REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimui palaiminus daug batalijų sukėlusias įstatymo pataisas, kuriomis odontologų licencijavimo funkcija perduodama Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos, odontologai netvėrė pykčiu ir įspėjo, kad toks sprendimas turės pasekmių ne tik odontologijai ir medicinai apskritai, bet ir visai visuomenei.

Antradienį Seimui palaiminus daug batalijų sukėlusias įstatymo pataisas, kuriomis odontologų licencijavimo funkcija perduodama Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos, odontologai netvėrė pykčiu ir įspėjo, kad toks sprendimas turės pasekmių ne tik odontologijai ir medicinai apskritai, bet ir visai visuomenei.

REKLAMA

Seimo dauguma nusprendė, kad jau nuo kitų metų gegužės dokumentus verstis odontologo ir burnos higienisto praktika išduos Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Tiesa, Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio atstovai ir absoliuti dauguma Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Seimo narių nusprendė nedalyvauti balsavime.

Tačiau dar prieš įstatymo projekto priėmimą Gydytojų odontologų draugijos ir Lietuvos Medikų Sąjūdžio valdybos išplatintame kreipimesi tvirtinama, kad visų pirma valstybė klaidina visuomenę teigdama, kad priimtos įstatymų pataisos sumažins odontologijos paslaugų kainas pacientams. 

REKLAMA
REKLAMA

„Odontologų savivaldos sunaikinimas ilgainiui atsilieps teikiamų odontologijos paslaugų kokybei Lietuvoje, kadangi šiuo metu gydytojų odontologų tobulinimusi ir kvalifikacijos kėlimu rūpinasi Odontologų rūmai. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijai perėmus šias funkcijas, odontologų kvalifikacijos kėlimas taps sunkiau prieinamas dėl biurokratinių trukdžių ir ribotų valstybės išteklių bei nesukurtos kvalifikacijos kėlimo ir privalomo tobulinimosi sistemos“, – tvirtina odontologų bendruomenė.

Prieš pat įstatymo priėmimą kalbintas Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus neslėpė, kad nuotaikos išties dvejopos.

„Viena vertus, džiugu, kad Medikų sąjūdis nusprendė palaikyti, kita vertus, įstatymo projektas buvo prastumtas remiantis melagingais teiginiais. Jei valstybė nori tai padaryti, ji tą gali. Tačiau tegu sąžiningai pasako, kad tai yra politinis sprendimas, bet nereikia šmeižti. 

REKLAMA
REKLAMA

Mums licencijų išdavimo funkcija buvo deleguota 15 metų ir  tą darėme įstatymo tvarka, samdėme darbuotojus, pirkome patalpas ir viską darėme sąžiningai. Jei valstybė viską dabar nori perimti, tai reikia kažkaip padoriai išsiskirti, o mes savo paskaičiavimus darome“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad Odontologų rūmai įdėta lėšas ketina susigrąžinti iš valstybės teismo keliu.

Kreipdamasi į institucijas odontologų bendruomenė pabrėžė, kad įstatymų pakeitimai lems didesnį etikos, konkurencijos įstatymų pažeidimų ir visuomenę klaidinančios reklamos atvejų skaičių odontologijos srityje.

Be to, bus galutinai numarintas profilaktikos programų, tokių kaip Nacionalinė burnos sveikatos programa, kūrimas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvirtinama, kad sunaikinus odontologijos savivaldą, nebus užtikrintas profesionalus pacientų skundų nagrinėjimas bei saugių ir kokybiškų paslaugų teikimas Lietuvos gyventojams burnos sveikatos srityje.

„Tokiais įstatymo pakeitimais užsimota sunaikinti vienintelį Lietuvos medicinoje sėkmingos odontologų savivaldos modelį, kuris laikomas pavyzdiniu tarptautiniu mastu. 

Atimdama savireguliacijos svertus iš profesinių bendrijų, kurių veikimas yra svarbus visiems Lietuvos žmonėms, valstybė dar kartą pademonstruoja besaikį ryžtą didinti savo kontrolę visose šalies gyvenimo srityse.

Manome, kad tai – platus žingsnis į bekelę nuo demokratijos kelio Lietuvoje ir jaučiame pareigą atkreipti visuomenės dėmesį į galimas tokio sprendimo pasekmes. Šią mūsų poziciją remia Europos odontologų taryba bei daugelyje ES šalių veikiančios gydytojų odontologų savivaldos organizacijos“, – dėstoma gydytojų odontologų draugijos ir Lietuvos medikų sąjūdžio pateikiamame kreipimesi.

REKLAMA

Našta kris ant mokesčių mokėtojų pečių

Dar svarstant įstatymo pataisas sveiktos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė sunkiai suprantantis odontologų bendruomenės tam tikros dalies baimės dėl neva naikinamos savivaldos atstovavimo.

„Odontologų rūmai šiais pakeitimais nėra naikinami. Ir jeigu mes vis dėl to kalbame apie demokratinę valstybę, apie tą tikrąją savivaldą ir tikrąjį atstovavimą, aš manau, kad yra, švelniai tariant, keista savivalda, kai tu privalai priklausyti kažkokiai organizacijai. Jeigu Odontologų rūmai yra tikrai gerai veikianti organizacija, gerai atstovaujanti savo bendruomenei, tikrai sukurianti pridėtinę vertę, aš manau, kad jos nariai Odontologų rūmuose išliks ir be privalomos narystės“, – kviesdamas palaikyti įstatymo projektą kalbėjo ministras.

REKLAMA

Kartu jis pridūrė, kad odontologai šiandien yra, matyt, vienintelė tokia sveikatos sistemoje veikianti medicininį išsilavinimą turinti profesija, kuri yra iškritusi iš licencijavimo sistemos. 

Oponuodamas ministrui Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad totalitaristinė valstiečių ir žaliųjų ir socialdarbiečių valdžia atima iš profesinės savivaldos valstybės deleguotas funkcijas.

„Atima iš Odontologų rūmų šią valstybės deleguotą funkciją, sakydama, kad valdžia viską geriau padarys už biudžeto, tai yra už mokesčių mokėtojų, pinigus. Ir padarys geriau, negu Odontologų rūmai už savo pinigus tai padarydavo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstymo stadijoje kalbėdamas iš tribūnos taip pusiau juokaudamas sakiau, o kaip jūs žiūrėtumėte, jeigu Advokatų rūmai netektų arba iš jų būtų atimamos funkcijos? Kokie Antstolių rūmai ar Notarų rūmai? Pasirodo, mano juokavimas atveda prie pasekmių. Teisingumo ministras jau teikia įstatymo pataisas, kad Odontologų, atsiprašau, Notarų, Advokatų ir Antstolių rūmuose turi būti visuomenės atstovai, kuriuos pasiūlys Teisingumo ministerija. Štai čia ir yra totalitarizmas, kad profesinė savivalda gali išsirinkti, gali egzistuoti, mes jums leidžiame egzistuoti, bet įkišime savo atstovus, tai yra visuomenės atstovus, kuriuos pasiūlys šiuo atveju Teisingumo ministerija“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Faktai šokiruoja: neteisėtai vertėsi odontologine veikla

Savo ruožtu konservatorės Monikos Navickienės siūlymus galbūt netaisyti dalykų, kol jie nesugedo, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė atrėmė kitokių faktų pateikiančiais argumentais.

„Mes turime 2014 ir 2018 metų Valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją. Leiskite man paskaityti keletą minčių iš jos. Neapskaitoma nemaža dalis pajamų, neišduodami pajamų gavimo dokumentai už atliktas paslaugas, nepagrįstai naudojamasi Pelno įstatymo nustatytomis lengvatomis, daromi įvairūs buhalteriniai apskaitos pažeidimai.

2018 metais 172 juridiniai asmenys, neturėdami galiojančių licencijų, neteisėtai vykdė odontologinę veiklą. Prie Sveikatos apsaugos ministerijos yra Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija 2016–2017 m. nagrinėjo skundus ir faktiškai kas penktas skundas yra susijęs su odontologija. 

REKLAMA

Mes turime ne vieną teisminį ginčą, kai gydytojai odontologai pripažįsta savo klaidą, tačiau, įsikišus Odontologų rūmams, jie pakeičia savo nuomonę. Taigi mes šiandien kalbame daugiau ne apie kainą, ne apie paslaugų įkainį, mes šiandien kalbame apie pacientų saugą ir paslaugos kokybę“, – dėstė parlamentarė.

A. Kubilienė įvardijo dar vieną niuansą, kuriuo, jos teigimu, manipuliuoja Odontologų rūmai.

„Jie skelbia, kad reikės 18 naujų etatų ir 225 tūkst. metams. Tai yra akivaizdi netiesa. Sveikatos apsaugos ministerija yra suskaičiavusi, kad metams reikės 47 tūkst. ir dviejų etatų. Jau ir dabar, ir šiandien šita funkcija yra dubliuojama su Akreditavimo tarnyba, tik nevisiškai“, – kalbėjo Seimo narė.

Parlamentaras Emanuelis Zingeris gi, pastebėjęs, kad jau kokį trečią kartą per dešimt metų dalyvaujantis šiuose antpuoliuose prieš Odontologų rūmus ir jų atrėmimuose, dar pirmą kartą bandant priimti pataisas siūlė geriau pagalvoti, kaip bent iš dalies kompensuoti žmonėms gana brangias odontologijos paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų