REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O dabar apie naujovę, kurios Lietuvoje iki šiol nebuvo. Ir ji Kaune. Čia veikia pirmoji greitoji veterinarinė pagalba. Gydytojai skuba pas kelyje sužeistus ar namuose sunegalavusius gyvūnus. Pasak specialistų, iškvietimų daugėja kasdien.

O dabar apie naujovę, kurios Lietuvoje iki šiol nebuvo. Ir ji Kaune. Čia veikia pirmoji greitoji veterinarinė pagalba. Gydytojai skuba pas kelyje sužeistus ar namuose sunegalavusius gyvūnus. Pasak specialistų, iškvietimų daugėja kasdien.

REKLAMA

Kauno gatvėmis zuja kiek neįprasta mūsų akiai greitosios pagalbos mašina. Beje, ji vienintelė šalyje, ir jos gydytojai skuba ne pas žmones, o pas gyvūnus. Tai greitoji veterinarinė pagalba. Specialistai sako pasirengę padėti bet kokiam augintiniui.

„Į mus kreipiasi ir mes reaguojame į visus, jeigu tai yra gyvūnas, vis dėlto tai yra gyvybė – mes neskiriam kačiukus, šuniukas ir daugiau nieko nėra. Vaistus paskirsim bus super super rezultatas. Šiaip labai gera katė tarp kitko, Žiauriai gerai“, – sako veterinarijos gydytojas Paulius Morkūnas.

Štai kaunietė Renata ant rankų jau glaudžia namo grąžintą, neseniai sudėtingą akies operaciją ištvėrusią savo katytę. Moteris pasakoja, kad augintinį ištikus priepuoliui ne juokais išsigando: „Jinai visa įsitempia, pradėjo traukti visas kojas, visą kūnelį tiesiog. Net neįsivaizdavom, nei epilepsija ar kažkas.“

REKLAMA
REKLAMA

Sunerimusi, kad pati veždama nesukeltų dar daugiau streso murklei, nedvejodama rinko greitosios veterinarinės pagalbos numerį. Specialistai atvyko itin skubiai, apžiūrėjo ir patikino, kad čia be operacijos nepavyks išsiversti:

REKLAMA

„Kai tas priepuolis atsitinka, nei ieškoti bokso, nei imti katytę, toks didelis stresas, jau geriau apskambinti, kad atvažiuotų ir man mačiau streso ir pačiam katinui. Gyvūnas yra mūsų šeimos narys. Tai kaip šeimos nariui kviečiam greitąją medicinos pagalbą, taip ir gyvūnui reiktų.“

Specialistai ne tik operavo augintinę, bet ir parvežė atgal. Moteris tokia pagalba džiaugiasi. Renatai antrina ir gatvėje kalbint kauniečiai – ne vienas atsidūsta, jei tokios paslaugos būtų buvę anksčiau, gal ir savo augintiniams gyvybę būtų spėję išgelbėti:

REKLAMA
REKLAMA

„Turėjau šunį ir labai liūdna pabaiga, tai manau, kad būtų padėję…“

„Manau gerai, viskas kas greitai yra gerai, jei turėtumėt gyvūną naudotumėtės taip, kada kviestumėt – pačiais blogiausiais atvejais, kai geresnis atvejis galima išspręst problemą pačiam.“

„Būna atsitinka ar avarija, va jei randi šuniuką, tai jį pristatyti, būna tokių atvejų, kad reikalinga.“

Taip reikalingos naujovę įdiegę veterinarijos klinikos „Ruminavet“atstovai atviri, vos pradėję dirbti perdien jau sulaukia iki dešimties iškvietimų. Pas vienus vyksta į namus, kitus tenka gelbėti ir kelyje. Štai kiek visokiausios aparatūros pilnas automobilis, kad atvykus padėtų sužeistam gyvūnui – viskas būtų po ranka: „Jis pritaikytas nuo 4 kg gyvūnui, tai sustojus širdžiai, tai vienas tų aparatų, kuris gali išsaugoti gyvūnui gyvybę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai sako, kad tai tikras veterinarinis reanimobilis,

„Ir defibriliatoriai yra, ir deguonies palaikymo įranga yra ir aišku, narveliai, kuriuose gyvūnai yra transportuojami,. Ir šildomos lašelinės, viskas to ko reikia tai pirmajai pagalbai tam gyvūnui šiam momentui, o ne nuvežus į kliniką“, – sako P. Morkūnas.

Stabilizavus gyvūno būklę, dažniausiai tenka vežti į veterinarijos kliniką

„Kiek buvo iškvietimų, tai visi buvo ganėtinai rimti, su tolimesne eiga, reikalinga operacija, tolimesnis gydymas, priežiūra, ligoninės kelios dienos, tai vežamės pas save, nes tu namuose kažką suteiksi ir gali po valandos kažkas pasikartoti. Bet visada žmogus gali važiuoti ar su mumis ar iš paskos – lygiai tas pats, kas žmonių medicinoj“, – kalbėjo P. Morkūnas.

Kaina nesikandžioja, iškvietimas atsieina 10 eurų, na o vaistai, gydymas kainuoja papildomai. Kol kas veterinarinės greitosios pagalbos paslaugos teikiamos tik Kaune ir tik darbo dienomis nuo 8 iki 17 valandos, tačiau Paulius Morkūnas svajoja, kad šios paslaugos plėstųsi, o sunegalavę ar sužeisti gyvūnai pagalbos sulauktų ištisą parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų