REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Pareigūnų profesinė sąjunga Seimo nariams įteikė naudotų batų ir pirštinių (Irmantas Gelūnas/Fotobankas)

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas antradienį prie Seimo surengė įspėjamąją protesto akciją dėl nevykdomų pažadų didinti darbo užmokestį statutiniams pareigūnams.

13

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas antradienį prie Seimo surengė įspėjamąją protesto akciją dėl nevykdomų pažadų didinti darbo užmokestį statutiniams pareigūnams.

REKLAMA

Po jos ugniagesių ir policijos atstovai į Seimo priimamąjį nunešė dovanų – naudotų guminių batų, pirštinių, respiratorių, kokius pareigūnai naudojo gesindami gaisrą padangų perdirbimo gamykloje Alytuje, bei pridėjo savo algalapius.

„2016 metais paminėta programa „1000“ – kad tiek sieks ugniagesių gelbėtojų atlyginimas į rankas. Šiais metais vidutinė alga yra 600 eurų į rankas, liko 2020-ieji – vieni metai. Biudžete nėra numatytos lėšos atlyginimų kėlimui, o dar trūksta apie 400 eurų. Dėl to mes čia“, – antradienį BNS sakė pikete prie Seimo dalyvavęs ugniagesys iš Kupiškio Dainius Saukaitis.

Sostinės policijoje vyriausiuoju tyrėju dirbantis Vaidas Maziliauskas teigė, kad kai kurių jo kolegų darbo užmokestis siekia apie 700 eurų, atlyginimai keliami per priedus, o tai smarkiai didina darbo krūvį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovo Vladimiro Banelio, pareigūnai reikalauja papildomų daugiau kaip 20 mln. eurų statutinių pareigūnų algoms didinti.

REKLAMA

Anot jo, ugniagesių algoms kelti papildomai reikia 9,8 mln. eurų, pasieniečių – 6 mln., policininkų – 3,5 mln., Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams – 1 mln., aplinkosaugininkams – 2,8 mln. eurų.

V. Banelio skaičiavimu, pridėjus šias lėšas, kitų metų pabaigoje pradedančiojo ugniagesio arba pasieniečio atlyginimas galėtų siekti apie 850 eurų, kitiems jis didėtų apie 100 eurų.

„Tačiau su šitomis sumomis mes neįgyvendintume 2020 metais programos „1000“, – pabrėžė jis.

„Suprantame, kad yra ir kitos sritys, todėl maksimaliai išgryninome savo sumas ir sakome, kad jos būtinos“, – antradienį žurnalistams sakė V. Banelis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad Vyriausybės siūlomas papildomas finansavimas netenkina, nes jis neduoda efekto.

„Vyriausybė visoms sritims pabarsto po kažkiek ir sako: eikite ir darykite. Galiu pateikti pavyzdį, pernai pasieniečiai vietoj 6 mln. eurų gavo 3,2 mln. eurų. Kas išėjo? Vietoj 3300 statutinių pareigūnų atlyginimai kilo mažiau negu pusei – apie 1400. Tokiu būdu kalbama, kad vykdomi įsipareigojimai, pasislepiama už vidurkių, pasislepiama už dalinio įvykdymo ir pasakoma, kad štai, davėme“, – sakė profsąjungos atstovas.

Jis tvirtino, kad antradienio akcija – įspėjamoji. Jeigu minėtų 20 mln. eurų nebus pridėta, pareigūnai toliau protestuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas vienija policijos, pasienio, ugniagesių gelbėtojų, aplinkos apsaugos, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų profesines sąjungas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM), reaguodama į pareigūnų protestą, pranešė, kad šiuo metu Seime svarstomame kitų metų biudžeto projekte suplanuota daugiau lėšų pareigūnų darbo užmokesčiui. 

Jos duomenimis, Policijos departamentui papildomai numatyta 6,5 mln. eurų, Priešgaisrinės gelbėjimo ir apsaugos departamentui – 6 mln., Valstybės sienos apsaugos tarnybai – 5,5 mln., Vadovybės apsaugos departamentui – 1,6 mln., Viešojo saugumo tarnybai – 0,7 mln., Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai – 0,5 mln. eurų.

REKLAMA

„Be to, 5,8 mln. eurų didėja ir savivaldybių dotacijoms skirtos lėšos, kurių didžioji dalis bus panaudota priešgaisrinėse tarnybose dirbančių ugniagesių darbo užmokesčiui padidinti“, – teigiama pranešime.

VRM planuoja, kad 2020 metais statutiniams pareigūnams vidutinis darbo užmokestis didės iki 6 procentų, arba apie 90 eurų neatskaičius mokesčių. 

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pabrėžė, kad per pastaruosius trejus metus vidutinis statutinių pareigūnų darbo užmokestis padidėjo per 30 procentų.

„Skaičiuojama, kad policijos pareigūnų vidutinis darbo užmokestis kitąmet bus didesnis nei 1000 eurų po mokesčių“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų