darbo rezultatų (GDR) rodiklių reikšmes ir reitingo sudarymo principai skelbiami VLK interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų