REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už verslininkės nužudymą ir kitus nusikaltimus prieš daugiau kaip 20 metų iki gyvos galvos nuteistas Rimantas Alekna triumfuoja. Dar šių metų lapkričio pradžioje Kauno apygardos teismas pakeitė griežčiausią Lietuvoje įmanomą bausmę į terminuotą laisvės atėmimą 7 metams.

Už verslininkės nužudymą ir kitus nusikaltimus prieš daugiau kaip 20 metų iki gyvos galvos nuteistas Rimantas Alekna triumfuoja. Dar šių metų lapkričio pradžioje Kauno apygardos teismas pakeitė griežčiausią Lietuvoje įmanomą bausmę į terminuotą laisvės atėmimą 7 metams.

REKLAMA

O po dar vieno skundo, Lietuvos apeliacinis teismas sutiko su R. Aleknos argumentais ir paskirtą bausmę sušvelnino jau tik iki 5 metų. Būtent tiek ir prašė R. Alekna, kuris tarp pateiktų argumentų net įvardijo apie jį sukurtą filmą, kuriame jo elgesys buvo įvertintas kaip pavyzdingas.

Plėšimas baigėsi nužudymu

Nuosprendį iki gyvos galvos R. Alekna išgirdo dar 1999 m. gegužės 3-ąją. Jo nusikalstamų veikų sąrašas buvo iš tiesų įspūdingas.

R. Alekna nuteistas už tai, kad 1996 metų birželio mėnesio antroje pusėje nenustatytoje vietoje suklastojo kito piliečio pasą ir vairuotojo pažymėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tada jis 1996 metų pabaigoje – 1997 metų pradžioje įgijo du Makarovo sistemos pistoletus ir ne mažiau kaip 32 (9 mm) kalibro šovinius.

1997 m. spalio 20 d. apie 10-11 val. veikdamas kartu su Vygantu Dolobausku užsidėję kaukes su pistoletais užpuolė du asmenis, juos apiplėšė ir atėmė jiems laisvę, juos surišdami ir uždarydami tvarte.

REKLAMA

Maža to, R. Alekna veikdamas kartu su V. Dolobausku ir Natalija Melnikiene 1997 m. liepos 22 d. 12-13 val. nužudė verslininkę Aušrą B. bei užvaldė 102 096 litų (beveik 30 tūkst. eurų). Tą pačią dieną žudikai dar sugadino svetimą turtą ir padarė didelę turtinę žalą.

Įdomu tai, kad dėl šio nusikaltimo iš pradžių buvo sulaikyti trys broliai. Būtent jiems tada buvo pareikšti įtarimai dėl verslininkės nužudymo.

Du iš jų be kaltės suėmime praleido 1,5 mėnesio, o dar vienas – 11 parų. Vėliau jie sulaukė kompensacijos dėl nekvalifikuotų teisėsaugos pareigūnų veiksmų. Jiems buvo priteista po 2 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistojo argumentai

Pagal šiais metais įsigaliojusią tvarką, daugiau kaip 20 metų bausmės atlikę nuteistieji iki gyvos galvos gali kreiptis į teismą (su įkalinimo įstaigo teikimu – aut. past.) dėl malonės suteikimo.

Šia naujove pasinaudojęs R. Alekna, greičiausia, pasiekė net daugiau nei pats tikėjosi. Net ginčydamas jam paskirtą septynerių metų laisvės atėmimo bausmę jis teigė, kad toks terminas yra per griežtas.

R. Aleknos skunde atkreipiamas dėmesys į tai, kad jis, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę, nebuvo pažeidęs vidaus tvarkos ir režimo reikalavimų, o tai rodo jo teigiamą požiūrį į nustatytų ir priimtinų elgesio taisyklių laikymąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistasis teigia, kad jis yra itin teigiama asmenybė, apie jį sukurtas kino filmas, kuriame jo elgesys yra įvertintas kaip pavyzdingas. Viso bausmės atlikimo metu jis neturėjo nei vienos drausminės nuobaudos, o tik paskatinimus. Nuteistasis labai gailisi dėl nusikaltimų, kuriuos įvykdė, suprato savo kaltę.

Jis yra teigiamai charakterizuojamas ir visuomenėje vertinamų žmonių, laisvės atėmimo vietoje dirba, dalyvauja įvairiose programose, įgijo keletą specialybių. Teigiamą jo elgesį charakterizuoja 21 paskatinimas. Paskutinis paskatinimas buvo paskirtas 2018 m. lapkričio 23 d. nutarimu už sporto inventoriaus, skirto pareigūnų bei nuteistųjų sporto salėms, pagaminimą, taip pat pagalbą remontuojant ir paleidžiant įstaigos dyzelinį generatorių bei kitus kultūros sąlygų gerinimo darbus.

REKLAMA

R. Alekna yra įgijęs specialų vidurinį išsilavinimą, bausmės atlikimo metu įgijo elektriko specialybę, dalyvavo organizuojamuose socialinės reabilitacijos programose bei priemonėse.

Tikisi sukurti šeimą

R. Alekna pabrėžė, kad neturi finansinių įsipareigojimų ar išlaidų, su kuriais jis negalėtų susidoroti būdamas laisvėje. Jis yra išsiskyręs, socialiniai ryšiai su šeima nutrūkę, tačiau ateityje tikisi sukurti šeimą bei atkurti ryšius su vaikais.

Laisvės atėmimo vietoje jis bendravo ir bendrauja su kapelionu. Jis atpažįsta socialinius veiksnius, kurie skatino jo nusikalstamą veiką ir vengia situacijų, kurios gali suteikti galimybę nusikalsti. Pataisos namuose gerai sutaria su kitais nuteistaisiais, tačiau draugus renkasi atsargiai, vengdamas žinomų tvarkos drumstėjų.

REKLAMA

Turi savo tvirtą asmeninę nuomonę ir yra nepasiduodantis kitų įtakai, geba išsaugoti pagarbą sau ir aplinkai. Nuteistasis teigia, kad nevartoja alkoholio, duomenų apie alkoholio vartojimą kalėjimo bei pataisos įstaigose nėra. Jis supranta ir pripažįsta alkoholio daromą žalą sau ir aplinkiniams.

R. Alekna nėra įtrauktas į nuteistųjų, linkusių pabėgti ar užpulti, įskaitas, taip pat nėra įtrauktas į asmenų, kurių priežiūra yra sustiprinta, sąrašą. Psichologai, rekomendacijų įstaigos struktūriniams padaliniams, dėl pagalbos teikimo ar bendravimo, priežiūros ypatumų taikymo pateikę nebuvo, nebuvo nustatyta suicidinio ar autoagresyvaus elgesio rizika. Per visą bausmės atlikimo laiką jis nepasižymėjo išskirtiniais elgesio ir emociniais sunkumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistasis nurodo ir tai, kad jam, paleistam iš laisvės atėmimo vietos, būtų suteikta gyvenamoji patalpa, tai patvirtina raštiškas Lietuvos Kalėjimų Asociacijos Kapeliono B. F. įsipareigojimas suteikti apeliantui gyvenamąją vietą. Be to, laisvėje jam yra garantuota darbo vieta.

Būtent šie argumentai įtikino Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus priimti sprendimą sušvelninti paskirtą bausmę. Tada jau po 5 metų R. Aleknai prasivers vartai į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų